fbpx


Economie
goud

Wat is er toch aan de hand met ‘goud’?

Waarom zit goud als investeringsobject momenteel in een dipje?Het is u allicht niet ontgaan. Goud maakt momenteel geen bijzonder geweldige beurt als investeringsobject. Zeker niet in vergelijking met andere investeringsmogelijkheden Daar zijn een aantal redenen voor, die niets afdoen aan de kwaliteit van goud als investeringsobject, zolang je het maar voor de juiste redenen koopt. Ik ben dan wel zelf geen ‘gold bug’, ik begrijp wel de rol en functie van goud in het behoud van koopkracht en het stabiliseren van een investeringsportefeuille in tijden van (extreme) volatiliteit.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Het is u allicht niet ontgaan. Goud maakt momenteel geen bijzonder geweldige beurt als investeringsobject. Zeker niet in vergelijking met andere investeringsmogelijkheden Daar zijn een aantal redenen voor, die niets afdoen aan de kwaliteit van goud als investeringsobject, zolang je het maar voor de juiste redenen koopt. Ik ben dan wel zelf geen ‘gold bug’, ik begrijp wel de rol en functie van goud in het behoud van koopkracht en het stabiliseren van een investeringsportefeuille in tijden van (extreme) volatiliteit.

De tijdelijke ‘underperformance’ van goud valt volgens mij in de categorie waarover men in het leger en in beroepen met nachtelijke missies altijd zegt: ‘het is het donkerst vlak voordat de zon opgaat’. Laten we even naar de courante en minder courante argumenten kijken om de lastige positie van goud te analyseren.

De bullmarkt in aandelen is nog niet voorbij

Hoewel de aandelenmarkten niet meer omhoog denderen als een trein zoals ze de laatste maanden vaak wel deden en de volatiliteit hoger ligt dan de laatste jaren, is er het argument dat de stierenmarkt nog niet voorbij is en de zoektocht naar rendement verder gaat. Het lopende cijferseizoen toont niet bepaald verzwakkende verdiencapaciteit bij bedrijven.

Er zijn altijd wat uitzonderingen en als aandelen extreem duur staan is zelfs beantwoorden aan de verwachting van analisten niet altijd voldoende om waarderingen vast te houden. In de mate dat investeerders op zoek zijn naar ‘rendement’ eerder dan ‘stabiliteit’, zullen o.a. aandelen (proportioneel) voorgaan op goud.

Goud heeft zijn functie als stabilisator verloren

Je zou denken dat met al et drukken van geld, goud het impliciete verlies aan koopkracht van fiatgeld zou signaleren met een hogere prijs. Dat gebeurde (vooralsnog) niet. Dat klopt, maar de signaalfunctie van goud is op dat punt niet lineair maar eerder gestaffeld. Daarenboven prijst goud zelfs aan de huidige waardering een forse meerwaarde op 10-20 jarige termijn in. Dus het is een relatief dipje op dit moment.

Vergis u niet, er zit een ongelooflijke hoeveelheid (fysiek) goud opgeborgen in de kluizen van de centrale banken, een hamsteractie waar die banken meer dan 10 jaar geleden reeds mee begonnen. Er zijn dus niet direct argumenten om te stellen dat goud zijn hedging of stabiliseringsfunctie heeft verloren. De correlatie met andere activa is noch altijd zeer gering en goud reageert vaak nauwelijks bij milde vormen van volatiliteit.

Goud wordt gemanipuleerd door de grote marktpartijen

Het zou niet de eerste keer zijn en het werd in het verleden voldoende gedocumenteerd. Of dat op dit moment ook het geval is, daarvoor heb ik geen bewijs. Weet wel dat het mogelijk is om zich in te dekken tegen het stijgen of dalen van alle activaklassen.

Deze verzekeringsopties oefenen niet direct maar wel indirect een invloed uit op de spotprijs van goud. Manipulatie is overigens altijd tijdelijk en irrelevant voor wie goud ziet als een bescherming tegen structurele sluimerend koopkrachtverlies.

Goud heeft altijd last van stijgende rentetarieven

Dat klopt. Goud heeft last van stijgende rentetarieven op met name Amerikaans staatspapier (aangezien de waarde van goud in dollar wordt uitgedrukt). Dat komt omdat hogere rente op staatspapier de opportuniteitskost van goud verhoogt en dus minder aantrekkelijk maakt.

In datzelfde straatje kan je argumenteren dat stijgende rente op staatspapier wijst op een aantrekkende economie, een periode waarin goud als defensieve kracht altijd naar de achterzit moet verkassen.

Goud signaleert deflatoire tendensen voor de toekomst

Terwijl er momenteel duidelijk sprake is van verwachte inflatie is het onduidelijk hoe significant en hoe structureel die dynamiek is. Voor wie verwacht dat de coronaproblematiek een echt einde kent en daarna de roaring twenties zich aanbieden, kan die inflatie aanzienlijk en structureel zijn. Van de andere zijde, en zeker in Europa, staan de sterren voor strakke economische groei en een koopbonanza door burgers nog niet bepaald bijzonder gunstig.

Er is dus wel een argument te bouwen voor het feit dat de relatieve malaise in goud een teken kan zijn van meer deflatoire druk de komende tijd, zeker gelet op het feit dat het aantal falende leningen op bankbalansen nog stijgende is en we de puinhoop van financiële crisis van 2008 nauwelijks hebben weggewerkt. Veel investeringsprogramma’s in de private sector zijn op de lange baan geschoven. Nu biedt goud geen ‘perfecte’ inflatie- of deflatiebescherming, maar het argument voor de deflatoire neiging in de prijsdynamiek mag op dit moment niet worden uitgesloten.

Goud is vervangen geworden door e-goud, i.e. bitcoin etc.

Daar is geen enkel bewijs voor te vinden dat echt overtuigend is. Wel is het zo dat jongeren het zien als digitaal goud, maar dat is eerder een trendy argument. De markt voor bitcoin en crypto’s als geheel is overigens nog steeds te klein om een impact te hebben op andere activaklassen. Crypto’s hebben ook een positieve correlatie met andere activaklassen waardoor ze een belabberde bescherming bieden tegen volatiliteit.

En vergis u niet. Overheden en het IMF kunnen van het ene moment op het andere een streep trekken door het cryptoverhaal. Erg veel juridisch risico, wat niet bestaat bij goud, wetende dat de kluizen van de meeste centrale banken uitpullen van fysieke bullions.

Zijn dit argumenten om goud te kopen nu het in een dipje zit of net niet?

Dat hangt er een beetje vanaf. Waarvan zoal? Van de rol die iemand wil dat goud speelt. Een combinatie van (de volgende) argumenten is natuurlijk mogelijk.

  • Wil u dat het een langetermijnbescherming biedt tegen volatiliteit en koopkrachtverlies, dan valt het tegen de huidige waardering of lager zeker te overwegen;
  • Kopen voor kortetermijnrendement is op dit moment een zwak argument;
  • Koop je het voor lange-termijn rendement (dat wil zeggen meer rendement dan inflatiedekking) staan de argumenten goed;
  • Verwacht u een aanzienlijke relance de komende kwartalen en jaren, dan koopt u beter geen goud op dit moment. Verwacht u dat die relance gaat tegenvallen, dan zijn er milde positieve argumenten voor te vinden om te kopen;
  • Koopt u het vooral als bescherming tegen de instabiliteit van het financiële systeem, dan zit u goed, maar moet u zich wel realiseren dat allicht een lange adem nodig is, samen met periodes van aanzienlijke prijsrepressie.
[ARForms id=103]

Luc Nijs

Luc Nijs is de bestuursvoorzitter en CEO van investeringsmaatschappij The Talitha Group en doceerde o.a. ‘Internationale kapitaalmarkten’ en ‘Bedrijfsfinanciering en -waardering’ aan de universiteiten van Leiden, Riga en Madrid. Hij is de auteur van een reeks boeken inzake internationale financiën, kapitaalmarkten, schaduwbankieren en aanverwante onderwerpen.