fbpx


Media, Multicultuur & samenleven

Zweden in de kijker
De onhandige verwijzing van president Donald Trump naar Zweden tijdens een meeting in Florida, plaatste dat land in de kijker. De media maakten zich vrolijk over Trumps zogenaamde suggestie van een onbestaande terreuraanslag in Zweden, al is het woord ‘aanslag’ niet gevallen. Trump had het over de rampzalige toestand in dat land na de massale instroom van ‘vluchtelingen’. Wat hem daartoe bracht was een reportage van Fox News over de sterk toegenomen criminaliteit in Zweden. Onze journalisten waren er als de kippen bij om die reportage als ongeloofwaardig af te doen want afkomstig van een conservatieve zender. En uiteraard protesteerde ook de Zweedse regering tegen de uitlatingen van Trump. Niks aan de hand blijkbaar in dat mooie noordelijke land. Maar wacht nog even vooraleer een vakantietrip te boeken en bekijk eerst het lijstje van wat de media maar wat graag onder het tapijt vegen.

– Veertig jaar nadat het Zweedse parlement unaniem besloot Zweden om te vormen tot een multiculturele samenleving is het aantal gewelddadige misdaden met 300 % gestegen, en het aantal verkrachtingen met 1472 %. Zweden is nu qua verkrachtingen nummer 2 op de wereldwijde lijst, alleen het Zuid-Afrikaanse Lesotho staat hoger. (Gatestone Institute)

– Als het gaat om groepsverkrachtingen zijn de daders in bijna alle gevallen jonge mannen met een migratieachtergrond, meestal uit moslimlanden. Maar in de media worden ze omschreven als ‘Zweedse mannen’, terwijl het bijvoorbeeld om Somaliërs gaat. (Gatestone Institute)

– De steden Malmö en Göteborg gaan almaar dieper gebukt onder bende-gerelateerde criminaliteit, grof geweld en liquidaties. Vooral in de door migranten bewoonde buitenwijken verliest de politie de macht over de straat. Malmö is een van de meest gewelddadige steden in Europa, met een reputatie voor etnisch en religieus geweld.

– Ingevolge de vluchtelingensituatie en de terreurdreiging waarschuwt de Zweedse politie voor het in elkaar storten van de rechtsstaat. In vele voorsteden bepalen criminele bendes nu al de spelregels. Het is een alledaags fenomeen dat de politie met stenen en molotovcocktails wordt bekogeld. (Svenska Dagbladet)

– Specifiek voor Zweden zijn de aanvallen met granaten (Granaten vallen in Zweden niet onder de wet op vuurwapens, en het gebruik ervan wordt lichter bestraft. Wetgeving wordt aangepast. Nog in 2015 was het niet illegaal om granaten in te voeren). In 2014 waren er in Malmö 25 granaatexplosies, in 2015 waren het er al 30 tegen de maand augustus. In 2016 waren er meerdere tientallen verspreid over het land. Veelal is dat het werk van de multiculturele georganiseerde misdaad. De politie in Malmö waarschuwt voor niet ontplofte granaten. Gelijkaardige toestanden tref je alleen aan in oorlogsgebieden, aldus de politie. (List of grenade attacks in Sweden)

De draak steken met Trump kan best leuk zijn. Maar door te suggereren dat er in Zweden niets aan de hand is, geven onze journalisten Trump gelijk wanneer hij de media van oneerlijkheid beschuldigt.

Foto ©reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Miel Swillens

Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij screef ook liedjesteksten, o.a. voor Miek en Roel. Miel overleed in augustus 2017.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.