fbpx


Sport

Wat te onthouden van het weekeinde? Nog slechts drie titelkandidaten
PLOEG VAN DE WEEK: In eigen land het verrassende OH Leuven, dat bij Anderlecht gelijk speelde. Internationaal Manchester United, dat Arsenal z’n maximum ontfutselde. SPELER VAN DE WEEK: Marius Mouandilmadji, die twee keer scoorde voor Seraing bij KV Mechelen. Europees Marcus Rashford, die twee keer raak trof voor Man U. BELGIË Antwerp won voor de zevende keer op rij: 3-0 tegen Westerlo. Een evenaring van het clubrecord van 1930. Toen werd de Great Old kampioen met 37 punten (twee punten…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


PLOEG VAN DE WEEK: In eigen land het verrassende OH Leuven, dat bij Anderlecht gelijk speelde. Internationaal Manchester United, dat Arsenal z’n maximum ontfutselde.

SPELER VAN DE WEEK: Marius Mouandilmadji, die twee keer scoorde voor Seraing bij KV Mechelen. Europees Marcus Rashford, die twee keer raak trof voor Man U.

BELGIË

Antwerp won voor de zevende keer op rij: 3-0 tegen Westerlo. Een evenaring van het clubrecord van 1930. Toen werd de Great Old kampioen met 37 punten (twee punten voor een overwinning) uit 26 wedstrijden. Nog 19 wedstrijden na de superstart dus, nu zijn het er nog 33. Nog een lange weg te gaan , maar het begin is alvast foutloos.

Op vijf punten volgen nu Racing Genk en Club Brugge. De Limburgers bleven in de derby tegen STVV op 0-0 steken, Club maakte schroot van Cercle in het Brugse burenduel (4-0). Wordt het een titelstrijd tussen drie ploegen? Club rolde vorige week nog eens met zijn spierbundels (lees portefeuille). Het haalde de Oekraïner Yaremchuk terug naar België voor maar liefst zestien miljoen euro. Een nieuw Belgisch record. Sommige clubs moeten het met een jaarbudget van vijf, zes miljoen rooien. Waarbij dient aangemerkt dat de kampioen het geld eerlijk verdiend heeft: meer dan dertig miljoen met de verkoop van de zelf opgeleide De Ketelaere en daar komt nog eens meer bij via de Champions League.

We stevenen niet helemaal op Franse toestanden af, omdat Genk en Antwerp financieel nog min of meer kunnen volgen. Genk, omdat het al jaren elke transferperiode miljoenen overhoudt, en Antwerp, omdat de voorzitter diepe zakken heeft. Rood-wit werd echter, net zoals Anderlecht, al op de vingers getikt door Uefa en zal in de gaten worden gehouden wat de regels van financiële fair play betreft. Mogelijk betekent dit dan toch het einde van de transferperiode, hoewel er op de Bosuil nog sprake is van een aanwinst uit Nice.

In België sluit overigens de vleeshandel pas dinsdag. Weer zo’n weinig overdacht extraatje om nog even langer transfers te kunnen doen. Op dit moment zijn in alle beschaafde voetballanden de grenzen gesloten en is de kans groot dat alleen kreupele paarden nog de stal mogen verlaten.

Verkwanselen

AA Gent volgt inmiddels al op tien punten en Anderlecht op elf. Sporting staat plots naast Standard, dat zijn start compleet miste maar met zes op zes in de middenmoot bivakkeert. De Rouches klopten KV Oostende (1-0), dat voor de vierde keer op rij verloor.

Anderlecht, na de rust met Jan Vertonghen, kon voor de vierde keer op rij niet winnen. Het was al blij dat het tegen OH Leuven twee keer een achterstand kon uitwissen (2-2). Indien Kompany nog coach was geweest, zou nu geschreven worden dat een andere coach al onder druk zou staan. AA Gent won midweeks in het Lotto Park, maar verkwanselde de gewonnen punten zondag in Charleroi (2-1).

Charleroi staat plots boven Gent en Anderlecht en de verrassende nummer vier is OHL, dat veel beter uit de startblokken kwam dan moederclub Leicester City, dat laatste staat in de Premier League met één schamel punt. OHL kreeg zondagavond laat nog Union naast zich. De Brusselaars duwden Zulte Waregem kopje onder in de Gaverbeek (0-3).

Kortrijk stuurde als eerste zijn trainer door, maar won nog eens: 0-1 in het verre Eupen. En zoals hier vorige week al aangekondigd: het is al hommeles met Lamkel Zé. Het enige verrassende nieuws is dat het al na één week prijs was.

EUROPA

*Arsenal verspeelde dus zijn maximum in de Premier League. Het was in een bloedstollende partij, op de beginfase na, zeker niet de mindere van Man United. De Mancunians counterden echter dodelijk. Twee keer rondde Rashford de aanval af, maar vooral Bruno Fernandes verdient lof voor de manier waarop hij telkens de aanval inleidde. Overigens stond Sambi Lokonga aan de aftrap bij de Gunners.

United klimt door deze zege naar de vijfde plaats op drie punten van Arsenal en op twee van Man City, dat voor de tweede keer gelijk speelde: 1-1 bij Aston Villa. Tottenham staat op gelijke hoogte van City, na winst tegen Fulham (2-1). Chelsea is zesde, met dank aan de VAR die de gelijkmaker van West Ham ten onrechte annuleerde (2-1). De verrassende vierde is Brighton & Hove Albion, dat met een goal van uitblinker Leander Trossard ruim won van Leicester (5-2).

Youri Tielemans had zich de zomer heel anders voorgesteld. Hij had gehoopt naar Arsenal te kunnen verhuizen. Deze week kreeg hij een flinke veeg uit de pan van The Times: ‘Het meest alarmerende beeld was dat van Youri Tielemans, de man die zijn club in 2021 de FA Cup bezorgde. Hij liep verdwaasd rond, een ontdekkingsreiziger zonder plan, een voetballer die zijn weg kwijt is.’

Tot slot nog dit: de clubs uit de Premier League gaven bijna 2,5 miljard euro uit aan transfers. Dat is meer dan de vier andere topcompetities samen. Ja, de Super League is er al.

*Milan won de Derby della Madonnina van Inter (3-2). Charles De Ketelaere stond aan de aftrap, maar speelde matig en werd rond het uur gewisseld. Even later vielen de andere Belgen, Origi en Saelemaekers, in. Milan deelt de leiding met Napoli, dat bij Lazio won (1-2). Juventus geraakte niet voorbij Fiorentina (1-1). Udinese legde AS Roma over de knie (4-0). Zou Mourinho al vaak zo zwaar verloren hebben?

*In de Bundesliga deelt Freiburg de koppositie met Borussia Dortmund. Bayern München werd immers voor de tweede keer in bedwang gehouden: 1-1 bij Union Berlin. Freiburg won in Leverkusen (2-3), dat vorige week voor de eerste en voorlopig enige keer won, en veertiende staat. Dat opent onverwachte perspectieven voor Club Brugge, dat woensdag de ploeg van Bayer ontvangt in de Champions League.

*Paris Saint-Germain haalde het bij Nantes (0-3, twee keer Mbappé, twee keer assist Messi). Monaco won de derby van de Middellandse zee: 0-1 in Nice.

*Real Madrid had niet al te veel overschot tegen Real Betis (2-1). Eden Hazard kwam alweer niet van de bank. Barcelona won overtuigend in en van de andere club uit Sevilla (0-3). Atletico Madrid werd bij Real Sociedad in bedwang gehouden (1-1). Alweer een opsteker(tje) voor Club Brugge.

François Colin