JavaScript is required for this website to work.
post

Wat heeft een niet-moslim aan een Koranvers?

Hanina Ajarai 7/12/2015Leestijd 2 minuten

Moslims bewijzen hun vreedzaamheid beter in hun handelen dan in het citeren van koranverzen. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘En wie een ziel doodt, het is alsof hij de gehele mensheid heeft gedood. En wie een leven redt, het is alsof hij de hele mensheid heeft gered.’

Als er een prijs zou bestaan voor meest geciteerde vers uit de Koran, zou dit vers het hoogstwaarschijnlijk winnen. Na elke aanslag en elk IS-gruwelfilmpje voelen veel moslims zich genoodzaakt dit vers met de buitenwereld te delen om te bewijzen dat het niet tot de standaard islamitische leer behoort om onschuldige mensen af te slachten. Het lijkt me vrij evident dat de wereld er heel anders had uitgezien als God moslims wel had opgedragen alle niet-moslims te doden.

Nee, ik doe daar niet aan mee. Het is een mooi en poëtisch vers hoor, maar ik vraag me af of niet-moslims zich daarmee gerustgesteld voelen. Wat hebben zij eraan dat je citeert uit een boek dat heilig is voor jou, maar voor hen geen enkele betekenis heeft? Ik heb er hetzelfde gevoel bij als wanneer moslims voor de tigste keer verklaren dat IS-strijders echt geen moslims kunnen zijn, dat ‘het’ niets met de islam te maken heeft. Dat overtuigde misschien de eerste keren, maar als er telkens jongens opstaan die in naam van Allah mensen doodmaken en zichzelf moslim noemen dan kun je dit moeilijk blijven beweren. Nee, om het tegendeel te bewijzen en het imago van je godsdienst te verbeteren, moet je als moslim inmiddels een tandje bijzetten. Het kan misschien als oneerlijk aanvoelen, maar het is nu eenmaal de realiteit. 

Als je je echt geroepen voelt om de boodschap van vrede uit te dragen, dan is het effectiever om dat in je handelen te laten zien dan dat steeds maar weer te roepen. Glimlach naar elke voorbijganger, groet al je buren, knoop voortdurend praatjes aan met onbekenden, wees open en niet stellig over jouw opvattingen, reageer geduldig op kritiek en domme vragen en opmerkingen. Maak het verschil in je omgeving door net dat beetje meer te doen dan ‘jouw onverschillige ik’ in dezelfde situatie zou doen. Wees nieuwsgierig en vriendelijk naar anderen. Het voelt overdreven, ik weet het, maar probeer het maar eens. Als je zo te werk gaat, ben je een oneindig veel betere representant van je geloof dan als je de Koran gaat uitleggen aan niet-moslims. 

En wat maakt het trouwens überhaupt uit wat er in de Koran staat, na zulke aanslagen? Als het van de wet niet mag, dan lijkt me dat dat genoeg grond is om een daad te veroordelen. 

En als dat vers bedoeld is om de terroristen te overtuigen, dan vind ik dat ronduit potsierlijk, beledigend zelfs. Ja, zij beschouwen de Koran ook als heilig boek, dus je zou denken dat het gesprek dan op eenzelfde niveau gevoerd kan worden. Maar discussiëren over een koranvers met zo’n goddeloze snotneus, is vergeefse moeite. 

Vergelijkbaar met het proberen te overtuigen van een nazi dat joden geen Untermenschen zijn. Als je al zover heen bent in een pervers wereldbeeld dat je bereid bent daarvoor je leven te geven dan zal een mooi en poëtisch koranvers echt niets meer uitmaken.

Mijn punt is: koester je heilige boek, maar besef ook dat anderen daar geen boodschap aan hebben.

 

Hanina Ajarai is arabiste en journaliste voor Zaman Vandaag. Deze tekst werd al gepubliceerd in Zaman Vandaag.

Foto: (c) Reporters

Personen

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties