Actualiteit

Weg met de holle frasen

In het Duitse tijdschrift Cicero – Magazin für politische Kultur (22/12) las ik een interessante bijdrage van afdelingschef cultuur Alexander Kissler: Schluss mit dem Floskel-Bingo! Weg met de holle frasen bingo! Kissler merkt op dat na elke aanslag – zoals nu weer na Berlijn – opiniemakers en politici ons om de oren slaan met een resem holle frasen. Hij haalt er een zevental aan, ik zet ze op een rijtje:
 
Holle frase 1: We mogen ons niet uit elkaar laten spelen.
 
Holle frase 2: Honderd procent veiligheid bestaat niet.
 
Holle frase 3: We mogen niet overreageren.
 
Holle frase 4: We mogen niet doen wat de terroristen willen.
 
Holle frase 5: We mogen geen politiek misbruik maken van de gebeurtenissen.
 
Holle frase 6: We mogen ons niet laten leiden door angst.
 
Holle frase 7: Geweld lost nooit iets op.
 
Kissler voorziet al die frasen afzonderlijk van commentaar, maar ik beperk me hier tot zijn meest relevante bedenkingen:
 
– We hebben geen behoefte aan een ideologie van verbondenheid maar aan een strategie van bescherming. Democratische samenlevingen zijn altijd verdeeld. Van essentieel belang is het handhaven van de rechtsstaat, in het bijzonder door de uitvoerende macht. De regering mag de controle niet verliezen.
 
– Iedereen weet dat honderd procent veiligheid niet bestaat. Dat inroepen als argument is een goedkope truc om gerechtvaardigde veiligheidseisen in diskrediet te brengen. De veiligheid van de burgers is de eerste opdracht van de staat. Schiet hij daarin tekort dan kan hij ook geen loyauteit opeisen op andere gebieden.
 
– De problemen van vandaag zijn niet het gevolg van overreageren maar van onderreageren. Van wegkijken en de problemen ontkennen.
 
– Openheid aanprijzen als verweer tegen moslimterreur is evenzeer een vorm van politieke recuperatie als aandringen op wetswijzigingen of nieuwe asielregels.
 
– Angst is vaak een goede raadgever. Het kan verstandig zijn bepaalde plaatsen, bepaalde buurten, bepaalde metrolijnen enzovoort te mijden. Dat de burger dit vandaag in overweging moet nemen, is een blamage voor de politiek.
 
– In heel wat gevallen biedt enkel geweld een oplossing, het geweld van afweer en verdediging. Liefdepredikers kramen onzin uit. Het islamofascisme laat zich niet wegliefhebben.
 
Tot zover Alexander Kissler in Cicero. Het verrast de lezer wellicht, maar het valt op dat je in de Duitse kwaliteitspers zaken kunt lezen die je bij ons nergens zult aantreffen. De teneur in onze vaderlandse pers kun je nog het best omschrijven als nieuwerwetse kwezelarij.
 
 
Foto: (c) Reporters

Reacties

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans