fbpx


Niet gecategoriseerd

Waalse paarse golf in aantocht
Het is een publiek geheim. In ruil voor de defenestratie van het FDF door kartelpartner MR kregen de Franstalige liberalen in de herfst van vorig jaar een belofte van Elio Di Rupo: in 2014 mag de MR opnieuw toetreden tot de regionale regeringen en na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 zal de PS in zo veel mogelijk Waalse gemeenten een coalitie vormen met de MR. De MR greep die kans met beide handen. Het kartel was verleden tijd en Di Rupo zag een belangrijke hinderpaal voor de vorming van zijn eerste regering wegvallen.

‘Paars Kartel’

Officieel zeggen alle politici uiteraard dat ze de resultaten van de stembusslag zullen afwachten maar in een aantal grote steden is al duidelijk dat er een paarse golf zit aan te komen. Het beste voorbeeld is Luik waar er nog amper een geheim over wordt gemaakt dat de MR na bijna een kwarteeuw in de oppositie opnieuw aan het bestuur zal deelnemen. PS-burgemeester Willy Demeyer heeft in MR-kopstuk Christine Defraigne een interessante bondgenoot gevonden. Zij behoort tot de gematigde vleugel van de MR en de Luikse socialisten zien er dan ook geen graten in om straks cdH in te ruilen voor de liberalen. Paars in Luik zal niet alleen mogelijk worden dankzij de deal tussen Michel en Di Rupo. Het vertrek van Didier Reynders naar Brussel, gehaat bij de Luikse socialisten, heeft de toenadering vergemakkelijkt.

Ook in Bergen is paars een feit om de simpele reden dat de thuishaven van Di Rupo nu al door PS en MR bestuurd wordt. De socialisten hebben er een riante absolute meerderheid maar om het beeld van de socialistische almacht te nuanceren wil Di Rupo er altijd een andere partij bij. In Charleroi heeft men de schandalen achter zich gelaten en de PS is er opnieuw incontournable. Ook hier is een coalitie met de MR mogelijk.

Namen, de Waalse hoofdstad, is een ander paar mouwen. Daar is sinds zes jaar een cdH-MR-Ecolo-coalitie aan de macht. Na jaren wanbeleid en corruptie werd de PS-meerderheid in 2006 gebroken. Jacques Etienne (cdH) zette een atypische coalitie op poten. Ondertussen is hij opgevolgd door zijn partijgenoot Maxime Prevot. Als het van cdH-voorzitter Benoît Lutgen afhangt, wordt de huidige coalitie nog eens zes jaar verdergezet. Maar de PS gooit in de Waalse hoofdstad wel regionaal minister Eliane Tillieux in de strijd. Als zij een goede score haalt is de kans reëel dat de MR overstag gaat.

Een andere stad die interessant is om volgen is Doornik. Om de simpele reden dat Waals minister-president Rudy Demotte er een gooi wil doen naar de burgemeesterssjerp. Demotte speelt hoog spel, want hij verliet taalgrensgemeente Vloesberg voor de oude bisschopsstad. In Doornik is momenteel een PS-cdH-coalitie aan de macht. Haalt Demotte ook hier de liberalen binnen? Dat is minder zeker dan in andere steden. Demotte is op dat vlak wat eigenzinnig en het zou wel eens kunnen dat hij een neus zet naar zijn Henegouwse concurrent Elio Di Rupo.

Frustratie

Uiteraard zijn de waarschijnlijke paarse coalities minder goed nieuws voor de andere Waalse partijen. Bij Ecolo is de frustratie groot. De partij mag al meer dan 30 jaar bestaan, lokaal zijn de groenen in Wallonië nog niet verankerd. Ecolo haalt altijd de beste scores bij de Europese verkiezingen, daarna op federaal en regionaal niveau en pas in laatste instantie bij de gemeenteraadsverkiezingen. In 2006 haalde Ecolo gemiddeld 12,5 procent van de stemmen. Volgens de meeste peilingen zouden de resultaten in oktober tussen de 11,5 en de 14 procent fluctueren. In 2006 telde Ecolo 3500 Ecolo kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit jaar zijn er 500 meer. Maar in slechts 31 van de 281 Waalse en Brusselse gemeenten maakt Ecolo deel uit van de meerderheid. De partij levert amper burgemeesters: oud-voorzitter Jean-Michel Javaux in Amay en Jean-Luc Roland in Ottignies, waar Ecolo ontstaan is in progressief-katholieke studentenkringen. Dat is bitter weinig. De Waalse groenen hopen straks op meer, maar dat zal met het PS-MR-‘kartel’ moeilijk zijn.

Ook bij de cdH is er enige bezorgdheid over een paarse golf. De voormalige christendemocraten moeten het vooral van lokaal sterke figuren hebben. Zoals in Bastenaken, de thuishaven van voorzitter Benoît Lutgen. Hij treedt vanuit de oppositie in het strijdperk tegen een lijst die een duidelijke MR-signatuur heeft. Uittredend MR-burgemeester Philippe Collard heeft al duidelijk gemaakt dat hij geen nieuw mandaat nastreeft. De weg naar het burgemeesterschap ligt dus open voor Lutgen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Frederik Dekeyser

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.