fbpx


Multicultuur & samenleven
Hanau

Zwijgen is een optie

Consequent zijn ook


Je hebt het niet zo begrepen op massamigratie, je wordt daar wat zenuwachtig van. Niets om je over te schamen (niet dat die nu zo massaal is, maar daar hebben we het nog wel eens over). En die islam, ja, da’s toch wel lastig. Uiteindelijk staan er in de koran toch wel wat dingen die je niet zo aanstaan — van de bijbel zijn we gelukkig al verlost. Niets om je over te schamen. Je lust namelijk wel graag een kebab. En die shisha, ja, misschien niets voor jou, maar het ruikt wel lekker. En die islamitische buurvrouw met de hoofddoek… ja, je zou liever hebben dat ze die niet droeg, maar je zegt elkaar vriendelijk gedag aan de voordeur en ieder doet wat hij of zij wil. En ja, je stemt rechts — of god verhoede, ‘radicaal-rechts’. Niets om je over te schamen. Et alors, zou ik zeggen.

Hanau is niet jouw schuld. Dat één of andere halvegare het in z’n hoofd haalt onschuldige mensen neer te knallen in een shisha-bar in Duitsland, daar kan jij geen sikkepit aan doen. Dat hij toevallig een paar ideeën met je deelde, wil nog niet zeggen dat jij voorstander bent van geweld, toch? Nee, je verafschuwt geweld, net zoals 99,99% van je medeburgers. Politieke meningsverschillen beslecht je in het parlement en het stemhokje. Eventueel op Twitter. Maar niet met wapens. Dat doen we niet. Punt.

Je hoeft je niet schuldig te voelen. Niemand heeft staan dansen in de straten na de aanslag — al waren er wel een paar feestvierders op sociale media. Maar Twitter, da’s een riool, meneer, moet je niet al te ernstig nemen. Dat is zo.

Hanau is niet jouw schuld, dus je moet je helemaal niet verontschuldigen. Nee, zelfs politici als Theo Francken — die sneller tweet dan zijn schaduw, en met de fijngevoeligheid van een sloophamer — of Filip Dewinter (hier bijt ik even op mijn tanden) niet. Ook zij hebben nooit gepleit voor geweld. Dat een ‘gestoorde gek’ (Filip houdt van de tautologie) er dezelfde ideologie als zij op nahoudt, betekent niet dat iedereen met die ideologie een gestoorde gek-in-wording is.

Nee, wat mij betreft hoeft het niet, die verontschuldiging. Een ideologie kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de daden van een gek. Toch?

Maar als je gezwegen hebt de voorbije dagen, over die gek in Hanau, wees dan consequent. Als je vindt dat je je niet moet verontschuldigen — en nee, dat hoeft écht niet — wees dan consequent. Ja hoor, zwijgen is een optie. Dat mag.

Maar kom dan volgende keer dat een halvegare moslim — of socialist, of nationalist, of zottentist — een aanslag pleegt niet vragen dat elke moslim, socialist, nationalist of zottentist zich komt verontschuldigen. Als je niet gelooft dat jij iets met de halvegare Hanau-schutter te maken hebt, waarom hebben zij dan iets te maken met al Qaeda, ISIS, Rote Armee Fraktion, IRA, …? Als het sleutelwoord in Hanau ‘halvegare’ is, dan geldt dat voor een ander ook.

Velen onder ons hebben gezwegen. Over Hanau. Over Halle. Over Lübcke. Dat mag. Zwijgen is een optie.

Maar doe het dan consequent.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Michael Domen

Michael (°1987) is links-progressief en gaat het gesprek met andersdenkenden niet uit de weg.