fbpx


Niet gecategoriseerd

Weg met de holle frasen
In het Duitse tijdschrift Cicero – Magazin für politische Kultur (22/12) las ik een interessante bijdrage van afdelingschef cultuur Alexander Kissler: Schluss mit dem Floskel-Bingo! Weg met de holle frasen bingo! Kissler merkt op dat na elke aanslag – zoals nu weer na Berlijn – opiniemakers en politici ons om de oren slaan met een resem holle frasen. Hij haalt er een zevental aan, ik zet ze op een rijtje:
 
Holle frase 1: We mogen ons niet uit elkaar laten spelen.
 
Holle frase 2: Honderd procent veiligheid bestaat niet.
 
Holle frase 3: We mogen niet overreageren.
 
Holle frase 4: We mogen niet doen wat de terroristen willen.
 
Holle frase 5: We mogen geen politiek misbruik maken van de gebeurtenissen.
 
Holle frase 6: We mogen ons niet laten leiden door angst.
 
Holle frase 7: Geweld lost nooit iets op.
 
Kissler voorziet al die frasen afzonderlijk van commentaar, maar ik beperk me hier tot zijn meest relevante bedenkingen:
 
– We hebben geen behoefte aan een ideologie van verbondenheid maar aan een strategie van bescherming. Democratische samenlevingen zijn altijd verdeeld. Van essentieel belang is het handhaven van de rechtsstaat, in het bijzonder door de uitvoerende macht. De regering mag de controle niet verliezen.
 
– Iedereen weet dat honderd procent veiligheid niet bestaat. Dat inroepen als argument is een goedkope truc om gerechtvaardigde veiligheidseisen in diskrediet te brengen. De veiligheid van de burgers is de eerste opdracht van de staat. Schiet hij daarin tekort dan kan hij ook geen loyauteit opeisen op andere gebieden.
 
– De problemen van vandaag zijn niet het gevolg van overreageren maar van onderreageren. Van wegkijken en de problemen ontkennen.
 
– Openheid aanprijzen als verweer tegen moslimterreur is evenzeer een vorm van politieke recuperatie als aandringen op wetswijzigingen of nieuwe asielregels.
 
– Angst is vaak een goede raadgever. Het kan verstandig zijn bepaalde plaatsen, bepaalde buurten, bepaalde metrolijnen enzovoort te mijden. Dat de burger dit vandaag in overweging moet nemen, is een blamage voor de politiek.
 
– In heel wat gevallen biedt enkel geweld een oplossing, het geweld van afweer en verdediging. Liefdepredikers kramen onzin uit. Het islamofascisme laat zich niet wegliefhebben.
 
Tot zover Alexander Kissler in Cicero. Het verrast de lezer wellicht, maar het valt op dat je in de Duitse kwaliteitspers zaken kunt lezen die je bij ons nergens zult aantreffen. De teneur in onze vaderlandse pers kun je nog het best omschrijven als nieuwerwetse kwezelarij.
 
 
Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Miel Swillens

Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij screef ook liedjesteksten, o.a. voor Miek en Roel. Miel overleed in augustus 2017.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.