fbpx


Sport, Vlaamse Beweging
WK wielrennen

WK wielrennen? Daar zijn de Vlaamse vlaggen

Bevlagging zorgt voor prominent in beeld komende Vlaamse LeeuwVanaf 19 september is het zover: Flanders 2021, het WK wielrennen in Vlaanderen, barst dan volledig los. Met publiek dat overal langs de kant van het parcours toegelaten is, zonder verplichting om mondmaskers te dragen. Alles is dus aanwezig om er een Vlaams wielerfeest van te maken. Wanneer u binnenkort beelden van het WK te zien krijgt, zullen die grotendeels gekleurd worden door Vlaamse vlaggen. Daar zorgt de Vlaamse Volksbeweging voor met een bevlaggingsactie. 'In de WK-tijdritten gaat dat bescheiden…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Vanaf 19 september is het zover: Flanders 2021, het WK wielrennen in Vlaanderen, barst dan volledig los. Met publiek dat overal langs de kant van het parcours toegelaten is, zonder verplichting om mondmaskers te dragen. Alles is dus aanwezig om er een Vlaams wielerfeest van te maken. Wanneer u binnenkort beelden van het WK te zien krijgt, zullen die grotendeels gekleurd worden door Vlaamse vlaggen.

Daar zorgt de Vlaamse Volksbeweging voor met een bevlaggingsactie. ‘In de WK-tijdritten gaat dat bescheiden zijn’, zegt Steven Vergauwen, stafmedewerker voor de VVB. In startplaats Knokke-Heist, aan het tussenpunt en in aankomstplaats Brugge zal daar door de VVB voor de nodige sfeer worden gezorgd, het rekent hiervoor op de West-Vlaamse en Meetjeslandse afdelingen.

Actie het grootst tijdens wegrit op 26/09

Op 24, 25 en 26 september worden de wegritten gereden. ‘Onze actie concentreert zich grotendeels op zondag 26 september, wanneer de beroepsrenners bij de mannen van Antwerpen naar Leuven rijden. Wij zullen zowel aan de start in Antwerpen, op de Flandrienlus in en rond Overijsen en in Leuven staan.’ Met de lokale hellingen in Leuven die heel wat aandacht zullen krijgen en er wordt ook een bus ingelegd van Aalst naar Huldenberg.

Duurzaamheid is dit jaar ook een belangrijk thema. ‘Dit WK zal het meest duurzame WK ooit zijn.  Daarom is er ook veel overleg nodig met overheden en met de organisatie, Flanders Classics.’ Voor wie mee wil helpen of de actie wil ondersteunen, is er maar één boodschap: ‘Mee komen vlaggen is het belangrijkst!’

Geen proefstuk

De VVB is niet aan zijn proefstuk toe. ‘De VVB voert al meer dan 20 jaar bevlaggingsacties, zowel bij wielrennen op de weg als bij het veldrijden. Hoogtepunten zijn de jaarlijkse Ronde van Vlaanderen, de WK’s in eigen land en de passages van de Ronde van Frankrijk in eigen land of op het parcours van Parijs-Roubaix.’

Dat zorgt voor een zekere herkenbaarheid. ‘Overal ter wereld wordt de Vlaamse Leeuw in sportmiddens gezien als hét symbool van Vlaanderen. Dat is voor het overgrote deel het werk van de VVB in de voorbije twee decennia. De leeuw zie je op fietsen, op sokken, op truitjes, op helmen… De leeuw vind je zelfs terug in wereldwijde computergames rond wielrennen, op de UCI-kalender en ga maar door. De VVB zorgt zo voor de wereldwijde marketing van Vlaanderen.’

Evolutie van WK-logo

Bij een WK wielrennen hoort ook een officieel WK-logo. Het ontwerp daarvan heeft een zekere evolutie doorgemaakt. Daar stonden ze bij de VVB toch ook van te kijken. ‘Het oorspronkelijke logo sprak enkel over Vlaanderen. Toen dachten we: oh, mooi. Nadien kwamen er nog de letters UCI bij. Een jaar later staat er 100 jaar UCI en is er melding van het WK in Belgium, Flanders. Het definitieve logo geeft Vlaanderen dus een Belgische schoonmoeder mee. Waarom? België betaalt niets, de Vlaamse regering betaalt alles. We hebben die wijziging opgemerkt, maar van waar of hoe dat komt, weten we niet.’

De ontwikkeling van dat logo is inderdaad opmerkelijk. Het cijfer 21 moest in het logo verwerkt worden. Uiteraard werden de regenboogkleuren gebruikt. Op een gegeven moment was er ook sprake van het opschrift ‘het vieren van het eeuwfeest in het thuisland van de koers’, een verwijzing naar de 100ste verjaardag van de UCI. Dat werd achterwege gelaten en vervolgens kwam de UCI boven de vermelding Flanders te staan. Waarna het ‘Flanders Belgium’ werd in plaats van ‘Flanders’.

Nog uitgebreider

In elk geval heeft het de motivatie om met een grootse bevlagging uit te pakken, alleen maar aangewakkerd. ‘Wat we in het verleden gedaan hebben bij de Ronde van Vlaanderen of een passage in Vlaanderen van de Ronde van Frankrijk, gaan we nu nog uitgebreider doen. Het is de Vlaamse regering die het WK naar hier heeft gehaald. We willen Vlaanderen tonen aan de wereld, dat is het idee dat er achter zit. Wij plaatsen Vlaanderen terug waar het hoort. Wij zetten ons nationaal symbool vooraan in beeld’, verwijst Vergauwen naar de Vlaamse Leeuw.

Die zal straks dus gelinkt worden aan hét wielerevenement van het jaar. ‘Een extra inspanning was nodig, want door corona is het verdelen van vele vlaggen bij twee edities van de Ronde van Vlaanderen niet kunnen doorgaan. De, weliswaar mislukte, Rode Duivels-gekte heeft tijdens het EK voetbal veel tricolore vlaggen in beeld gevlagd. Wij zorgen terug voor een evenwicht.’

De Flandriens

Drijvende kracht Joris De Kerpel leidt alles in goede banen en de bevlaggingsactie wordt mee georganiseerd door De Flandriens, de wielerclub die sport koppelt aan het Vlaams bewustzijn. Onlangs beklommen leden van De Flandriens nog de tot de verbeelding sprekende berg Mont Ventoux in Frankrijk.

Het WK-parcours is minder steil, maar de hellingen en passages over een kasseien gaan wel zorgen voor dat soort wedstrijden waar het Vlaamse wielrennen bekend voor staat. Renners en rensters hebben toegewerkt naar hun grote doel en ook wielerminnend Vlaanderen is er helemaal klaar voor. Dat zal nadrukkelijk in beeld komen. De slogan van het WK is niet voor niets: Flanders, where champions are born.

[ARForms id=103]

Kevin Vanbuggenhout

Passie voor sport, politiek en neutrale journalistiek.