fbpx


Sport

Wielerweekend: Girmay schrijft geschiedenis in Wevelgem

Vrijdag stal Jumbo-Visma de show, zondag schreef Biniam Girmay geschiedenisPloeg van het weekend: Jumbo-Visma

Renner van het weekend: Biniam Girmay (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux)

Vrijdag 25/3

E3 Saxo Bank Classic

Harelbeke – Harelbeke

203,9 kilometer

Uitslag:

  1. Wout van Aert
  2. Christophe Laporte
  3. Stefan Küng
  4. Matej Mohoric
  5. Biniam Girmay

 

Jumbo-Visma rijdt peloton aan flarden

Jumbo-Visma is dé ploeg van het voorjaar. Na de ongelooflijke prestatie in Parijs-Nice door met drie renners van hun ploeg over de streep te komen deden ze hun sprookje vrijdag over. Van Aert en Laporte kwamen samen over de streep na een duo van 42 kilometer. Beide heren bliezen iedereen omver op de Paterberg waarna het vanaf dan een strijd werd om de derde plaats.

Geen vuist van Quick Step-Alpha Vinyl

Quick Step-Alpha Vinyl lijkt de weg even kwijt in het voorjaar. Krantenkoppen beloofde voor het wielerseizoen een groot duel tussen Jumbo-Visma en de ploeg van Lefevere, maar niets is minder waar. De ploeg kon vrijdag opnieuw niets beginnen tegen de sterke Nederlandse ploeg. Het had wel pech met een lekke band van Florian Senechal waardoor Kaspar Asgreen alleen kwam te staan, maar de trend in het voorjaar is al langer duidelijk. Quick Step-Alpha Vinyl moet herbronnen richting de twee grote klassiekers: De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Zaterdag 27/3

Gent-Wevelgem

Ieper – Wevelgem

256,8 kilometer

Uitslag:

  1. Biniam Girmay
  2. Christophe Laporte
  3. Dries van Gestel
  4. Jasper Stuyven
  5. Soren Kragh Andersen

 

Het prachtige verhaal van Girmay

Hij zou tot vrijdag Gent-Wevelgem niet eens rijden, tot de plannen van de ploeg veranderden. Hij kwam aan de start, koerste mee, en won Gent-Wevelgem. De 21-jarige Eritreeër is de eerste winnaar van Afrikaanse afkomst en koerst nota bene bij de Belgische ploeg Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux. Girmay werd in september tweede bij de beloften in Leuven, en vrijdag vijfde in de E3, en nu is het eindelijk raak. Dat kan het begin zijn van iets moois, al zal hij nu zijn voorjaar staken om terug te keren naar familie. We zien hem terug in de Giro.

Sprintwerk Alpecin-Fenix levert niets op

Jasper Philipsen en Tim Merlier hadden deze rit met stip aangeduid, maar kwamen nooit tot een sprint. Girmay kwam met een viertal aan in Wevelgem, ondanks het voorbereidende werk van de sprintploeg Alpecin-Fenix. De frustratie bij de twee was dan ook merkbaar tijdens en na de koers. Een nieuwe kans volgt later dit jaar in bijvoorbeeld de Scheldeprijs.

Richting Ronde van Vlaanderen

Topfavoriet Wout van Aert was zondag op de afspraak, maar bleef rustig zitten omdat zijn ploegmaat Laporte in de kopgroep zat. Van Aert lijkt klaar voor De Ronde, al zal er zondag een zwart beest opdagen. Dan is Mathieu van der Poel namelijk terug van een lange voorbereidingsperiode richting de ronde. Woensdag rijdt hij nog Dwars door Vlaanderen als absolute voorbereiding. Daar start ook Tadej Pogacar, de winnaar van de Strade Bianche en Tireno Adriatico. Deze drie zullen zondag waarschijnlijk vechten om de zege. Afspraak zondag 3 april van Antwerpen naar Oudenaarde voor 272 kilometer strijd in Vlaanderens mooiste.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Dries Paesen