JavaScript is required for this website to work.
post

Wat verandert er voor de Krim-bewoners?

Harry De Paepe17/3/2014Leestijd 2 minuten

98% van wie stemde, koos voor de terugkeer van de Krim naar moedertje Rusland. Wat verandert er concreet voor de bewoners van de Krim?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De Krim is na het omstreden referendum onafhankelijk. Naast de internationale strubbelingen kunnen we ons de vraag stellen welke impact dit nu heeft op de bewoners van het schiereiland. We verzamelden voor u een aantal opvallende wijzigingen.

Het is zo goed als zeker dat de Russische Krimbewoners recht zullen krijgen op een Russische identiteitskaart. Wie Oekraïens wenst te blijven, zal evenwel zijn of haar stemrecht verliezen. De Russische roebel wordt een opnieuw een geldige betaalwijze. De Oekraïense grivna wordt na 1 januari 2016 definitief afgevoerd. Het financiënministerie van Rusland liet al weten dat de Krim, tot aan de definitieve aansluiting tot de Russische Federatie, wellicht een ander belastingregime zal krijgen. Het schiereiland richtte ondertussen al zijn eigen centrale bank op waar de regering-Poetin 21,5 miljoen euro aan steun zal deponeren. Op de scholen worden de geschiedenisboeken aangepast en zal de Russische geschiedenis centraler komen te staan. En over tijd gesproken: vanaf 30 maart geldt op de Krim de Moskouse tijdzone. Oekraïense militairen die nog op de Krim gelegerd zijn, zullen de keuze krijgen om zich bij het Russische leger aan te sluiten. Dit levert de welwillende militairen dan een geldelijke beloning op en een fermer pensioen. Ondertussen werden de aanwezige energiebedrijven genationaliseerd, met o.m. gaspijpleidingen en gasopslagplaatsen.

Het internationale gekibbel over het referendum houdt inmiddels aan. De Verenigde Staten en de Europese Unie vaardigden sancties uit die Rusland vooral financieel willen raken en zij erkennen, net als Oekraïne, het referendum niet. Rusland liet weten een internationale steungroep voor Oekraïne te wilen vormen. Die heeft onder meer tot doel dat de regering in Kiev de uitslag van het referendum van gisteren erkent. Daarnaast zou Oekraïne volgens Rusland meer autonomie moeten geven aan de regio’s. Het Russische voorstel sluit aan bij de oproep van Duits bondskanselier Angela Merkel die ze begin maart lanceerde, toen de Krim nog deel uitmaakte van Oekraïne. Enkele waarnemers menen zelfs dat het nieuwe voorstel inhoudt dat Moskou enkel nog een gefederaliseerd Oekraïne naast zich duldt. Het is weinig waarschijnlijk dat het Westen daar positief op zal reageren.

Foto: © Reporters (eerste minister Sergey Aksenov (rechts) viert de uitslag van het Krim-referendum in hoofdstad Simferopol, 16 maart.)

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties