fbpx


Sport, Zonder categorie
voetbal

Wat te onthouden van het weekeinde? Frey-heid
CLUB VAN DE WEEK: Union, dat als nieuwkomer na drie speeldagen de ranglijst aanvoert SPELER VAN DE WEEK: nooit was de keuze zo gemakkelijk, Michael Frey die vijf keer scoorde voor Antwerp uit evenveel doelpogingen. Geen record, Marc Wilmots scoorde in mei 1993 eens zes keer tegen AA Gent (8-4). BELGIË Het laatste maximum is weg. KV Kortrijk verloor in de toegevoegde tijd van Racing Genk (1-2), dat zo midden in het pak belandt. Een opsteker voor de trip naar…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


CLUB VAN DE WEEK: Union, dat als nieuwkomer na drie speeldagen de ranglijst aanvoert

SPELER VAN DE WEEK: nooit was de keuze zo gemakkelijk, Michael Frey die vijf keer scoorde voor Antwerp uit evenveel doelpogingen. Geen record, Marc Wilmots scoorde in mei 1993 eens zes keer tegen AA Gent (8-4).

BELGIË

Het laatste maximum is weg. KV Kortrijk verloor in de toegevoegde tijd van Racing Genk (1-2), dat zo midden in het pak belandt. Een opsteker voor de trip naar Oekraïne, ook al zou dit wel eens mission impossible kunnen zijn.

De laatste nul is ook verdwenen. Antwerp won immers op Standard (2-5). Dit was met ruime voorsprong de leukste wedstrijd van het weekeinde: zeven goals en nog een karrevracht aan kansen. Michael Frey kreeg bijzonder veel frey-heid en scoorde er op los. Standard had misschien zelfs meer kansen dan de Great Old, maar was veel minder scherp voor doel en stuitte op een uitstekende doelman Butez.

Club Brugge speelde thuis weer slechts gelijk. Het was veruit de betere in de derby, maar verzuimde op zoek te gaan naar een tweede goal en incasseerde in de slotminuten de gelijkmaker (1-1).

Anderlecht schreef zijn eerste overwinning van het seizoen in: 3-0 tegen Seraing. Een ruime zege, maar scoren ging nochtans lange tijd moeizaam. Zelfs na de uitsluiting van Boulanger (een soort boucher, want zijn twee gele kaarten hadden telkens rood kunnen/moeten zijn; overigens solliciteerde Raman ook naar die kleur). Pas halfweg de tweede speelhelft kon invaller Thelin de Luikse muur openbreken en van dan af ging het een stuk makkelijker voor paars-wit.

Kortrijk blijft ondanks het verlies tegen Genk op kop, maar moet die positie delen met nieuwkomer Union. De ploeg van St.-Gillis maakte Beerschop op het Kiel af (0-3). Undav scoorde twee keer, maar Teuma had rood moeten krijgen voor zijn kopstoot.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Nieuwkomers doen het bijna altijd prima in hun eerste seizoen bij de elite. De tweede jaargang is vaak echter een marteling. Beerschot staat laatste met één punt en OH Leuven bivakkeert in de buurt, ook al verloor het nog niet (1-1 tegen Charleroi).

KV Oostende vervoegde gisteravond Union en KV Kortrijk aan de kop van de klassering. Het klopte AA Gent (1-0), dat samen met Beerschot laatste staat met één op negen. Hopelijk heeft Ivan De Witte zijn lesje geleerd, want vorig seizoen mocht Jess Thorup na twee nederlagen inrukken. Hoe dan ook, als het donderdag maar goed afloopt in Riga.

EUROPA

*De eerste ronde van de Duitse beker leverde een paar verrassingen op. Frankfurt werd uitgeschakeld door derdeklasser Mannheim en promovendus Greuther Fürth sneuvelde bij vierdeklasser Babelsberg

*In Frankrijk kon kampioen Lille pas in de 98ste minuut gelijkmaken in Metz (3-3). PSG begon met een moeizame zege bij promovendus Troyes. Het is de hoogste tijd dat Lionel Messi mag opgesteld worden. Hoewel, Mbappé, Messi en Neymar, we willen het nog zien. Wie gaat er dan meeverdedigen?

*Messi nam op een persconferentie afscheid van Barcelona. Met tranen en dat maakte mij steeds bozer. Ja, hij wilde blijven voor de helft van het salaris dat hij verdiende (nog altijd 185 miljoen euro per jaar), maar als de liefde zo groot was, kon hij ook een jaartje of twee gratis gespeeld hebben. Hij krijgt zijn centen nooit meer op en er bleef nog altijd de sponsoring over.

Mijn boosheid had ook te maken met de ongelijkheid in het voetbal. Messi moet weg bij Barça vanwege de nieuwe regels van financiële fair play in La Liga, die zichzelf aardig in de voet heeft geschoten). Op zich een goede zaak, maar waarom mogen Paris Saint-Germain en Manchester City met hun oliedollars de financiële fair play-regels van UEFA, die al meer dan tien jaar bestaan, blijven overtreden? Dit is wekelijkse competitievervalsing.

OLYMPISCHE SPELEN

*In Engeland werd gespeeld tussen de kampioen en de bekerwinnaar voor het Community Shield. Leicester City klopte Manchester City met een late strafschop (1-0). Bij de Foxes kwam Tielemans als enige Rode Duivel in actie en werd halfweg de tweede helft gewisseld. City trad aan met een veredeld B-elftal, zonder De Bruyne.

*In Nederland heet dit duel de Johan Cruijff Schaal. PSV klopte kampioen Ajax in eigen huis met zware cijfers (4-0). Eén van de vier treffers was van de jonge Belg Yorbe Vertessen, die aan de rust inviel. Yannick Carrasco ging zich te buiten in een oefenmatch van Atlético Madrid op bezoek bij Feyenoord en werd uitgesloten.

*Tot slot nog iets over de Olympische Spelen. Uitzonderlijk, want ik ben geen genie die alles afweet van alle sporten. Het is al moeilijk genoeg alle ontwikkelingen in het voetbal op de voet te volgen. België boekte een uitzonderlijke oogst met zeven medailles, waarvan drie gouden stuks.

Top dus, maar toch deze vergelijking: Nederland, dat de helft meer inwoners heeft, komt uit op 38 stuks, waarvan tien gouden plakken. En daarbij ook nog eens elf vierde plaatsen (tegen zes voor België). Oranje behaalde ook nog eens twintig medailles (waarvan acht in goud) op de jongste Winterspelen. We mogen ook niet vergeten dat de pandemie in het voordeel van de rijkere landen uitviel. Buiten Europa en Noord-Amerika werd het leven veel meer verstoord en was een optimale voorbereiding zo goed als onmogelijk.

[ARForms id=103]

François Colin