fbpx


Klimaat
Overbevolking

We zijn gewoon met te veel
Donderdag verzamelden opnieuw een grote groep schoolgaande jeugd om al spijbelend te protesteren voor het klimaat. Over het spijbelen zelf, daar spreek ik me niet over uit, mijn mening ter zake doet er niet toe. Ook over het klimaat en de rol die de mens al dan niet speelt in de al dan niet gemeten klimaatswijziging spreek ik me niet uit, dat laat ik liever aan zij die er effectief iets van kennen. Iets waar ik het wel graag eens over heb is de gigantische olifant in de kamer, overbevolking en overconsumptie.

Overbevolking

Wie koemelk drinkt, rood vlees of sinaasappels eet of met een auto met verbrandingsmotor rijdt, is een slechte. Wie sojasap drinkt, vegetarisch eet en een elektrische auto heeft, is een goeie. Kort door de bocht, maar daar komt het op neer. Het is aandoenlijk hoe dit beeld gedragen en verspreid wordt, liefst door Instagram-perfecte foto’s en snedige tweets. De werkelijke oorzaak van wat er met milieu en klimaat gebeurt, die wordt liever verzwegen, die is te ongemakkelijk. Die oorzaak zijn wijzelf. We zijn met te veel en we verbruiken te veel. De aarde is niet gemaakt voor 7,7 miljard mensen, en al zeker niet voor de 10 miljard die verwacht worden tegen 2050. Hoe hard we ook ons best doen, er is onvoldoende plaats voor dergelijke hoeveelheden mensen. Zelfs al gaan we allemaal aan de soja- en notensapjes, eten we alleen nog (lokaal) fruit en zaden, we redden het niet.

Het tempo waar de mensheid aan het bijkweken is, is de hoofdoorzaak van ongeveer alle miserie in de wereld. Het is echter not done om dit te benoemen. Geboortebeperking is een thema dat niet mag aangehaald worden (tenzij in de kolommen van Doorbraak). Toch gaan we hier in de toekomst hard moeten over nadenken willen we de planeet leefbaar houden voor wie na ons komt. Voor mijn generatie is het te laat, maar de jeugd die nu de boeken laten voor wat ze zijn en de straat op trekt die gaat het moeten waar maken. Zij denken beter twee keer na voor ze aan het kweken gaan.

Overconsumptie

Behalve overbevolking is ook overconsumptie een groot probleem. Bij overconsumptie denk ik niet aan Spaanse sinaasappelen of koemelk. Overconsumptie, dat zijn de spotgoedkope kleedjes uit de Primark, de laatste modetrends die enkele weken houdbaar zijn en dan via de kast in de container terecht komen. Overconsumptie is het Instagram-perfecte ontbijt van tropische vruchten, sojasap en namaakbacon van de vegetarische ‘slager’ dat gretig gedeeld wordt, maar waar niet gedacht wordt aan de servers die een massa stroom vragen en zo nog meer CO² de lucht insturen. Overconsumptie zijn de citytrips die toch vier à vijf keer per jaar ‘moeten’, aangevuld met een langere zomervakantie ver weg en een weekje skiën in de bergen. We zijn het zo gewoon, we staan er niet meer bij stil. Onze levensstijl heeft een grote impact op de planeet.

Willen we echt iets doen voor het goed van onze planeet? Dan stoppen we beter met veel dingen en gaan we terug wat zuiniger leven. Wil de jeugd iets doen voor de planeet? Dan denken jongeren beter eens heel hard na over sterilisatie.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Antoon Vanderstraeten

Antoon Vanderstraeten (1979) is zaakvoerder van Ekimedias, een pers- en communicatiebureau gespecialiseerd in onder meer land- en tuinbouw, sectoren waar ook zijn hart ligt.