fbpx


Multicultuur & samenleven

Zwarte Piet voor wie het niet ziet
De Zwarte-Pietendiscussie zal niet meer verdwijnen. Onlangs kondigde een Nederlandse kinderzender aan dat de traditionele Sint-reeks in december 2015 ook Witte Pieter zal bevatten. Ze kondigde dat alvast aan voor de adverteerders. En hop enkele dagen later laat het anti-racismecomité van de VN, CERD, weten dat de Nederlandse overheid actief moet meewerken om Zwarte Piet te ontdoen van karaktertrekken die mensen als racistisch of als een verwijzing naar de slavenverij kunnen zien. Tegenstanders van Zwarte Piet hadden gehoopt dat de VN Zwarte Piet zou verbieden, zo ver is het dus niet gekomen. 

Als wij dat op de redactie doornemen klinkt er een diepe zucht. Want ‘o jongens kom toch eens kijken’ alles is in deze discussie al gezegd. En daarom, speciaal voor de liefhebbers en de haters: alles op een rijtje.

Zwarte Piet is een dam tegen racisme, of heeft u nog nooit Dag Sinterklaas gezien?

Het debat over zwarte Piet leert mooi waarom mensen verzuren. Weinigen komen ‘zuur’ ter wereld. Ze worden het. Terecht soms. Zwarte Piet is van ons.

Zwarte Piet is een ‘negatieve stereotypering’ volgens een Amsterdamse rechtbank. Racistisch, roepen actiegroepen allerhande. Het Pietengilde gaat in beroep. Marcel Bas levert munitie om het racistische beeld te ontkrachten. In feite is Piet een oud-Europese traditie. Niet discriminerend, wél fascinerend. Zwarte Piet is een Germaan. 

Arnold-Jan Scheer, een Nederlandse journalist en theatermaker, houdt zich al meer dan dertig jaar bezig met het fenomeen ‘Sinterklaas’. Zwarte Piet is wit in Afrika.

‘Zwarte Piet is een kolonialistisch cliché en een symbool voor slavernij!’ Een mens krabt dan eens in zijn haar. Maar in plaats van me boos te maken, neem ik er een boek bij: Rita Ghesquiere, Van Nicolaas van Myra tot Sinterklaas. Nicodemus, de Pakkeman, de boeiende geschiedenis van Zwarte Piet

Een interview met Rita Ghesquiere over Sint en vooral Piet, Zwarte Piet. Sinterklaas en Zwarte Piet, verschillend maar vullen elkaar perfect aan

 

en o ja… als Zwarte Piet verboden wordt, dan ook de Smurfen!

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie