fbpx


Politiek
Tom Vandendriessche

Ze luisteren alweer niet naar de mensenReynders

In 2014 kreeg Bart De Wever van één op de drie Vlamingen een duidelijk mandaat om dit land op orde te zetten. Een droomcoalitie, omschreef hij zijn regering toen. Voor gewone Vlamingen echter is deze kracht van verandering een complete nachtmerrie geworden. Ze kregen besparingen te slikken in de zorg, op het kindergeld, op hun pensioenen. Alsof dat nog niet genoeg was, werd hun koopkracht aangevallen met een indexprong, extra belastingen op brandstof en torenhoge energieprijzen. Tegelijk verwelkomde N-VA honderdduizenden asielzoekers in onze sociale zekerheid. Dat vinden de mensen onrechtvaardig. Ze voelden zich bekocht. Ze straften deze regering af. Want de mensen voelen zich economisch uitgeperst door de globalisering, sociaal onrechtvaardig behandeld door deze regering en in hun identiteit bedreigd door de massamigratie. Dat is het signaal dat de kiezer gegeven heeft door de massale steun voor Vlaams Belang.

Marrakeshcoalitie

En wat doet de politieke elite hiermee? We krijgen gewoon weer meer van hetzelfde. Met veel poeha stapte N-VA uit de regering omwille van Marrakesh, maar enkele maanden later dienen één miljoen N-VA-kiezers om de Marrakeshcoalitie opnieuw aan de macht te brengen. Er is namelijk geen alternatief, beweert De Wever. Net zoals hij beweerde dat er voor zijn beleid van besparingen op de sociale zekerheid van onze mensen zogenaamd ook geen alternatief was. De andere traditionele partijen Open Vld en CD&V blijken namelijk aan het ondemocratische cordon sanitaire vast te klampen. Dus is er geen meerderheid. Naar eigen zeggen wil De Wever Vlaanderen namelijk niet in Belgische onbestuurbaarheid storten. Het cynisme en de hypocrisie is ongezien. Jean-Marie Dedecker vloert met ippon: ‘Platte volksverlakkerij. De Wever had kunnen achteroverleunen en anderen een regering laten vormen. Hij heeft de sleutel in handen.’

Vlaamse onmacht

Politiek gaat niet over het managen van de overheid, maar over het maken van maatschappelijke keuzes. In Vlaanderen maken CD&V en Open Vld blijkbaar die politieke keuzes. In België de PS. Ondanks een Vlaams-nationale as van twee miljoen Vlamingen bij N-VA en VB blijven wij gedomineerd door traditionele, Franstalige en socialistische partijen. Met dank aan Bart De Wever die zich verstopt achter het excuus van het cordon sanitaire. Allen zien ze zich natuurlijk wel gegarandeerd van ministerposten, ongeacht het verkiezingsresultaat. Dat geeft meteen ook de echte doelstelling van dat ondemocratisch cordon weer. De mensen mogen voor de schone schijn nog wel gaan stemmen, maar ze mogen vooral niet bepalen hoe het beleid eruitziet.

Wat brengt de toekomst?

De burgermanifesten van Verhofstadt. De communautaire hervorming van Leterme. De socio-economische herstelregering van De Wever. In België geraak je blijkbaar maar aan de macht als je precies het omgekeerde uitvoert dan wat je aan de kiezer belooft. De huidige Vlaamse regering laat een begrotingstekort achter van 600 miljoen. De Vlaamse schuld is in tien jaar N-VA-bestuur gestegen van 8 naar 34 miljard. Ook federaal laat ze een puinhoop achter met 50 miljard extra staatsschuld en een begrotingstekort van maar liefst 7 miljard. Oplossing volgens de startnota-De Wever? Nog meer Vlamingen zullen aan de slag moeten om de factuur van bodemloze Waalse putten te vullen. Met 80 procent werkzaamheidsgraad kiest hij voor een Scandinavisch model waar meer mensen ook langer werken. Maar hij vergeet er wel bij te vertellen dat ze in dat model ook minder uren per week presteren en een lagere productiviteit hebben. Is het te verwonderen dat men daar tegen een rustiger tempo ook langer kan en wil werken? Maar alsof dat nog niet genoeg is, blijken er ook steeds meer asielzoekers naar ons land te komen. De bevolking van Afrika gaat deze eeuw van 1 naar 4 miljard inwoners volgens de VN. De demograaf Stephen Smith voorspelt in zijn boek The scramble for Europe dat als gevolg van deze demografische explosie honderden miljoenen Afrikanen naar Europa zullen komen. Oplossing volgens de nota-De Wever: een inburgeringscursus, voorwaar betalend deze keer. Homeopathische middeltjes voor een patiënt die levensbedreigend ziek is. Yves Leterme kondigde wel al aan waar deze nieuwe N-VA-regering werkelijk om zal draaien: ‘de mensen zullen moeten offers brengen.’ Hadden wij dit beleid van besparingen en ongecontroleerde massamigratie niet zopas weggestemd? Maar ze doen blijkbaar gewoon verder alsof er niets gebeurd is. De pandoering zal bij de volgende verkiezingen zal nog veel groter moeten zijn zodat ze eindelijk naar de gewone Vlamingen luisteren.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Tom Vandendriessche

Tom Vandendriessche is Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang.