fbpx


Geen categorie

Weinig animo om EU-verkiezingen in Nederland
Aan de komende Europese verkiezingen, die in Nederland op 22 mei plaats vinden, nemen 19 partijen deel met in totaal 345 kandidaten. Van de 750 afgevaardigden in het Europees Parlement worden er 26 in Nederland gekozen. Voor elke Nederlandse zetel staan dus 13,27 kandidaten in de rij. Naast de gebruikelijke partijen nemen ook partijen deel met prachtige namen zoals IQ de Rechten-Plichten-PartijJEZUS LEEFTAandacht en Eenvoud en Ikkiesvooreerlijk.eu. Alleen al vanwege hun partijnaam zou je ze een zetel in het parlement gunnen. Veel kans maken ze echter niet. De 450 euro die ze aan de Kiesraad hebben betaald voor de registratie van hun naam en de 11 250 euro waarborgsom voor hun kandidaatstelling zijn ze dan ook ongetwijfeld kwijt. Deze bedragen hebben ze overigens op de rekening van de Kiesraad bij de Royal Bank of Scotland moeten storten. De Royal Bank of Scotland die in handen is van de Britse overheid, die op haar beurt ook weer zo haar eigen bezwaren tegen de Europese Unie heeft.

Erg veel belangstelling voor de verkiezingen bestaat er bij de Nederlandse kiezers niet. De verwachting is dat het opkomstpercentage (in Nederland is geen opkomstplicht) dichter bij de 30% dan bij de 40% zal liggen. Bij de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden, was het 36,9%. Dit is natuurlijk wat anders dan in 2005 toen 62% van de mensen bij een opkomst van 63% tegen de Europese grondwet stemde. Maar toen waren er veel proteststemmers tegen een regering die geleid werd door Balkenende, de wellicht minst bekwame minister-president van na de oorlog.

Het ziet er naar uit dat D66, PVV en VVD de grootste Nederlandse partijen in het Europees Parlement zullen worden. Ze zullen elk op 4 wellicht 5 zetels uitkomen. Misschien lukt het ook de SP om er een zeteltje bij te winnen. Ze komt dan van 2 op 3. De verwachting is dat het CDA en Groen Links zetels zullen verliezen. Het CDA heeft er nu 5 en zakt volgens de peiling naar 3. Groen Links heeft er nu 3 en raakt waarschijnlijk 1 of 2 zetels kwijt. Het is onduidelijk of de PvdA, die vijf jaar geleden al veel stemmen heeft verloren, weer een zetel van de 3 die ze nu heeft moet afstaan. Een reële voorspelling van de uitslag is echter moeilijk te geven. De laatste peiling is van 16 april.

Voor de samenstelling van het Europees Parlement heeft de Nederlandse uitslag slechts een relatieve betekenis. D66 en VVD zijn aangesloten bij de ALDE, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Het CDA maakt deel uit van de fractie van de EVP, de Europese Volkspartij; de PvdA van de S&D, de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten; de SP van Europees Unitair Links/Noords Groen Links; Groen Links van de Groenen/Europese Vrije Alliantie; en de PVV van niets, van de niet-ingeschrevenen.

Het laatste pan-Europese verkiezingsonderzoek door VoteWatch is van 7 mei. Volgens hun poll gaat ALDE van 83 naar 63 zetels; de EVP van 274 naar 216; S&D van 195 naar 205; Unitair Links van 35 naar 49; en de Groenen van 58 naar 41 zetels. De anti-Europese partijen die zich niet tot een partij binnen het Europees Parlement verenigd hebben, waaronder de PVV, stijgen van 33 naar 99 zetels. Deze zetelaantallen zijn niet helemaal onderling te vergelijken omdat het parlement terug gaat van 765 naar 750 zetels.

Veel betekenis voor de Nederlandse politiek zal de uitslag van deze verkiezing niet hebben. De meeste partijen beschouwen het als een tussentijds verkiezingsonderzoek, een tussentijds rapport. Alleen als het erg afwijkt van de uitslag van 19 maart jongsleden, de gemeenteraadsverkiezingen, zal dit enige commotie in Den Haag te weeg brengen.


@henkjurgens
www.henkjurgens.nl

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Henk Jurgens

Henk Jurgens is politicoloog en publicist. Voor Doorbraak volgt hij Nederland en de Nederlandse politiek op de voet.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.