fbpx

Auteurs

Hoofdredacteur

Pieter Bauwens

Kernredactie

Pieter Bauwens, Christophe Degreef, Stef Durnez, Winny Matheeussen, Filip Michiels, Filip Michiels, Laurens Verrelst|  [email protected]

Medewerkers

Ludo Abicht, Elisabeth Alteköster, Karel Anthonissen, Roan Asselman, Patrick Auwelaert, Marcel Bas, Paul Becue, Christophe Bostyn, Wido Bourel, Erik Bruyland, Isabelle Buhre, Chris Ceustermans, Philippe Clerick, Klaas Cobbaut, Mathieu Cockhuyt, John Croughs, Karin Dedecker, Lorenzo De Terrière, Mark Deweerdt, Tom De Wilde, John Dewit, Koen Dillen, Karl Drabbe, Gaston Durnez (+), Colette Eerdekens, Koenraad Elst, Guy Freiermuth, Tom Garcia, David Geens, Jules Gheude, Jan Ghysels, Mark Grammens (+), Frank Hellemans, Jan Jacobs, Pieter de Jonge, Dirk Laeremans, Theo Lansloot (+), Dominique Laridon, Guido Lauwaert, Rob Lemeire, Bart Maddens, Heinrich Matthee, Herman Matthijs, Filip Michiels, Luc Nagels, Guido Naets, David Neyskens, Luc Pauwels, Luc Nijs, Harry De Paepe, Nick Peeters, Jan Van Peteghem, Jean-Pierre Rondas, Luc Rasson, Philip Roose, Sam Schatteman, Matthias E. Storme, Miel Swillens (+), Marcel ’t Kint, Luc Olyslager, Yvan Vanden Berghe,  Jan Van de Casteele, Lieve Van den Broeck, Katleen Van den Heuvel, Manu Van der Aa, Ignace Vandewalle, Antoon Vanderstraeten, Lieven Van Mele, Alain Vannieuwenburg, Pieter Van Ostaeyen, Wim Van Rooy, Joren Vermeersch, Laurens Verrelst, Pieter-Jan Verstraete, Emmanuel Waegemans, Jasmijn Walldorf, Daniël Walraeve, Pieter De Wet, Raf Willems, Katrien Wolfs, Jef Abbeel en Erwin Vanmol

Columnisten (Sprekershoek)

Benno Barnard, Roosmarijn Beckers, Siegfried Bracke, Hendrik Bogaert, Boudewijn Bouckaert, Erik De Bruyn, Ivan Van de Cloot, Drieu Godefridi, Chris Janssens, Christian Laporte, Barbara Pas, Valerie Van Peel, Björn Rzoska, Johan Sanctorum, Luckas Vander Taelen, Els van Doesburg, Hendrik Vuye & Veerle Wouters

Eindredactie

Pieter Bauwens, Marcel Bas, Wannes Bok, Chris Ceustermans, Koen Dillen, Katinka Domen, Stef Durnez (coördinator), Luc Pauwels, Ruben Rosseels, Laurens Verrelst (coördinatie)  |  [email protected]

Doorbraak radio (podcasts)

Pieter Bauwens, David Geens

Marketing en communicatie

Luc Olyslager

Administratie & evenementen

Cath Mansaert, Eva Bidania-Ibargutxi, Lieven Coppens, Dirk Laeremans. |  [email protected]

Uitgeverij Doorbraak Boeken

Herman Daelemans (recensies), Pieter Bauwens (uitgever), Herman Daelemans (verkoop), Karel Daeseleire (vertegenwoordiging boekhandels), Jean-Pierre Rondas  |  [email protected]  |  [email protected]

Weg met Doorbraak (reizen)

Lieven Coppens |  [email protected]

Auteurs

Doorbraak laat graag een breed scala aan stemmen en meningen aan bod. Elke bijdrage is de verantwoordelijkheid van de individuele auteur. Enkel ‘standpunten’ betrekken de volledige redactie van Doorbraak. 

Enkele van onze regelmatige auteurs vindt u alvast hieronder. Hebt u ook een vlotte pen, kennis van zake van uw onderwerp en een aanstekelijk enthousiasme? Neem dan vandaag nog contact met ons op [email protected].

Johan Sanctorum Johan Sanctorum (°1954) studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de VUB.

Achtereenvolgens docent filosofie, tijdschriftuitgever, theaterdramaturg, communicatieconsultant en auteur/columnist ontpopte hij zich tot een van de scherpste pennen in Vlaanderen en veel gevraagd lezinggever.

Cultuur, politiek en media zijn de uitverkoren domeinen.

Pieter Bauwens Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Dirk Rochtus Dirk Rochtus (1961) is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije, en vraagstukken van nationalisme.

Luc Pauwels Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Harry De Paepe Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis ... en Engeland.

Doorbraak redactie De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Karl Drabbe Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Winny Matheeussen Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.

Marc Vanfraechem Marc Vanfraechem (1946) werkte voor Klara (VRT-radio); vertaler, blogger http://victacausa.blogspot.com sinds 2003. Hij schrijft het liefst, en dus meestal, artikels met daarin verwerkt vertaalde citaten van oude auteurs, die hem plots heel actueel lijken.

Lode Goukens Lode Goukens is master in de journalistiek en docent 'Europese en wereldinstellingen' aan de Thomas More Hogeschool. Zijn masterproef behandelde de journalistieke cartografie. Voordien was hij jaren beroepsjournalist en schrijver. Begonnen als officieel IBM multimedia developer in 1992 en één van de eerste professionele ontwikkelaars van DVD’s (dvd-authoring) schreef hij ook het eerste Belgische boek over het Internet in 1994. Hij behaalde ook al een master in de kunstwetenschappen en archeologie en een master filmstudies en visuele cultuur. Hij bereidt zich voor op een master geschiedenis en een doctoraat.

Guido Lauwaert Guido Lauwaert (1945) is organisator, regisseur, acteur, auteur, columnist, recensent voor o.a. Het Laatste Nieuws, NRC Handelsblad, Het Parool, VPRO-radio, Knack en Doorbraak. Hij richtte de Poëziewinkel op (later Poëziecentrum) en heeft een grote liefde voor Willem Elsschot en Paul van Ostaijen.

Peter De Roover Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Christophe Degreef Christophe Degreef is onafhankelijk journalist. Niet oud, maar wel old skool. Eerder werkte hij voor Brussel Deze Week en de Vlaams-Brusselse Media.

Dominique Laridon Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Jasmijn Walldorf België is een bananenrepubliek die mij steeds vaker ergert en boos maakt. Lang was ik een stilzwijgend politiek observator, maar nu grijp ik naar de pen. Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken met scherpe satirische inslag.

Ardy Beld Ardy Beld (1975) is geboren en getogen in een onherbergzame streek in het oosten van Nederland. Als vertaler Russisch en Duits vond hij verkeerde vrienden in Moskou. Naar verluidt bevindt hij zich inmiddels in Duitsland. 

Sid Lukkassen Sid Lukkassen (1987) studeerde geschiedenis en filosofie. Hij is onafhankelijk denker, vrijwillig bestuurslid van de Vlaamse Club Brussel en inspirator van De Nieuwe Zuil. Hij schreef onder andere 'Avondland en identiteit' en 'Levenslust en Doodsdrift'. Hij promoveerde op 'De Democratie en haar Media'.

Filip Michiels Filip Michiels is zelfstandig journalist en schrijft voor diverse Belgische kranten, weekbladen en websites.

Theo Lansloot Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Alexander van der Meer Mathematicus, documentairemaker (oa VPRO, KRO, NCRV, AVRO), schrijver van één roman ('De Knapste Man van Nederland', Augustus), laatstelijk chroniqueur.

Daniël Walraeve Daniël Walraeve (1988)  is het pseudoniem van een brave historicus die eigenlijk maar één onhebbelijk trekje heeft: hij is een onverbeterlijke consument van traditionele media. Elke dag leest hij zowat alle kranten en elke dag wordt hij dan weer vreselijk boos om een of ander editoriaal of ander naïef opiniestuk. Hij kan er zelf echt niets aan doen, tenzij er af en toe een stukje over plegen voor Doorbraak. Stokpaardjes zijn ideologie, identiteit en samenleven. 

Bart Maddens Bart Maddens (1963) is germanist en politieke wetenschapper. Als student was hij actief in het KVHV van Leuven en in de Volksunie-Jongeren. In de jaren 1990 was hij lid en bestuurder van het IJzerbedevaartcomité. Vandaag publiceert hij regelmatig opiniestukken over de Vlaamse Beweging en de staatshervorming. Hij is auteur van onder meer 'Omfloerst separatisme. Van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie'. 

Philippe Clerick Philippe Clerick (1955) studeerde romanistiek en germanistiek en is leraar Nederlands. Politiek ongebonden na een extreemlinkse jeugd. Hij houdt een Clericks weblog bij van wat hem te binnen valt over Karl Marx, Tussy Marx en Groucho Marx. En al de rest.

Siegfried Bracke Siegfried Bracke was gemeenteraadslid in Gent voor N-VA en Kamervoorzitter. Voordien was hij journalist bij VRT.

Frans Crols Frans Crols was hoofdredacteur en directeur van het economisch magazine Trends en na zijn 65 werd hij vrije pen van ’t Pallieterke, Tertio en Doorbraak.

Christophe Bostyn Christophe Bostyn is Spanje- en Cataloniëkenner. Hij volgt de Spaanse en Catalaanse politiek op de voet en publiceert daar regelmatig over.

Chris Ceustermans Chris Ceustermans is een veertiger die ooit van zijn pen leefde als journalist bij onder meer De Morgen. Na andere wegen te hebben verkend, keerde hij terug naar zijn oude liefde: de literatuur. Op Doorbraak pleegt hij af en toe een stuk over dingen die in de eenzijdige media te weinig aan bod komen. 'Ni dieu, ni roi, ni maître', blijft zijn motto, al lijkt dit voor de meeste zelfverklaarde 'links weldenkenden' al lang vergeten.

Jules Gheude Jules Gheude (1946) is oud-medewerker en biograaf van François Perin. Hij publiceerde meerdere essays over de Belgische communautaire kwestie. In 2009 was hij voorzitter van de Staten-Generaal van Wallonië, een burgerinitiatief om de Waalse geesten van het post-Belgische tijdperk bewust te maken. Sinds 2010 bezielt hij de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France). Van 1982 tot 2011 was hij directeur aan Wallonie-Bruxelles International (WBI).

Jean-Pierre Rondas Jean-Pierre Rondas was tot 2011 radiomaker bij Klara (VRT) met de interviewprogramma’s Wereldbeeld en Rondas. Publiceerde 'Rondas’ Wereldbeeldenboek' (2006). Als stichtend lid van de Gravensteengroep redigeerde hij 'Land op de tweesprong. Manifesten ter ontgrendeling van Vlaanderen' (2012). In 2014 verscheen 'De hulpelozen van de macht'.

Roan Asselman Roan Asselman (1996) studeerde rechten (KUL) en vermogensbeheer (EMS). Voor Doorbraak schrijft hij overwegend over de Amerikaanse politiek. Omschrijft zichzelf als conservatief in temperament en dus in gedachtegoed.

Lukas De Vos Lukas De Vos (1949) is senior journalist (VRT, knack.be), docent, essayist. Recente boeken: 'Land! Land!'(2011); 'Heen' (2012); 'Ivo Michiels Poortwachter Woordwachter' (2013); 'Met Thrillend Oog' (2016); 'Apache, Niet Zomaar een Indianenverhaal' (2017). Europakenner, Aziëdeskundige, filmspecialist (Snapshots VVF). In voorbereiding: 'De Duitse Strop' (2018).

Jan Van Peteghem Jan Van Peteghem is ingenieur en emeritus-gasthoogleraar verbonden aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven.
Zijn beroepservaring en wetenschappelijk werk draaien grotendeels om de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, meer in het bijzonder de veiligheid en de gezondheid op het werk.

Koenraad Elst Koenraad Elst (1959) is orientalist. Hij werkte als politiek journalist bij diverse Vlaamse en Indiase media, van Trends en Punt tot The Pioneer en Pragyata Magazine, als assistant buitenlandbeleid in de Belgische senaat, en als gastprofessor in twee Indiase universiteiten. Zijn eigenlijke roeping vindt men echter in de tientallen onderzoekspapers en een dertigtal boeken, vooral over de belangrijkste hangijzers in de antieke en hedendaagse feiten- en ideeëngeschiedenis van India, en verder over faits divers als de islam.

Philip Roose Philip Roose (1979) studeerde geschiedenis in Leuven en Granada en marketing en management in Parma. Hij woont in Catania (Sicilië) en exporteert Italiaanse wijnen. Samen met Joost Houtman schreef hij het boek 'Bella Figura: Waarom de Italianen zo Italiaans zijn?' (Uitgeverij Vrijdag; verschijnt 31 mei 2018).

Pieter de Jonge Pieter de Jonge is historicus. Hij publiceert regelmatig op www.historiek.net en is Nederland-correspondent voor Doorbraak.be.

Pinar Akbas Pinar Akbas (1980) uit Hasselt is een verpleegkundige van opleiding. Een Vlaamse Turkse, actief in de politiek en met een mening over integratie, participatie, gelijke kansen en gender.

Mark Deweerdt Mark Deweerdt (1952) was journalist bij De Standaard en De Financieel-Ekonomische Tijd/De Tijd, en schreef als kabinetsmedewerker toespraken en teksten voor Yves Leterme, Kris Peeters, Herman Van Rompuy en Geert Bourgeois.

Herman Matthijs Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Lieven Van Mele Lieven Van Mele is Midden Oosten-reiziger en volgt sedert de jaren '90 de actualiteit in de Arabische wereld en het fenomeen van de islamisering in de islamitische wereld en het Westen. Eerder verschenen al bijdragen van hem in diverse media

Benno Barnard Benno Barnard is een schrijver die meent dat het heden gewoonlijk ongelijk heeft.

Ignace Vandewalle Ignace Vandewalle (1966) was kabinetsmedewerker van minister Marc Verwilghen en staatssecretaris Vincent Van Quickenborne, parlementair medewerker van Boudewijn Bouckaert en sinds 2019 partij-onafhankelijk parlementair medewerker van Jean-Marie Dedecker. Sinds 2014 is hij zaakvoerder van het onafhankelijk politiek adviesbureau BFELT.

Eddy Daniels Eddy Daniels is gewezen hoofdredacteur van Intermediair. Hij publiceerde recent een boek over de rol van de profeet Mohammed in het ontstaan van het jihadisme, ‘De kwestie M. Een gekaapte godsdienst’, dat enthousiast aangeprezen werd door Etienne Vermeersch.

Koen Tanghe Koen Tanghe is verbonden aan de UGent, waar hij werkt rond de geschiedenis en de filosofie van de levenswetenschappen.
Hij bestudeert onder meer het concept 'gencentrisme' en publiceerde verder ook over de moderne evolutietheorie en over de eerste, Britse bloei van evolutief denken in het Edinburgh van de eerste decennia van de negentiende eeuw.

Paul Becue Paul Becue is lic. Rechten, TEW en Diplomatieke Wetenschappen. Hij heeft een lange ervaring in de financiële sector. Zijn boeken over kredietverzekering gelden als de referentie.

Luckas Vander Taelen Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.

Wido Bourel Wido Bourel (1955) is Frans-Vlaming, publicist en promotor van de Nederlandse taal en cultuur in zijn geboortestreek. Al heel jong zette hij zich in voor de verdediging van de Vlaamse identiteit in Frans-Vlaanderen. Hij publiceerde verschillende werken over Frans-Vlaanderen, de relatie Benelux-Frankrijk, taal, cultuur en geschiedenis van de Lage Landen en de Europese volkeren.

Erwin Vanmol en Stef Durnez Erwin Vanmol en Stef Durnez zijn al jaren pennenvriendjes. Elke week delen ze hun correspondentie met de Doorbraaklezer.

David Neyskens David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.

François Colin François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Erik De Bruyn Erik De Bruyn (1959) is actief in de Antwerpse sp.a.

Alain Grootaers Alain Grootaers (1964) was achtereenvolgens profvoetballer (1 jaar), journalist (altijd al), hoofdredacteur, uitgever, radio- en tv maker, auteur, olijfboer, reisorganisator en documentairemaker. Sommigen zouden zeggen: twaalf stielen en dertien ongelukken maar zelf houdt hij het op: uomo universalis. Hij woont op een boerderij in Andalucía.

Klaas Cobbaut Klaas Cobbaut (1979) is ambtenaar. Hij heeft weleens gehoord dat zijn thuisstad Aalst niet de mooiste plek ter wereld is, maar dat doet hij af als laster van jaloerse kwatongen. Vanuit zijn ajuinenstad overschouwt hij lokale en vaderlandse politiek.

Hendrik Vuye Hendrik Vuye (1962) studeerde rechten, criminologie en filosofie aan de KU Leuven en is hoogleraar Staatsrecht en Rechten van de Mens aan de Universiteit Namen. Eerder was hij verbonden aan Antwerpen en UHasselt. Hij is V-Kamerlid voor de V&W-fractie.

Frank Thevissen Frank Thevissen (1962) is doctor in de communicatiewetenschappen en was tot 2008 als hoofddocent strategische communicatie verbonden aan de VUB. Hij is de ontwikkelaar van De Stemmenkampioen en publiceerde o.a. 'Media en journalistiek in Vlaanderen: kritisch doorgelicht', 'De vierde onmacht: journalisten, politici en critici over media en journalistiek' en 'Het is maar een peiling'.

Katleen Van den Heuvel Katleen Van den Heuvel (1972) is historica en filosofe en hoewel ze journalistiek studeerde geeft ze geschiedenis in het secundair onderwijs. Ze schrijft over geschiedenis, Europa, Verenigde Staten en media.

Boudewijn Bouckaert Boudewijn Bouckaert (1947) is emeritus hoogleraar rechten en 'law and economics' aan de Ugent. Hij was Vlaams Parlementslid voor LDD en voorzitter van de klassiek-liberale club Nova Civitas en van het Overlegcentrum voor Vlaamse Verenigingen. Vandaag is hij voorzitter van de klassiek-liberale denktank Libera!

Luc Nijs Luc Nijs is de bestuursvoorzitter en CEO van investeringsmaatschappij The Talitha Group en doceerde o.a. ‘Internationale kapitaalmarkten’ en ‘Bedrijfsfinanciering en -waardering’ aan de universiteiten van Leiden, Riga en Madrid. Hij is de auteur van een reeks boeken inzake internationale financiën, kapitaalmarkten, schaduwbankieren en aanverwante onderwerpen.

Freddy Sartor Freddy Sartor (1952) is beroepsjournalist, oud-hoofdredacteur van de filmtijdschriften Cinemagie (ex-MediaFilm) en het maandblad Filmmagie, tot 2006 bekend als Film & Televisie. Hij heeft een hart voor de Europese film en wereldcinema.

Henk Jurgens De Nederlandse publicist Henk Jurgens (1942) is politicoloog (UvA). Hij schrijft regelmatig in Doorbraak over Nederland en de Nederlandse politiek.

Jürgen Pieters Jürgen Pieters doceert literatuurwetenschap en 'Creative criticism' aan de Universiteit Gent. Recent verschenen 'Literature and Consolation' (Edinburgh University Press) en 'Een boekje troost' (Borgerhoff & Lamberigts). Hij werkt aan een nieuw boek over lezen in contexten van zorg.

Theo Francken Theo Francken (1978) is master in de pedagogische wetenschappen. Hij was staatssecretaris voor Asiel en Migratie en is momenteel Kamerlid voor N-VA en burgemeester van Lubbeek.

Othman El Hammouchi Othman El Hammouchi is een jonge, conservatieve opiniemaker.

Luc Nagels Luc Nagels is emeritus prof Chemie aan de Universiteit Antwerpen en lid van de Raad van Bestuur van de UA Emeriti denktank EFUA.

Jan Jacobs Jan Jacobs is journalist, generalist en serieel ondernemer. Kortom 'Jack of all trades, master of none'. Bezeten om alles te weten over klimaat- en energiepolitiek, omdat dit het belangrijkste politiek feit van de voorbije 15 jaar is en dat voor de volgende generaties welvaart bepalend zal blijken.

Veerle Wouters en Hendrik Vuye Veerle Wouters & Hendrik Vuye zijn onafhankelijke V-Kamerleden (fractie Vuye&Wouters) en auteurs van 'De maat van de monarchie. Macht en middelen van het Belgische koningshuis' (2016) 'Sleutels tot ontgrendeling. Uitdagingen aan de Vlaamse meerderheid' (2017) en 'Vlaanderen voltooid. Met of zonder Brussel' (2018).

Jan Van de Casteele Jan Van de Casteele is historicus. Hij was journalist bij Het Nieuwsblad (1989-1999), werd stafmedewerker van de VVB (vanaf 1999) en hoofdredacteur van Doorbraak van 2003 tot 2012. Sindsdien is hij zelfstandig journalist.

Johan Van Duyse Johan Van Duyse (1953) leest en schrijft over media en over de eerste wereldoorlog. Onlangs kwam zijn tweede boek uit: ‘De verkeerde doden’ (uitgeverij Willems), een waar gebeurd verhaal over vier Franse soldaten die op een augustusnacht in 1915 samen de loopgraaf introkken… Het boek is verkrijgbaar via https://boeken.doorbraak.be/p/de-verkeerde-doden-johan-van-duyse/

Yvan Vanden Berghe Yvan Vanden Berghe is emeritus gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen waar hij de afdeling internationale politiek en diplomatie oprichtte en leidde. Hij schreef o.a een standaardwerk over de geschiedenis van de Koude Oorlog en een aantal satirische romans.

Wannes Bok Wannes is een zelfstandige en onafhankelijke journalist. Zijn interesses gaan uit naar de juridische wereld, de economie, tech en het internationale gebeuren. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak en vervolledigt in de tijd die rest zijn studie in de rechten.

Koen Dillen Koen Dillen (1964), studeerde in 1987 af als vertaler Frans-Duits en heeft een passie voor Frankrijk. Hij schreef onder pseudoniem opgemerkte biografieën over Nicolas Sarkozy en François Mitterrand en publiceerde, in samenwerking met Frank Vanhecke, Al bij al heb ik gelukkig geleefd', het levensverhaal van wijlen Marie-Rose Morel.

Sander Roelandt Sander Roelandt (1989) is medewerker in het Europees Parlement en volgt er verschillende economische commissies.

Rob Lemeire Rob Lemeire (1973) is vader van twee jonge kinderen. Hij maakt zich zorgen over het verlies aan steunpilaren in de wereld waarin de jeugd moet opgroeien. Hij schrijft over opvoeding, cultuur, klimaat, voeding en het sociale weefsel.

Mathieu Cockhuyt Mathieu Cockhuyt (1993) is voorzitter van Jong N-VA Gent en werkt als parlementair medewerker van Valerie Van Peel. Hij behaalde een bachelor in de sociale wetenschappen (HoGent), een master in de criminologie (UGent) en combineert zijn job met een master na master in de bestuurskunde (UGent).

Tex Van berlaer Tex Van berlaer is freelance journalist voor o.a. Knack, Mondiaal nieuws en Periodista político.

Ludo Abicht Ludo Abicht (1936) studeerde klassieke en Germaanse filologie en filosofie. Doceerde literatuur en filosofie in Canada, de VS, aan UGent, UAntwerpen en P.A.R.T.S. (Brussel). Publiceerde over ethiek, jodendom, het Palestijnse vraagstuk, de Bijbel, nationalisme en interculturaliteit. Ecotoop: de dissidente minderheid (marxist in de Vlaamse Beweging, flamingant binnen radicaal links, Bijbellezer binnen de vrijzinnigheid, Hegeliaan binnen een postmodernistisch paradigma, irritant niet-politiek correct). Resultaat: tegelijkertijd een eeuwige loser én een militant verdediger van de hoop.

Tom Garcia Tom Garcia (1967) is zelfstandig reclameman met grote interesse voor migratie, integratie en gemeenschapsvorming. Hij is bezieler en kernlid van Vlinks.

Ann Moella Onder deze schrijversnaam maakt Ann Moella deel uit van een Pajots bloggersduo "Moella & Verweer". Opgeleid als communicatiewetenschappers - vrij van elk dogma - willen zij het fake 'politiek correcte' denken doorprikken. Het waarnemen van 'framing' fenomenen genereert 'mixed feelings': van vermakelijk tot verontwaardiging.

Jan Becaus Jan Becaus (1948) is een voormalig journalist en nieuwsanker van VRT. Van 2014 tot 2019 was hij gecoöpteerd senator voor N-VA.

Stefan Willems (beursanalist) Stefan Willems is een zelfstandig beursanalist met als missie om financiële kennis te delen met de doorsnee Vlaming. Met zijn achtergrond in finance, en filosofie focust hij onder meer op financiële onafhankelijkheid, geluk en de mens. Meer: stefanwillems.be.

Paul Cordy Paul Cordy is historicus en studeerde daarnaast nog Duitse taalkunde, filosofie en rechten. Hij was free lance journalist, leraar Duits en studiebegeleider Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Hij is districtsburgemeester van Antwerpen en gewezen Vlaams Parlementslid. Hij schreef onder meer "Wij zingen Vlaanderen vrij: Het verhaal achter 75 jaar Vlaams Nationaal Zangfeest', een verhaal dat hij zelf als jarenlang regisseur mee vorm gaf.

Patrick Auwelaert Patrick Auwelaert (1965) schrijft recensies, artikels en essays over literatuur, muziek, beeldende kunsten, film, design en geschiedenis. Hij is redacteur van de tijdschriften Passage: Tijdschrift voor Europese Literatuur en Cultuur en Jazz& mo'.

Raf Willems Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Lorenzo Terrière Lorenzo Terrière is doctoraatsonderzoeker en geeft les aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Gent. Voorheen werkte hij o.m. op het kabinet van Defensie (N-VA).

Evert van Wijk Evert van Wijk (1954) is CEO van https://www.mediatrainingbenelux.nl en https://www.mediatraining.be . Hij woont en werkt afwisselend in België, Nederland en Ierland. Hij is auteur van diverse boeken over cultuurverschillen België-Nederland. Hij houdt daarover ook een blog bij op https://cultuurverschillenbelgienederland.nl

Matthias Storme Matthias Storme liep school aan het Sint-Barbaracollege in Gent (Grieks-Latijnse) en studeerde rechten en wijsbegeerte in Antwerpen, Leuven, Yale, Hamburg en Bologna. Als student was hij actief in o.a. het KVHV, nadien in onder meer het VVA en ANV en voorzitter van het Overkegcenrum van Vlaamse verenigingen (1996-2000). Professioneel is hij hoofdzakelijk hoogleraar rechten aan de KU Leuven en daarnaast advocaat in Gent. Hij publiceert in Doorbraak sedert begin 1999.

John Croughs Londerzelenaar, vader van twee, projectontwikkelaar en vooral erg begaan met alles wat de samenleving vorm geeft.

Wim De Smet Wim De Smet is freelance journalist en was in het verleden actief bij Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Wim van Rooy Wim van Rooy (1947) is publicist en essayist. Hij is licentiaat Letteren en Wijsbegeerte afdeling Germaanse Filologie en licentiaat Zweedse Taal- en Letterkunde (RUGent, 1971) - bijkomende specialisatie: godsdienstwetenschap. Hij is auteur van o.a. ‘De malaise van de multiculturaliteit’ en ‘Waarover men niet spreekt. Bezonken gedachten over postmodernisme, Europa, islam’.

Wouter Roorda Wouter Roorda is econoom. Hij werkte 20 jaar bij verschillende Nederlandse ministeries, vooral op het terrein van arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Tegenwoordig is hij actief als onafhankelijk columnist, investeerder en rentmeester.


Kevin Vanbuggenhout Kevin Vanbuggenhout studeerde journalistiek aan KHM en volgt sport en politiek op de voet.

Ronny Vidts Ronny Vidts (1972) is master in de rechten en internationaal actief als freelance consultant en manager voor innovatieve bedrijven.

Peter Reekmans Peter Reekmans (1975) is burgemeester van Glabbeek, nationaal ondervoorzitter LDD en gewezen volksvertegenwoordiger en fractievoorzitter in het Vlaams Parlement.

Paul Muys Paul Muys is Antwerpenaar, Germanist, oud-leraar, oud TV-journalist, oud communicatieman: heel oud kortom. Schrijft op Doorbraak over Frankrijk en af en toe over China en Japan. Besnuffelt en beoordeelt af en toe een boek.

Marcel Bas Marcel Bas ('s-Gravenhage, 1970): is een taalkundige van opleiding en een vertaler met een bijzondere belangstelling voor Zuid-Afrika en Oost-Europa. Hij schreef voor diverse maatschappelijk-culturele tijdschriften.

Dirk Laeremans Dirk Laeremans (1968) werkt al sinds 1997 mee aan Doorbraak. Als bedrijfsleider liggen zijn interesses vooral in internationale economie en economische vraagstukken. Dirk leidt de zakelijke kant van cvba Perruptio, uitgever van Doorbraak.

Chris Janssens Chris Janssens werd geboren in het jaar van het Egmontpact dat leidde tot de stichting van het Vlaams Blok. Sinds 2009 zetelt hij in het Vlaams Parlement, waar hij momenteel de Vlaams Belang-fractie voorzit. Hij is tevens partijbestuurslid van het Vlaams Belang en fractieleider in de Genkse gemeenteraad.

Pieter Van den Bossche Pieter Van den Bossche is vader, leraar en classicus. In die volgorde. Als leraar geef ik Latijn, Grieks en filosofie in het Sint-Vincentiusinstituut te Gijzegem, maar in mijn vrije tijd experimenteer ik met hout, baksteen en metaal.

Raf Praet Raf Praet (1989) studeerde klassieken aan de universiteit van Gent. Na twee jaar als onderzoeksmedewerker in de byzantinistiek aan deze universiteit, voltooide hij zijn doctoraatsstudies in de oude geschiedenis aan de universiteiten van Groningen en Gent.  

Lieve Van den Broeck Juriste. Eerst de naakte feiten en het gezond boerenverstand. Dan pas het recht.

Hendrik Cammu Hendrik Cammu (1956) is als arts verbonden aan UZ Brussel en is docent gynaecologie aan de VUB. Als publicist, populariseert hij medische wetenschap o.a. voor De Tijd en Eos. Hij schreef eerder drie boeken over zeer uiteenlopende medische onderwerpen voor een breder publiek.

Maarten Hertoghs Maarten Hertoghs (1979) werkte als godsdienstleraar en coördinator. Sinds 2022 is hij uitgever van Doorbraak boeken.
Als freelance journalist schrijft hij graag over politiek, sport, filosofie en religie.
Vrije tijd wordt besteed aan een master Gender en Diversiteit aan de UGent.

Jan Ghysels Jan Ghysels (1961) is als jurist o.a. gespecialiseerd in grondwettelijk en administratief recht. Hij is als grondwetspecialist verbonden aan de UGent. Hij is oprichter van het tijdschrift Publiekrechtelijke Kronieken en hij was o.a. lid van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.


Marcel 't Kint Marcel 't Kint (1947) observeert het dorpsleven en de wereld om hem heen. Hij beoefende twaalf stielen en beging evenveel ongelukken. Nu zet hij zich in voor Doorbraak.

Steven Vandenborre Steven Vandenborre (°1979) is jurist van opleiding. Toch streeft ook hij naar een rechtvaardige en leefbare wereld. Als voormalig voetballer bewondert hij spelers die zowel links als rechts uit de voeten kunnen. Hij gaat al lang niet meer naar heilige huisjes, hij ziet ze ook liever niet opduiken in discussies.

Gaston Durnez Gaston Durnez (1928) is dichter, proza- en cursiefjesschrijver en journalist. Hij was heel zijn professionele leven verbonden aan de krant De Standaard, waarvan hij de tweedelige geschiedenis schreef, naast tientallen andere boeken. Tevens is hij oud-redacteur van Ons Erfdeel.

Nick Mertens Nick Mertens (1982) is rechtspracticus die de Belgische en Amerikaanse politiek op de voet volgt. Hij is atheïst. Zijn passies zijn politiek, boeken en de Verenigde Staten.

Luc Rasson Luc Rasson is gefascineerd door de manier waarop het verleden het heden blijft bepalen. In zijn laatste boek, 'Het lijk van de dictator', illustreert hij dat aan de hand van de lotgevallen van het stoffelijk overschot van respectievelijk Franco, Mussolini en Pétain.

Marius Meremans Marius Meremans (1967) is woonachtig in Dendermonde, gehuwd en vader van drie zonen. Hij is regent Frans-geschiedenis-Latijn-Engels. Momenteel is hij gemeenteraadslid in Dendermonde en Vlaams volksvertegenwoordiger. In het Vlaams Parlement focust hij zich op de thema’s cultuur en binnenlandse zaken.

Pieter Cleppe Pieter Cleppe is politiek analist (Europese Unie, Brexit, Eurozone, Belgische politiek).

Karel Deburchgrave Karel Deburchgrave is filmrecensent en voorzitter van het filmtijdschrift Filmmagie (vroeger Film en Televisie). Hij is filmdocent in diverse filmmusea en cultuurcentra in Vlaanderen en Nederland. Hij studeerde Germaanse filologie (UFSIA en KU Leuven) en is Fulbright alumnus van de Universiteit in Minneapolis-St. Paul.

John De Wit John De Wit was journalist van Gazet van Antwerpen, waar hij vooral Justitie volgde.

Mark Geleyn Voormalig directeur generaal op Buitenlandse Zaken en ambassadeur van België in Israel en in Duitsland

Roosmarijn Beckers Roosmarijn Beckers studeerde geschiedenis aan de KU Leuven en volgde er ook een lerarenopleiding geschiedenis, kunst en muziek. Ze is lid van het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang en moeder van drie kinderen.

Ivan Van de Cloot Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van Itinera en auteur van o.a. 'Overheid+Markt', 'Taxshift', 'Roekeloos' en 'De rekening moet kloppen'.

Drieu Godefridi Drieu Godefridi (1972) is een Brusselse ondernemer, filosoof en (liberaal) publicist met aandacht voor internationale politiek en klimaatopwarming. Hij is de oprichter van het 'Institut Hayek', een liberale denktank. Hij is een veel gepubliceerd gastauteur in de Franstalige media.

Elisabeth Alteköster Oud-directeur EU Begroting en Financiën in de Raad van de Europese Unie.

Pieter Jan Verstraete Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Lawrence Urbain Lawrence Urbain (°1990) werkt als economisch adviseur. Hij is Ma.Sc. Internationale Betrekkingen en Diplomatie (Universiteit Antwerpen). In het voorjaar van 2017 publiceerde hij ‘De Chrono-Crisis’, een boek over 10 jaar economische malaise.


Paul Boonefaes Paul Boonefaes (1965) is Master Vertaler (Portugees, Engels, Deens) en behaalde een Executive MBA aan Vlerick Business School. Hij is auteur van "Zwijg! Waarom woke niet deugt".

Barbara Pas Barpara Pas is nationaal ondervoorzitter en Kamerfractievoorzitter van Vlaams Belang en mama van twee dochters. Ze studeerde voor handelsingenieur aan de KU Leuven.

Nicolas Van Haecke Nicolas Van Haecke heeft interesse voor EU-thema's en binnenlandse politiek. Hij is ook vertrouwd met de werking van lokale besturen.

Joren Vermeersch Joren Vermeersch (1981) is jurist, historicus, auteur en adviseur ideologie voor N-VA. Bijdragen zijn steeds in eigen naam. Hij publiceerde '1349: Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde', en met Theo Francken 'Continent zonder grens' en 'Migratie in 24 vragen en antwoorden'.

Sander Loones Sander Loones (1979) trekt de Kamerlijst voor de N-VA in West-Vlaanderen. Hij is covoorzitter van Objectief V. Voorheen was hij hoofd van de studiedienst van de N-VA, EU-Parlementslid en minister van Defensie.

Antoon Vanderstraeten Antoon Vanderstraeten (1979) is zaakvoerder van Ekimedias, een pers- en communicatiebureau gespecialiseerd in onder meer land- en tuinbouw, sectoren waar ook zijn hart ligt. Omdat een eigen boerderij een te grote droom was, schrijft hij nu artikels over de landbouw en het boerenleven.

Eric C. Hendriks Eric C. Hendriks (1985) is een Nederlandse socioloog verbonden aan de universiteit van Bonn en daarvoor in Peking, China. Hij werkt aan een boek over de politieke verschillen tussen de westerse democratieën en China.

Erik Bruyland Erik Bruyland was hoodredacteur (1995-2000) en senior writer (2001-2012) bij het economische weekblad Trends; hij schreef hoofdzakelijk over internationale handel en geopolitiek; geboren en getogen in Congo, waar hij van 1978 tot 1984 de familiale onderneming leidde, schreef hij ook over economie, politiek en mijnbouw in Congo.

Glodie Mungaba Glodie Mungaba is Journalist- reporter bij Congoforum.be en Bruzz. Hij biedt je een inside-blik op de samenleving in Afrika, met een ruim panorama dat zowel politiek, sport als cultuur omvat.

Katrien Wolfs Katrien Wolfs (1976) is het pseudoniem van een historica, docente geschiedenis, militant atheïste en femme fatale, niet noodzakelijk in die volgorde.

Herre Daelemans Opgeleid in de beste tradities van de Frankfurter Schule en aanverwanten, voorbestemd voor een journalistieke boerenstiel. Eieren voor zijn geld, echter.

Guido Naets Guido Naets (1934) was zijn hele beroepsleven bezig met de Europese eenmaking. Van begin jaren 60 tot begin jaren 80 maakte hij in heel Europa naam als Europaverslaggever, in Vlaanderen vooral voor radio en televisie. Het Europees Parlement trok hem na de eerste verkiezingen aan als perschef wat hij 15 jaar bleef. De laatste twee decennia  schrijft en spreekt  hij over diverse Europese en andere thema's.

David Geens David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Michiel Dubbeldam De auteur is student Economie en Bedrijfseconomie in Tilburg.

Laurens Verrelst Laurens Verrelst is filosoof en literatuurwetenschapper. Hij interesseert zich voor alles wat met gemeenschapsvorming en groepsidentiteit heeft te maken.

Rita Bellens Rita Bellens is Kamerlid voor de N-VA en zetelt in de commissie Buitenlandse Betrekkingen, de commissie Defensie en de commissie Bedrijfsleven.Rani De Leeneer Rani De Leeneer (1996) is master in de Internationale politiek en master in het Internationaal en Europees recht. Na een korte omzwaai als consultant in Europees beleid belandde ze als attaché bij de Dienst Vreemdelingenzaken waar ze de migratiedossiers grondig onder de loep neemt.
Verder heeft ze er ook heel wat buitenlandse ervaring opzitten, waaronder stage bij de Belgische ambassade in Rome en een verkort studieprogramma aan de Universiteit in Sydney, Australië.  

Sam Schatteman Sam Schatteman (1979) woont en werkt sinds 2003 in Berlijn en Frankfurt. Hij is economist, historicus en slavist (KU Leuven & University of Warsaw).

Manu Van der Aa Manu van der Aa (1964) is literatuurhistoricus en stichtend redacteur van het literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd. Hij publiceerde o.m. over E. du Perron, Michel Seuphor, Gerard Walschap, Alice Nahon, Paul-Gustave van Hecke en Paul Méral.

Jan Wostyn Jan Wostyn is econoom en sinoloog (beiden KU Leuven). Hij woonde zes jaar in China in Wuhan, Xiamen, Shanghai en Beijing en is mede-oprichter van de Hutong School, één van de leidende Chinese taalinstituten in China. Hij doceerde ook Bedrijfskunde aan de Thomas More Hogeschool.

Koen Mortelmans Koen Mortelmans is historicus en freelance journalist. Een overzicht van zijn werkzaamheden vindt U op www.koen.mortelmans.com.

Els van Doesburg Els van Doesburg is N-VA-gemeenteraadslid in Antwerpen. Nederlands vanbuiten, Vlaams vanbinnen. Uw favoriete Instagram-conservatief. Alfavrouw waar moderne feministen van huiveren en omgekeerd.

Michiel Leen Michiel Leen (°1987) is zelfstandig journalist en redacteur voor verschillende publicaties, waaronder De Lage Landen, Deus Ex Machina, Verzin en verschillende vakbladen. Leen woont en werkt in Antwerpen.

Dirk Gerard Dirk kan je vinden op Twitter onder @DirkGerard. Vader van 3; hun opvoeding geeft mijn leven zin en amusement. Vrijheidslievend. Zelfstandig. Maakt met plezier misbruik van zijn recht op vrije meningsuiting.


Wout Patyn Wout Patyn is historicus en werkt als parlementair medewerker van Sander Loones voor de N-VA-fractie in de Kamer. In zijn thuisstad Harelbeke zetelt Wout in de gemeenteraad.
Naast het politieke luik is Wout sterk begaan met het Vlaamse onderwijs. Later in het onderwijs stappen behoort zeker tot de toekomstplannen.

Pieter De Wet Pieter De Wet (1984) schrijft vooral over internationale thema's en de relatie Vlaanderen-buitenland, iets wat ook zijn privéleven kenmerkt. De voorbije jaren wandelde hij van het Luxemburgplein over de Wetstraat naar het Martelaarsplein. Zijn andere dada's zijn Japan, Zuidelijk Afrika en de verhoudingen tussen pers en politiek.

Edi Clijsters Edi Clijsters is doctor in de politieke wetenschappen, oud-adjunct-hoofdredacteur van De Morgen en vertegenwoordigde de Vlaamse regering in Berlijn. Hij is kernlid van Vlinks en medewerker van het maandblad Meervoud.

John Dejaeger John Dejaeger is gewezen president en gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen, gewezen CEO van Lamifil en bestuurder van vennootschappen.

Joris Sterckx Joris Sterckx (°1977) is eindredacteur bij Doorbraak. Hij studeerde Taalkunde aan de VUB en Communicatie in Mechelen.

Peter Doomen Peter dronk op de leeftijd van 8 maanden zijn eerste glas champagne en was toen al verkocht. Hij is wijnmeester van de Vlaamse Wijngilde en auteur van diverse boeken over wijn, waaronder over champagne en over de wijnen van eigen bodem. Hij schreef ook "Bucketlist voor een wijnkenner".


Henk Cuypers Henk Cuypers (1957) is historicus, noemt zich Bourgondiër, en is de voorzitter van het Burgerforum Luchthavenregio. Tot mei 2019 was hij kabinetschef van de voorzitter van het Vlaams Parlement.

Katinka Domen Katinka is vertaler en tolk van opleiding. Ze werkt nu vooral als gids en reisleider voor natuur- en vogelreizen, maar is daarnaast ook nog steeds geïnteresseerd in taal, cultuur en journalistiek.

Jeroen Bergers Jeroen Bergers is student rechten aan de KU Leuven. Hij is studentenvertegenwoordiger en voorzitter van Jong N-VA Vilvoorde. Hij heeft een passie voor lezen en golfsurfen.

Daan van der Keur Fanatiek motorrijder en motorreiziger
'Think for yourself and don’t follow in other people’s footsteps', zei Soichiro Honda ooit.
Leeft in reservetijd , in zijn 4de leven.
Was ooit Medisch Analist en Motorjournalist
Tegenwoordig Technisch Onderwijs Assistent en Autojournalist.
Schrijven en fotograferen zijn brood en melk.


Tara Boutaleb Deed stage bij 'De Morgen', zoekt je script ook al is ze geen filmfan. Sprezzatura en je-m’en-foutisme met een tikkeltje escapisme in eten en kleren. Scrolt dagelijks op Instagram en schrijft af en toe zinnige zaken.

Julien De Wit Julien De Wit (2000) studeert rechten in Antwerpen en werkt nauw samen met Kamerlid Koen Metsu. Zij schreven samen 'Ontwapend: de ongelijke strijd!'

Jean-Marie Dedecker Jean-Marie Dedecker is voorzitter van LDD en auteur van o.a. 'Vrank en vrij'.

Arvid Rochtus Student rechten, met een brede belangstelling voor geschiedenis, filosofie en literatuur

Wout Vandecruys Wout Vandecruys (1997) werkt als Business Analyst bij Irex consulting met een diploma Handelsingenieur in de beleidsinformatica aan de KULeuven op zak.

Björn Rzoska Bjorn Rzoska (1973) is historicus, fractievoorzitter voor Groen in de gemeenteraad van Lokeren en fractievoorzitter voor Groen in het Vlaams Parlement.

Karel Anthonissen Karel Anthonissen is gewestelijk directeur van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) Gent. Hij schrijft maandelijks een column in Trends.

Catherine De Monie Catherine De Monie groeide op in het confederale Zwitserland te midden de discours van de internationale organisaties en de bergkaas van de gewone man. Ze leeft nu in Oud Berchem, smeltkroes van cultuur en talent. De gezondheid-en welzijnssector kent ze vanop het terrein, het middenveld en het beleidsniveau. Ze studeerde onder meer ziekenhuismanagement, gezondheidsrecht-en ethiek en Romaanse literatuur. Wat haar boeit, zijn nieuwe evoluties in de zorg, degelijke boeken en een goeie koersfiets.Heinrich Matthee Heinrich Matthee is in Den Haag directeur van JISR (‘brug’ in het Arabisch) een adviesbureau/denktank. Naast het voeren van onderzoek denkt Matthee strategisch mee met bedrijven actief in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.


Hilde Roosens Hilde Roosens (1961) is juriste en is vandaag voorzitter van het Vlaams Komitee voor Brussel.

Frank Hellemans Frank Hellemans doceerde journalistiek aan de Thomas More hogeschool in Mechelen. Hij is literatuurcriticus en auteur van onder andere ‘Mediatisering en literatuur’ en ‘Echte mediaprimeurs. Een communicatiegeschiedenis’. Levenslang supporter van Malinwa én Paul van Ostaijen.

Jef Cauwenberghs Jef Cauwenberghs is freelancejournalist. Hij heeft een master in de Sociale en Culturele Antropologie en focust zich voornamelijk op de thema's: migratie, identiteit en cultuur van meer- en minderheden.

Kristof Willekens Kristof Willekens (1981) studeerde rechten in Namen en Leuven. Hij startte zijn loopbaan als tax consultant bij Deloitte. Daarna ging hij aan de slag als juridisch adviseur op de studiedienst van UNIZO. Voor UNIZO schreef hij onder andere de vernieuwende dossiers “Een Efficiënte Overheid als Motor voor Welvaart en Welzijn” en “Administratieve Vereenvoudiging, de Aanhouder Wint.” Hij was fiscaal adviseur bij UNIZO en Themadeskundige en Belangenbehartiger voor UNIZO Provincie Antwerpen. Voor UNIZO schreef hij onder andere de vernieuwende dossiers “Een Efficiënte Overheid als Motor voor Welvaart en Welzijn” en “Administratieve Vereenvoudiging, de Aanhouder Wint.” Hij is de geestelijke vader van de liquidatiereserve en het kmo-tarief van 20% in de vennootschapsbelasting. Sinds juli 2018 voegt hij de daad bij het woord en werkt hij als freelance adviseur fiscaliteit, ondernemerszaken en corporate communications and affairs.

Danny Geerts Danny Geerts (1951) is gepensioneerd economist. Hij laat regelmatig zijn licht schijnen op de politiek (en het effect op de economie) in zijn eigen webblog.

Mathias Danneels Mathias Danneels (1956) heeft meer dan 35 jaar journalistiek op de teller staan. Is mede daardoor omnivoor geworden. Kan nog altijd niet zonder papieren bladen en kranten. Passie voor letteren, singer-songwriters en moderne kunst. Kijkt vaak hoopvol, soms bezorgd naar dit kantelende tijdsgewricht.

Jenna Boeve Jenna Boeve werkte in de financiële sector en is vandaag werkzaam voor Groen. Vanuit haar studies in de imagologie (de studie van inter-nationale stereotypen) fileert ze de hedendaagse politiek vanuit de beelden die de verschillende politieke kleuren over elkaar ophangen; en nog het liefst wanneer het over onze nationale identiteit gaat.

Iedere eerste dinsdag van de maand schrijft ze over een beeld, woord of idee dat haar de afgelopen maand bijbleef.

Frédéric Depauw Frédéric Depauw (1970) is fiscalist-jurist van opleiding en zaakvoerder van het advieskantoor Taxfré, gespecialiseerd in vastgoed-fiscaliteit en successieplanning. Met af en toe een portie ongehoorde meningen wil hij zijn steentje bijdragen tot het debat over rechtvaardige belastingen.

Erwin Vanmol Erwin Vanmol (1967) is de huiscartoonist van Doorbraak. Als hij tenminste geen bier brouwt bij Vrijstaat Vanmol.

Alexandra D'Archambeau Alexandra D’Archambeau (1991) is juriste en vurig lid van Open Vld. Ze zetelt sinds 2012 in de Wilrijkse districtsraad. Kritische liberale stem in het maatschappelijk debat.

Emmanuel Waegemans Prof. Emmanuel Waegemans in emeritus hoogleraar aan de KU Leuven. Hij bestudeert o.a. de Russische emigratie, de Russisch-Nederlands-Belgische betrekkingen en de Russische literatuur. Hij is ook voorzitter van het Filip De Pillecyncomité.

Dominic Potters Dominic Potters (1995) is freelance journalist bij Doorbraak, student politieke wetenschappen en algemeen voorzitter van VOS Vlaamse Vredesvereniging. Hij was jaren actief bij het KVHV, het LVSV en Jong N-VA (StuAnt). Naast schaken en de occasionele vijf kilometer lopen binnen de Antwerpse stadskern, houdt Dominic van internationale en nationale politiek, waarbij hij zich focust op de strijd naar zelfbestuur.

Helena Polfliet Helena Polfliet is communicatieverantwoordelijke in het Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels en CD&V Voorzitter in Vilvoorde.

Armand Vervaeck Mechelaar, pionier in online reizen en hotelreserveringen. Organisator en begeleider van avontuurlijke Himalayareizen.
Speciale interesse voor de schadelijke impact van aardbevingen die leidde tot de grootste niet-gouvernementele aardbevingenwebsite ter wereld. Wereldreiziger. Al jaren geïnteresseerd in migratie.

Jan Huijbrechts Jan Huijbrechts is master cultuurwetenschappen. Hij publiceerde alternatieve stadsgidsen en over de Eerste Wereldoorlog, Frontbeweging, Vlaams-nationalisme en Antwerpen tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Jasper Thys De opleiding conflict- en ontwikkelingsstudies in Gent wekte bij Jasper heel wat verontwaardiging op over onrecht in Palestina en Koerdistan. Die verontwaardiging vertaalt hij nu in actie als vrijwilliger bij intal en stafmedewerker bij het Koerdisch Instituut.


Willem Lemmens Willem Lemmens (°1963) is gewoon hoogleraar moderne filosofie en ethiek aan de Universiteit Antwerpen. Hij doet voornamelijk onderzoek over de moderne filosofie (ethiek en politieke denken van de 17de tot 19de eeuw) en bio-ethiek.

Carl Deconinck Carl Deconinck behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Hij was actief in de Senaat en het Federaal Parlement. Nadien ging hij aan de slag als journalist en freelance schrijver. Carl heeft een brede interesse in de politiek, met veel aandacht voor Amerikaanse politiek en de culture war.


Roger Scruton is filosoof en publiceerde meer dan veertig boeken over filosofie, kunst en politiek. Zijn werken zijn wereldwijd vertaald. Hij is een Fellow bij de British Academy en een Fellow voor de Royal Society of Literature. Hij doceert in Engeland en Amerika en hij is een Senior Fellow bij de Ethics and Public Policy Center in Washington D.C. Op dit moment doceert hij filosofie aan de universiteit van Buckingham.​

Hendrik Bogaert Hendrik Bogaert (1968) is Kamerlid, oud-burgemeester van Jabbeke en oud-staatssecretaris voor CD&V.

Kris Timmermans Kris Timmermans (1974) is historicus en werkzaam in de IT-sector.

Theodore Dalrymple Theodore Dalrymple (1949) is het pseudoniem van een Britse arts en psychiater en een van de meest scherpzinnige en onnavolgbare cultuurcritici van onze tijd en van de politieke correctheid. Voor zijn boeken kreeg hij in 2011 de Prijs voor de Vrijheid.

Tess Minnens Tess Minnens (29) is liberaal jongerenvoorzitster en gemeenteraadsvoorzitter in Deinze. Naast haar politieke engagementen is ze een grote paardenliefhebber. Ze neemt in het politieke debat vaak geen blad voor de mond.

Darya Safai Darya Safai is vrouwenrechtenactiviste en Kamerlid voor N-VA.

Jos Vranckx Jos Vranckx is oud-journalist van Gazet van Antwerpen.

Pieter-Jan Volkaert Pieter-Jan Volkaert is een student Geschiedenis en Internationale Betrekkingen en Diplomatie. Buiten zijn studies is hij voornamelijk bezig met de opvolging en ondersteuning van het lokaal jeugdwerk te Sint-Niklaas onder andere als hoofdleider van KSA Nieuwkerken. Zijn interesses liggen bij defensie als reservist in Leopoldsburg, de Vlaamse politiek en internationale samenwerkingen zoals de NAVO.

Wouter De Nul Wouter De Nul is maître-sommelier en wereldwijnmeester. Zijn passie voor lekkere kwaliteitswijnen ligt aan de basis van een ontspoorde wijnhobby. In 2012 startte Wouter zijn eigen wijnhandel “Château Brillant” in het landelijke Pollare bij Ninove, waar de klanten in een gerestaureerde hoeve in alle rust kunnen proeven van zijn nieuwe wijnontdekkingen.

Yassin Akouh Yassin Akouh is student sociologie en freelance journalist met bijzondere belangstelling voor diversiteit, politiek, maatschappij, activisme, Marokko en de Rif.

Isabelle Buhre Isabelle Buhre (1989) is een Nederlandse politicoloog en latinist.


Valerie Van Peel Valerie Van Peel (1979) begon haar carrière als journalist, maar ging in 2009 aan de slag als woordvoerder voor de N-VA. In 2012 werd ze verkozen als OCMW-voorzitter in Kapellen en sinds 2014 zetelt ze in de Kamer, waar ze onder andere de commissie Volksgezondheid opvolgt.

Gilles De Moor overtuigd jong conservatief, en pleitbezorger voor civiel nationalisme.

Stef Durnez Van redacteur voor TV Ekspres en P-Magazine tot copywriter voor reclamebureaus van allerlei pluimage en scenario's voor tal van tv-programma’s bij VTM, SBS en VRT, van Kamiel Spiessens over de Rechtvaardige Rechters tot Tegen De Sterren Op of Komen Eten: Stef Durnez pleit schuldig. Probeert alsnog iets van zijn leven te maken als eindredacteur bij Doorbraak vanuit oprechte verontwaardiging en journalistieke reflex, dat laatste met de paplepel ingegoten.

Peter Verlinden Peter Verlinden was meer dan 30 jaar lang VRT-journalist. Hij is auteur van verschillende boeken over Centraal-Afrika en gastdocent aan KU Leuven.

Door Door hoort veel. Door ziet veel. Door komt dan ook overal. Toch heeft niemand hem Door.

Bram Bombeek Bram Bombeek (1987) studeerde geschiedenis en rechten aan de UGent en slager-spekslager bij Syntra Midden-Vlaanderen. Hij werkte in verschillende hoedanigheden voor de N-VA, maar besloot eind 2019 om vierde generatie boer te worden op het ouderlijk bedrijf in de Wildebeek in Welle. Als landbouwer-filosoof wil hij economie, ecologie en gemeenschap verzoenen. Voor Doorbraak speurt hij naar interessante onderwerpen op die drie assen.

Joris Verbeurgt Joris Verbeurgt (1975) studeerde geschiedenis, communicatiewetenschappen en internationale betrekkingen & diplomatie. Na een loopbaan als beroepsofficier bij Defensie, geeft hij nu les in het secundair onderwijs en is hij Brussels correspondent voor 'European Security & Defense'. Daarnaast is hij vertaler en auteur van verschillende historische werken.

Kris Hoflack Kris Hoflack is historicus en was bijna vijftien jaar hoofdredacteur van VRT NWS en VTM Nieuws. Hij volgt de media en kan het niet laten er af en toe over te schrijven. Niemand hoeft zijn meningen persoonlijk te nemen.

Peter Debrabandere Peter Debrabandere is docent Nederlands, Duits en copywriting aan het studiegebied onderwijs en het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde van Hogeschool VIVES (Brugge). Hij is sinds 1995 hoofdredacteur van het tijdschrift Nederlands van Nu en sinds 2009 van Neerlandia, waarin hij regelmatig publiceert. Hij is auteur van "Nederlands, helder en correct: Praktische richtlijnen voor spreken en schrijven", "Taal in het onderwijs: Van academicus tot zittenblijver" en samen met Siegfried Theissen van "Woordenboek voor correct taalgebruik". Zijn specialisaties en interesses zijn Nederlands-Vlaamse cultuur, samenwerking en integratie; Belgisch-Nederlandse taalvarianten; Standaardnederlands; taalnormen, taalzorg, taaladvisering en taalpolitiek in Vlaanderen; copywriting.

Lies Verlinden Lies Verlinden combineert een job als Attaché projecten bij de federale arbeidsgeneeskundige dienst Empreva met het eeuwige studentenleven. Na haar studies archeologie, egyptologie, arabistiek en islamkunde, diplomatie en internationale betrekkingen, assyriologie, criminologie en vergelijkende internationale politiek, studeert ze nu nog rechten bij. Ze is ook gemeenteraadslid voor N-VA in Leuven.

Kristof Smeyers Kristof Smeyers is cultuurhistoricus aan de Universiteit Antwerpen. Hij schreef eerder samen met Erik Buyst Het gestolde land, een economische geschiedenis van België.

Katrien Bonne Katrien Bonne behaalde een master in de geschiedenis aan de UGent. Ze werkt als freelance journaliste voor diverse media. De mens in al zijn facetten wekt haar blijvende verwondering.

Bram Bram Cordemans studeerde ontwerpwetenschappen en vergelijkende godsdienstwetenschappen in Antwerpen en psychobiologie in Amsterdam. Hij werkte onder meer als houtbewerker, stadsmedewerker, vrijwilliger en NT2 lesgever en is nu actief in de deeleconomie.


Jan Roel van Rhee Jan Roel van Rhee is expert in beïnvloedende communicatie. In zijn meest recente boek ‘Gemanipuleerd. Wie bepaalt jouw keuzes …’ ontsluiert hij manipulatietechnieken.

Kim Schoukens Kim Schoukens (1987) is zaakvoerder van het pers- en communicatiebureau Ekimedias. Daarnaast is ze bezig met paarden en het trainen van hulphonden.


Joost Houtman Joost Houtman (1976) groeide op aan de achterzijde van de Antwerpse Zoo. ’s Nachts werd hij gewekt door gebrul van leeuwen en tijgers en gekrijs van papegaaien. Het verknipte zijn geest voorgoed. Joost is een storyteller die leeft van pen en stem. Joost mag weten of Joosts werk als auteur, copywriter, ghostwriter, scenarist, presentator, interviewer en of zijn slogans, advertenties, artikels, interviews, scenario’s de moeite lonen.

Glen De Waele Glen De Waele is historicus en nationaal penningmeester van Jong-N-VA.

André Cornille André Cornille (1948) is al 35 jaar als vrijwilliger actief in de gehandicaptensector. Van 1985 tot 1996 was hij voorzitter van de Vlaamse Vereniging Autisme en zette hij mee autisme op de kaart in Vlaanderen. Sinds 1995 is hij ook actief in het collectief overlegorgaan van de voorziening waar een zoon van hem verblijft. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar thema's als de gehandicaptenzorg en de communautaire problematiek.


Gilles Verstraeten Gilles Verstraeten is een jonge Vlaming en Brusselaar, en trots de beide te zijn. Hij is gemeenteraadslid in Anderlecht, en Brussels Parlementslid voor de N-VA. Hoewel hij met hart en ziel houdt van zijn stad, blijft hij nooit blind voor haar problemen en fouten.


Erik D'hamers Erik D'hamers is actief in de Vlaamse Volksbeweging, mede-oprichter van Vlinks en oud-journalist. Hij is een trotse Antwerpenaar met een gezonde & Vlaamse reflex, democraat en dus ook republikein, fervent fietser, hanteert graag de pen als wapen en is fan van Garry Kasparov.

Donald de Vinck Donald de Vinck (1996) is stagiair bij de Europese fractie waartoe N-VA behoort, de ECR. Verder is hij professioneel actief als deeltijds praktijkassistent internationaal recht aan de KU Leuven. Voor Doorbraak schrijft hij regelmatig artikels over Europese integratie en internationale politiek.


Sander van Luit Econoom en bedrijfskundige, grote interesse in politiek. Oprichter van de Batavieren Podcast, LibertyCentral.nl en Vrij Denken met Sander van Luit. Actief voor De Nieuwe Zuil van Sid Lukkassen.


Mireia Ferran Mireia Ferran werkt in het Museum Histórica de Catalunya, het historisch museum van Catalonië in Barcelona.

Carl Devos politicoloog UGent

Jan Lievens Jan Lievens (1974) is sinds 2007 gemeenteraadslid te Lede. Na een loopbaan als parlementair medewerker, stond hij mee aan de wieg van een kleine uitgeverij en is momenteel freelance redacteur. Hij werkt mee aan het conservatieve tijdschrift TeKoS en heeft bijzondere belangstelling voor de communautaire problematiek. Tevens geboeid door ideeëngeschiedenis, geopolitiek en het Amerikaans buitenlands beleid.

Jimi Claeys Bachelor Journalistiek Thomas More MechelenKarel Adams Karel Adams is hoofdredacteur van De Brusselse Post.

Bruno de Cordier Bruno De Cordier is hoofddocent aan de Universiteit Gent.

Marc Cools Prof. dr. Marc Cools is hoogleraar criminologie aan de UGent.

Philip Maes Philip Maes is jurist, actief in de vastgoedsector, en bestuurder van vzw Stem in 't Kapittel, de uitgever van Doorbraak.

Boekenteam Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!


Jef Abbeel Jef Abbeel is classicus en historicus en voordrachtgever en recensent over China en Rusland.

Silke Rochtus Master Filmstudies en Visuele Cultuur.

Ibrahim Belkadi Ibrahim Belkadi observeert de mensen en de wereld om zich heen en schrijft erover. Hij heeft ruime ervaring in diversiteitswerk en studeert voortdurend bij.