JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Zesde staatshervorming is een scheefgetrokken zaak

Even snel

Doorbraak redactie20/12/2013Leestijd 1 minuut

Gisteren werd de zesde staatshervorming goedgekeurd. De Vlaamse kiezer mag zich net iets minder betrokken voelen dan de Franstalige.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘De zesde staatshervorming heeft haar hele parlementaire parcours doorlopen. Na de Senaat heeft ook de Kamer vanavond de laatste teksten goedgekeurd. De finale stemming duurde een klein uurtje en werd ook bijgewoond door heel wat medewerkers die achter de schermen de hervorming mee uittekenden.

“De zesde staatshervorming is aangenomen”, besloot Kamervoorzitter André Flahaut, ruim twee uur nadat de plenaire Senaat al finaal het licht op groen had gezet. De meerderheid met CD&V, PS, MR, Open Vld, sp.a, cdH, Ecolo en Groen stemde voor, de rest stemde zoals verwacht tegen. Al onthielden N-VA en FDF zich tijdens de artikelsgewijze stemming wel enkele keren.’

Dat stond vannacht al te lezen op de webstek van VTM. De klus is daarmee geklaard en bij de meerderheid klonk een applaus als werd er geschiedenis geschreven. Even snel stilstaan bij de getalletjes lijkt toch nuttig.

De kamer telt 88 Vlaamse verkozenen en 62 Franstaligen. De Vlaamse partijen die de’ zesde staatshervorming goedkeurden bezetten samen 48 zetels of 54,5% van het Vlaamse aantal. Een meerderheid was formeel nodig maar Groen zorgde voor de aanvullende stemmen die de regeringspartijen misten.

Aan Franstalige zijde zijn de partijen die ja stemden goed voor 58 zetels of 93,5% van het totaal. Daar is de geestdrift voor het afgesloten akkoord zo goed als algemeen, als we de Kamerzetels als criterium mogen nemen.

Van alle voorstemmers waren er, in dit land dat 58,5% Vlaamse zetels telt, amper 45% Vlamingen en bijna 55% Franstaligen. De zesde staatshervorming is een feit, maar toch vooral een Franssprekend feit als we de cijfers bekijken.

© foto Reporters

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

Mathijs Schiffers beschrijft in ‘Brexit, Brussel, Brabant’ op een verstaanbare manier het reilen en zeilen van de Europese Unie. Het werk is ons boek van de week, verkrijgbaar tegen een voordeelprijs.