JavaScript is required for this website to work.
post

Wij zijn uniek!

11 juli, moet/kan/mag dat wel nog?

Peter De Roover8/7/2015Leestijd 3 minuten

11 juli, feest van de Vlaamse gemeenschap. Wat zouden we dit jaar vieren? Peter De Roover doet een voorstel: we vieren dat we uniek zijn.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Waarover zullen we het dit jaar hebben naar aanleiding van 11 juli? 1302? Voor de meesten is dat vandaag geen jaartal maar het uur dat aangeeft dat de lunchpauze echt voorbij is en onverwijld weer aan het werk moet worden gegaan.

Maar 11 juli wordt een feestdag genoemd. Familie- of andere feesten worden wel eens opgevrolijkt met kwisjes. Waarom dan geen wedstrijdje om wat extra ambiance in de 11 juli-keet te brengen?

Ziehier de spelregels. Neem de strook 5 tot 15 miljoen inwoners en bereken hoeveel overheden burgers in die range tellen. Met overheid bedoelen we niet zomaar een administratieve indeling maar een serieuze overheid; een nationale of een deelstatelijke, met een parlement, een regering, een administratie, wetgeving, kortom een volwaardig bestuurlijk apparaat. Voor wie het niet echt spannend vindt klinken: zo’n overheden spelen natuurlijk wel een grote rol in een mensenleven, dus je kan er best wat aandacht aan besteden.

Nemen we André uit Weismampach als voorbeeld. Die woont dus in het Groothertogdom Luxemburg, een goed half miljoen inwoners rijk en lidstaat van de Europese Unie die momenteel nog zo’n 507 miljoen inwoners telt. André komt bijgevolg aan geen enkele (nul = 0) overheid in onze vork van 5 tot 15 miljoen inwoners.

Begrepen? Of wil u nog een voorbeeld?

Franziska uit Berlijn: 0 overheden want in haar deelstaat wonen 3,5 miljoen mensen, in Duitsland zelfs 81 miljoen. Maar Bernd uit Darmstadt komt aan 1 overheid want zijn Hessen valt met 6 miljoen in de afgesproken strook.

Nog niet duidelijk? Jean-Claude uit Lyon komt met wat goede wil aan 1 overheid, als we de regio Rhône-Alpes als een volwaardige overheid beschouwen. Die telt 6,2 mln. inwoners. We zijn nu heel vriendelijk, want Franse regio’s kunnen niet meteen politieke zwaartepunten genoemd worden. Het departement Rhône waarvan Lyon deel uitmaakt komt aan 1,7 mln. inwoners, Frankrijk aan 63 mln. Kortom, ook Jean-Claude scoort, met veel goede wil, één overheid.

We krijgen de smaak te pakken en gaan door op ons elan:

Felipe uit Malaga: 1 overheid (regio Andalusië 8,4 mln.; Spanje 47,7 mln.)
Agneta uit Malmö: 1 overheid (provincie Skäne Lån 1,1 mln., maar Zweden: 9,7 mln.)
Svetlana uit Sint-Petersburg: 1 overheid (Noordwestelijk Federaal District 14,2 mln.; Rusland: 142 mln.)

Laten we de vleugels wereldwijd uitspreiden:

Goitsemedime uit Pietermaritzburg: 1 overheid (KwaZulu-Natal 10,2 mln.; Zuid-Afrika 48,2 mln.)
Apu uit Mumbay: 0 overheden (deelstaat Maharashtra 97 mln.; India 1,2 mld.)
Mary Jo uit Adalaïde: 0 overheden (deelstaat Zuid-Australie 1,4 mln.; Australië 22,5 mln.)
Isuara uit Manaus: 0 overheden (deelstaat Amazone 3,4 mln.; Brazilië 203 mln.)
Bill uit Cleveland: 1 overheid (Ohio: 11,5 mln.; VSA: 319 mln.)

Enzovoort enzovoort. Blijkbaar hebben ze allen één of geen overheid tussen 5 en 15 miljoen inwoners.

En nu komt de grote 11 juliquizvraag: zoek en vind burgers die in die strook twee volwaardige overheden tellen.

Hopelijk vinden we er geen, want hun lot zou te beklagen zijn. Met een dubbele regering; dubbel aantal parlementsleden; dubbele administratie; dubbele belastingsdiensten; dubbele wetgeving zo dicht op elkaar gekleefd, moet er wel sprake zijn van groot efficiëntieverlies, veel overtollige overheidskosten, veel politieke wrijving, hoge belastingen en veel administratieve betwistingen.

Twee overheden hebben – een deelstaat en een nationale staat bijvoorbeeld – is op zich natuurlijk geen probleem, als ze maar voldoende ver uit elkaar liggen. De ene overheid kan nabijheid als bestaansreden opeisen, de andere kan uitpakken met schaalvoordeel. Ieder zijn rol, ieder zijn deel. Maar twee overheden in de strook 5 tot 15 miljoen? Kom nu, zo gek zijn ze toch nergens?

Eén voordeel hebben die mensen wel, als ze zouden bestaan: ze zijn uniek in de wereld.

Fijne 11 juli gewenst en veel plezier met het oplossen van dit raadseltje.

P.S. Hulpje bij de wedstrijd: België telt ruim 11 miljoen inwoners, Vlaanderen, zelfs als we ons beperken tot het gewest, 6,4 miljoen.

Foto © Reporters

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties