Buitenland

UPDATE – Waarom wil Theresa May nu snel verkiezingen?

Theresa May kondigt dan toch verkiezingen aan, en op 8 juni trekken de Britten nog maar eens naar de stembus. May heeft enkele troeven in handen: de peilingen zijn goed, uitstekend zelfs. Ze troeft Labour af met een ruime voorsprong van zo’n 20%, en ze geniet, volgens peilingen, het vertrouwen van de helft van de bevolking. In Schotland, alweer volgens peilingen, wil men geen tweede onafhankelijkheidsreferendum, en dan zou ze de SNP een hak kunnen zetten. Ze lijkt haar tegenstanders op zijn beschaafd Engels gezegd ‘by the nuts’ te hebben.

Maar ze speelt ook op veilig. Hier bleef dat onopgemerkt, maar de partij van Theresa May kampt mogelijk met een serieus gevaar. In 2015 behaalden de Conservatives onder leiding van David Cameron een onverwachte meerderheid. Cameron wist 331 zitjes te veroveren, terwijl je er 326 nodig hebt voor een meerderheid. Een krappe overwinning dus, en al vlug waren er geruchten over verschillende conservatieve verkozenen die de wet zouden hebben overtreden om in het parlement te geraken. Een kandidaat mag lokaal zo’n 15 000 pond in zijn campagne stoppen, maar in verschillende ‘battle areas’, kiesdistricten waar het knokken was voor elke stem, zou dit bedrag door Tory’s overschreden zijn. Als dat klopt, is hun verkiezing onwettig.

Na tien maanden onderzoek werden begin maart zo’n twintig klachten ontvankelijk verklaard, en die onderzoekingen lopen nu. Dit nieuws deed bij de partijleiding alarmbellen rinkelen. Als de klachten ook gegrond blijken, dan moet men voor elk van die zetels een by-election houden. Dat zou het imago van de Conservatieve partij en van de regering ernstig schaden. Het zou ook een gevaar betekenen voor de slaagkansen van het ‘brexit means brexit’-dogma. Door nu verkiezingen uit schrijven, ontspringt de regering May deze gevaarlijke dans.

 

UPDATE – 14 dossiers worden eind mei beoordeeld

De website Buzzfeed meldt dat uiteindelijk veertien parlementsleden een klacht aan hun broek hebben. Het gerecht reageert verrast op de beslissing van premier May. De eerste zaak wordt ten laatste op 20 mei behandeld, op minder dan drie weken voor de verkiezing. Men kan de beoordeling niet meer uitstellen tot na de verkiezingen van 8 juni: ‘The deadlines are the deadlines’.

Het partijhoofdkwartier werd door de electorale commissie al veroordeeld tot een boete van 70 000 pond, omdat bepaalde aangiftes onvolledig of zelfs afwezig waren. Dit is alleszins een ongeziene situatie in het Verenigd Koninkrijk. Het is maar de vraag of de veertien parlementsleden voor hun zitje zullen mogen strijden. Een veroordeling vlak voor 8 juni is pijnlijk. Het betekent een verbod op een publiek ambt voor drie tot vijf jaar. De partij is alleszins formeel: ‘we hebben niets verkeerd gedaan’. Voor de regering is dit probleem met de ‘snap election’ van de baan.

Foto © Reporters

Reacties

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]