fbpx


Media

‘Werken op de VRT-nieuwsdienst wordt erg moeilijk’

Achter de coulissen van de VRT-hoofdredactieDe Morgen plaatst over het jongste vrt-incident vandaag (8 mei) een ingetogen stukje op bladzijde 4, getiteld ‘Excuses voor Briers na kritisch interview’. De redactie van De Standaard houdt het in een minibericht bij ‘Relletje over VRT-interview met Briers’.

Excuses van de hoofdredactie

Maandagavond, kwart over zeven, interviewt VRT- journalist Luc Pauwels (samen met Wim Van den Eynde, auteur van ‘De keizer van Oostende’) Jan Briers live voor Het Journaal over de crisissituatie in Wetteren. Gezien de toestand laat Pauwels een aantal pittige vragen los op de Oost-Vlaamse provinciegouverneur.

Enkele minuten na het interview ontvangt Jan Briers een telefoontje vanuit het VRT-hoofdredactiekwartier. Meteen daarna richt Briers zich tot Luc Pauwels:  ‘Jouw hoofdredacteur (Wim Willems, lid van het college van VRT-hoofdredacteurs, nvdr) heeft me net gebeld om zich te excuseren voor jouw gedrag’ (met name over de ‘stijl en de toon’ waarin het kritische interview had plaatsgegrepen, nvdr). Dat telefoontje kwam er na samenspraak met algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers en Stijn Verhaaren, chef nieuws van Het Journaal. Pauwels zelf wist van niets en stapte dinsdag (8 mei) naar de redactieraad en de deontologische adviesraad van de VRT om het optreden van de VRT-hoofdredactie, dat niet echt strookt met de beroepsethiek, aan te kaarten.

Geen rugdekking

Drie bronnen, zowel binnen als buiten de VRT, meldden gisterenavond aan Doorbraak dat beide VRT-raden zich volmondig achter VRT-journalist Luc Pauwels schaarden. De redactieraad riep ondertussen de VRT-hoofdredactie ter verantwoording voor het feit dat deze zich bij een geïnterviewde excuseert voor een interview waar – volgens de redactieraad – niets op aan te merken viel en dat terwijl er geen enkel overleg plaatsgreep met de betrokken journalist. ‘Als wij niet op één of andere manier gedekt worden door de hoofdredactie wordt werken op de VRT-nieuwsdienst erg moeilijk’, zo klonk het gisteren op de redactieraad. Een interne bron meldt dat Luc Pauwels ondertussen grote steun krijgt op de redactie.

Het gaat goed, dank u!

Opmerkelijk is bovendien dat Wim Willems vandaag in De Morgen het telefoontje met de provinciegouverneur ontkent. In De Standaard meldt VRT-hoofdredacteur Rademakers dat Willems zich wel degelijk bij Briers telefonisch excuseerde voor (vermeende) ‘vormelijke fouten’ van Pauwels: ‘Dat Luc Pauwels niet op de hoogte was van het telefoontjes, was een fout die is gebeurd door een ongelukkig toeval.’

Het incident lijkt symptomatisch voor het groeiend intern wantrouwen en ongenoegen ten aanzien van het optreden van de VRT-hoofdredactie. Recent nog was er de uitgelekte interne brief waarin Panorama-journalist Wim Van den Eynde zijn ongenoegen uitte over de leugenachtige communicatie van algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers (zie Doorbraak van mei 2013)  Afgelopen maandag (6 mei) publiceerde het college van hoofdredacteurs nog een jubelstuk in De Standaard waarin Luc Rademakers, Griet De Craen, Emmanuel Rottey, Carl Voet en Wim Willems behoorlijk onkritisch concludeerden: ‘Het gaat dus goed met de journalistiek in Vlaanderen, dank u.’

In welke mate die veralgemening ook geldt voor de sfeer op de VRT wordt twijfelachtiger naarmate meer journalistieke talenten (Lisbeth Imbo, Jan De Meulemeester, Greet Nagels, Indra Dewitte …)  het bij de VRT-nieuwsdienst  voor bekeken houden.  

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Frank Thevissen

Frank Thevissen is doctor in de communicatiewetenschappen en auteur van o.a. 'Het is maar een peiling'.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.