JavaScript is required for this website to work.
post

Weinig animo om EU-verkiezingen in Nederland

Henk Jurgens9/5/2014Leestijd 2 minuten

Vooral Nederlanders die tegen de Europese Unie zijn willen graag een zetel in het Europees Parlement. Om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen te redden waarschijnlijk.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Aan de komende Europese verkiezingen, die in Nederland op 22 mei plaats vinden, nemen 19 partijen deel met in totaal 345 kandidaten. Van de 750 afgevaardigden in het Europees Parlement worden er 26 in Nederland gekozen. Voor elke Nederlandse zetel staan dus 13,27 kandidaten in de rij. Naast de gebruikelijke partijen nemen ook partijen deel met prachtige namen zoals IQ de Rechten-Plichten-PartijJEZUS LEEFTAandacht en Eenvoud en Ikkiesvooreerlijk.eu. Alleen al vanwege hun partijnaam zou je ze een zetel in het parlement gunnen. Veel kans maken ze echter niet. De 450 euro die ze aan de Kiesraad hebben betaald voor de registratie van hun naam en de 11 250 euro waarborgsom voor hun kandidaatstelling zijn ze dan ook ongetwijfeld kwijt. Deze bedragen hebben ze overigens op de rekening van de Kiesraad bij de Royal Bank of Scotland moeten storten. De Royal Bank of Scotland die in handen is van de Britse overheid, die op haar beurt ook weer zo haar eigen bezwaren tegen de Europese Unie heeft.

Erg veel belangstelling voor de verkiezingen bestaat er bij de Nederlandse kiezers niet. De verwachting is dat het opkomstpercentage (in Nederland is geen opkomstplicht) dichter bij de 30% dan bij de 40% zal liggen. Bij de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden, was het 36,9%. Dit is natuurlijk wat anders dan in 2005 toen 62% van de mensen bij een opkomst van 63% tegen de Europese grondwet stemde. Maar toen waren er veel proteststemmers tegen een regering die geleid werd door Balkenende, de wellicht minst bekwame minister-president van na de oorlog.

Het ziet er naar uit dat D66, PVV en VVD de grootste Nederlandse partijen in het Europees Parlement zullen worden. Ze zullen elk op 4 wellicht 5 zetels uitkomen. Misschien lukt het ook de SP om er een zeteltje bij te winnen. Ze komt dan van 2 op 3. De verwachting is dat het CDA en Groen Links zetels zullen verliezen. Het CDA heeft er nu 5 en zakt volgens de peiling naar 3. Groen Links heeft er nu 3 en raakt waarschijnlijk 1 of 2 zetels kwijt. Het is onduidelijk of de PvdA, die vijf jaar geleden al veel stemmen heeft verloren, weer een zetel van de 3 die ze nu heeft moet afstaan. Een reële voorspelling van de uitslag is echter moeilijk te geven. De laatste peiling is van 16 april.

Voor de samenstelling van het Europees Parlement heeft de Nederlandse uitslag slechts een relatieve betekenis. D66 en VVD zijn aangesloten bij de ALDE, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Het CDA maakt deel uit van de fractie van de EVP, de Europese Volkspartij; de PvdA van de S&D, de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten; de SP van Europees Unitair Links/Noords Groen Links; Groen Links van de Groenen/Europese Vrije Alliantie; en de PVV van niets, van de niet-ingeschrevenen.

Het laatste pan-Europese verkiezingsonderzoek door VoteWatch is van 7 mei. Volgens hun poll gaat ALDE van 83 naar 63 zetels; de EVP van 274 naar 216; S&D van 195 naar 205; Unitair Links van 35 naar 49; en de Groenen van 58 naar 41 zetels. De anti-Europese partijen die zich niet tot een partij binnen het Europees Parlement verenigd hebben, waaronder de PVV, stijgen van 33 naar 99 zetels. Deze zetelaantallen zijn niet helemaal onderling te vergelijken omdat het parlement terug gaat van 765 naar 750 zetels.

Veel betekenis voor de Nederlandse politiek zal de uitslag van deze verkiezing niet hebben. De meeste partijen beschouwen het als een tussentijds verkiezingsonderzoek, een tussentijds rapport. Alleen als het erg afwijkt van de uitslag van 19 maart jongsleden, de gemeenteraadsverkiezingen, zal dit enige commotie in Den Haag te weeg brengen.


@henkjurgens
www.henkjurgens.nl

Foto: (c) Reporters

De Nederlandse publicist Henk Jurgens (1942) is politicoloog (UvA). Hij schrijft regelmatig in Doorbraak over Nederland en de Nederlandse politiek.

Commentaren en reacties