fbpx


Buitenland

Wat verandert er voor de Krim-bewoners?
De Krim is na het omstreden referendum onafhankelijk. Naast de internationale strubbelingen kunnen we ons de vraag stellen welke impact dit nu heeft op de bewoners van het schiereiland. We verzamelden voor u een aantal opvallende wijzigingen.

Het is zo goed als zeker dat de Russische Krimbewoners recht zullen krijgen op een Russische identiteitskaart. Wie Oekraïens wenst te blijven, zal evenwel zijn of haar stemrecht verliezen. De Russische roebel wordt een opnieuw een geldige betaalwijze. De Oekraïense grivna wordt na 1 januari 2016 definitief afgevoerd. Het financiënministerie van Rusland liet al weten dat de Krim, tot aan de definitieve aansluiting tot de Russische Federatie, wellicht een ander belastingregime zal krijgen. Het schiereiland richtte ondertussen al zijn eigen centrale bank op waar de regering-Poetin 21,5 miljoen euro aan steun zal deponeren. Op de scholen worden de geschiedenisboeken aangepast en zal de Russische geschiedenis centraler komen te staan. En over tijd gesproken: vanaf 30 maart geldt op de Krim de Moskouse tijdzone. Oekraïense militairen die nog op de Krim gelegerd zijn, zullen de keuze krijgen om zich bij het Russische leger aan te sluiten. Dit levert de welwillende militairen dan een geldelijke beloning op en een fermer pensioen. Ondertussen werden de aanwezige energiebedrijven genationaliseerd, met o.m. gaspijpleidingen en gasopslagplaatsen.

Het internationale gekibbel over het referendum houdt inmiddels aan. De Verenigde Staten en de Europese Unie vaardigden sancties uit die Rusland vooral financieel willen raken en zij erkennen, net als Oekraïne, het referendum niet. Rusland liet weten een internationale steungroep voor Oekraïne te wilen vormen. Die heeft onder meer tot doel dat de regering in Kiev de uitslag van het referendum van gisteren erkent. Daarnaast zou Oekraïne volgens Rusland meer autonomie moeten geven aan de regio’s. Het Russische voorstel sluit aan bij de oproep van Duits bondskanselier Angela Merkel die ze begin maart lanceerde, toen de Krim nog deel uitmaakte van Oekraïne. Enkele waarnemers menen zelfs dat het nieuwe voorstel inhoudt dat Moskou enkel nog een gefederaliseerd Oekraïne naast zich duldt. Het is weinig waarschijnlijk dat het Westen daar positief op zal reageren.

Foto: © Reporters (eerste minister Sergey Aksenov (rechts) viert de uitslag van het Krim-referendum in hoofdstad Simferopol, 16 maart.)

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.