JavaScript is required for this website to work.
post

Waarom zoveel ophef? Donald Trump doet wat hij beloofde!

David Neyskens28/5/2017Leestijd 3 minuten

“America First”, remember? Dat beloofde Donald Trump zijn kiezers en dat doet hij nu ook.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement
 De tijd dat Washington het op een vriendelijke manier vraagt, is voorbij. Waarom is daar verwondering over, vraagt David Neyskens zich af.
 
Trump’s eerste buitenlandse reis komt net op tijd. Vooral door het gedoe over de zogenaamde Russische inmenging in de campagne. Bewijzen daarvoor zijn er niet, laat staan dat er een strafbaar feit is gepleegd. Toch komt de voortdurende oorlog met de mainstream media zijn presidentschap niet ten goede.

Gecombineerd met een volledig onwillige Democratische partij en de onervarenheid van zijn eigen team, zorgt dit ervoor dat hij er maar niet slaagt om zijn administratie te benoemen. Het lijkt wel chaos is in het Witte Huis.

Het doet denken aan de vroege Clintonjaren, waar de West Wing bezaaid lag met pizzadozen en medewerkers het Oval Office binnen en buiten liepen tijdens meetings met de president.

Trump op de NAVO-top

Toen Trump afgelopen jaar zijn speech gaf over buitenlands beleid, waarover ik een analyse schreef, gaf hij vijf grote zwakheden weer van het Amerikaanse buitenlands beleid.

Één van die zwakheden was dat de bondgenoten binnen de NAVO hun deel van de koek niet betaalden. Liefst 23 van de 28 lidstaten betalen de overeengekomen 2% van het BBP aan defensie niet. België bijvoorbeeld haalt nog niet eens de helft.

No surprise dat Trump de andere lidstaten rechtstreeks aanspreekt. Wat sommigen wel verraste, was dat hij het voor de camera’s deed. De tijd dat Washington het op een vriendelijke manier vraagt, is voorbij. Misschien had Trump de indruk dat hij de afgelopen dagen in privégesprekken met andere regeringsleiders te weinig serieus genomen werd. En onderstreepte hij het daarom voor de camera’s, als een CEO die zijn managers toespreekt: het is niet omdat we een nieuw gebouw hebben dat alles goed gaat in ons bedrijf.

Het is een wijdverspreid gevoel in de VS, zowel onder progressieven als conservatieven, dat het niet langer kan dat de VS Europa moeten beveiligen terwijl Europa nog niet eens het minimum doet om zichzelf te beveiligen. Trump vindt dit niet correct tegenover de Amerikaanse belastingbetaler.

Vergeet ook niet dat net Europa naar alles en iedereen met het vingertje zwaait over mensenrechten, klimaat… Maar eens het over de eigen defensie gaat, zijn de afspraken binnen een bondgenootschap opeens minder belangrijk.

Trump bevestigde niet expliciet dat de VS in geval van nood ter verdediging zouden komen van de andere NAVO-lidstaten. Toch is het bij wet verplicht dat te doen, omdat het gaat om een verdrag dat geratificeerd werd door de Senaat. Maar wie denkt dat Trump zijn onvoorwaardelijke steun zal uitspreken zonder dat de andere NAVO-lidstaten hun verplichtingen nakomen, begrijpt Trump niet goed.

Trump is een man die gericht is op transacties, alles is een overeenkomst, een deal. Vandaag betalen de Verenigde Staten vrijwel alles en plukt de rest de vruchten van het bondgenootschap. Het is gewoon een bad deal voor de VS. Dat is voor Trump onmogelijk te aanvaarden, want hij wil altijd winnen.

Bezoek aan Saoedi-Arabië

De wapenverkoop aan Saoedi-Arabië is niet het enige wat u moet onthouden van zijn bezoek. Die details van de verkoop zijn niet gekend, maar de verkoop is hoogstwaarschijnlijk voor een groot deel recyclage van de Obama-wapendeal met Saoedi-Arabië. De Obama-administratie heeft op 8 jaar tijd voor 110 miljard dollar akkoorden gesloten met de Saoedi’s over de verkoop van wapens. De wapenverkoop moet trouwens nog door de Senaat worden goedgekeurd, en er is al protest tegen langs zowel Democratische als Republikeinse zijde.

Het belangrijkste van deze trip was natuurlijk zijn speech. Die was best stevig te noemen. In feite deed hij daar net hetzelfde als in Brussel: luid en duidelijk zeggen wat er moet veranderen. Zo was hij duidelijk over het feit dat de Arabische landen ervoor moeten zorgen dat er geen geld naar terrorisme gaat, maar ook niet naar de verspreiding van het islamitisch extremisme, de ideologie achter dat terrorisme.

Hij gaf ook aan dat er respect moet zijn voor joden en christenen in het Midden-Oosten en meer aandacht voor vrouwenrechten. Toch zei hij ook dat het doel van de VS niet langer is om te dicteren op welke manier anderen moeten leven. Het neo-conservatieve beleid van George W. Bush is definitief voorbij.

Ook haalde hij zwaar uit naar Iran. Hij sprak schande over het feit dat Iran een terreurgroep als Hamas van fondsen voorziet en voorvechter is van de vernietiging is van Israël. Ik vermoed dat er verschillende Arabische leiders ongemakkelijk op hun stoel zaten.

Wie betaalt is de baas

Trump gaf geen nieuwe richting aan het Amerikaanse buitenlands beleid, maar formuleerde wel een nieuwe NAVO-doelstelling: terrorisme en migratie. En soms zegt lichaamstaal meer dan woorden. De manier waarop Trump zich gedroeg in Saoedi-Arabië en tijdens de NAVO-top was er geen van onderdanigheid. Hij is de baas, hij is direct en er valt niet met hem te sollen. De VS betalen de NAVO, dus staat Trump vooraan op de foto, ook al komt dat onbeleefd over. Conservatief-Amerika ziet het graag gebeuren: de VS zegt eindelijk waar het het op staat. Time to get used to it.

 

David Neyskens is bestuurder bij de klassiek-liberale denktank Libera!

 

Foto: (c) Reporters

 

David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.

Commentaren en reacties