Auteurs

Hoofdredacteur

Pieter Bauwens

Kernredactie

Pieter Bauwens, Michael Domen, Karl Drabbe, Harry De Paepe, Filip Michiels, Dirk Rochtus, Jean-Pierre Rondas, Marc Vanfraechem, Laurens Verrelst  |  [email protected]

Medewerkers

Ludo Abicht, Pinar Akbas, Elisabeth Alteköster, Karel Anthonissen, Roan Asselman, Patrick Auwelaert, Marcel Bas, Jan Becaus, Paul Becue, Christophe Bostyn, Wido Bourel, Erik Bruyland, Isabelle Buhre, Chris Ceustermans, Philippe Clerick, Klaas Cobbaut, Mathieu Cockhuyt, John Croughs, Karin Dedecker, Frederik Dekeyser, Lorenzo De Terrière, Herman Deweerdt, Mark Deweerdt, Tom De Wilde, John Dewit, Koen Dillen, Michael Domen, Karl Drabbe, Gaston Durnez (+), Colette Eerdekens, Koenraad Elst, Guy Freiermuth, Tom Garcia, David Geens, Jules Gheude, Jan Ghysels, Mark Grammens (+), Frank Hellemans, Jan Jacobs, Dirk Laeremans, Theo Lansloot, Dominique Laridon, Guido Lauwaert, Rob Lemeire, Bart Maddens, Heinrich Matthee, Herman Matthijs, Paul Muys, Filip Michiels, Luc Nagels, Guido Naets, David Neyskens, Luc Pauwels, Luc Nijs, Nick Peeters, Jan Van Peteghem, Raf Praet, Luc Rasson, Philip Roose, Sam Schatteman, Kim Schoukens, Matthias E. Storme, Miel Swillens (+), Marcel ’t Kint, Luc Olyslager, Yvan Vanden Berghe,  Jan Van de Casteele, Lieve Van den Broeck, Katleen Van den Heuvel, Manu Van der Aa, Ignace Vandewalle, Antoon Vanderstraeten, Lieven Van Mele, Alain Vannieuwenburg, Pieter Van Ostaeyen, Wim Van Rooy, Joren Vermeersch, Laurens Verrelst, Pieter-Jan Verstraete, Emmanuel Waegemans, Jasmijn Walldorf, Daniël Walraeve, Pieter De Wet, Raf Willems, Katrien Wolfs en Erwin Vanmol

Columnisten (Sprekershoek)

Alexandra D’Archambeau, Benno Barnard, Siegfried Bracke, Hendrik Bogaert, Boudewijn Bouckaert, Erik De Bruyn, Ivan Van de Cloot, Drieu Godefridi, Othman El Hammouchi, Chris Janssens, Christian Laporte, Marius Meremans, Barbara Pas, Valerie Van Peel, Björn Rzoska, Johan Sanctorum, Luckas Vander Taelen, Els van Doesburg, Hendrik Vuye & Veerle Wouters

Eindredactie

Pieter Bauwens, Koen Dillen, Michael Domen (coördinator), Karl Drabbe, Ruben Rosseels, Marc Vanfraechem, Laurens Verrelst (coördinatie)  |  [email protected]

Doorbraak radio (podcasts)

Pieter Bauwens, David Geens

Marketing en communicatie

Luc Olyslager

Administratie & evenementen

Cath Mansaert, Eva Bidania-Ibargutxi, Lieven Coppens, Dirk Laeremans. |  [email protected]

Uitgeverij Doorbraak Boeken

Eva Bidania-Ibargutxi (recensies), Karl Drabbe (uitgever), Herman Daelemans (verkoop), Karel Daeseleire (vertegenwoordiging boekhandels), Jean-Pierre Rondas  |  [email protected]  |  [email protected]

Weg met Doorbraak (reizen)

Lieven Coppens |  [email protected]

Auteurs

Doorbraak laat graag een breed scala aan stemmen en meningen aan bod. Elke bijdrage is de verantwoordelijkheid van de individuele auteur. Enkel ‘standpunten’ betrekken de volledige redactie van Doorbraak. 

Enkele van onze regelmatige auteurs vindt u alvast hieronder. Hebt u ook een vlotte pen, kennis van zake van uw onderwerp en een aanstekelijk enthousiasme? Neem dan vandaag nog contact met ons op [email protected].

Pieter Bauwens Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak, hij schrijft over communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en het Vaticaan.

Dirk Rochtus Dirk Rochtus (1961) is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije, en vraagstukken van nationalisme.

Johan Sanctorum Johan Sanctorum (°1954) studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de VUB.

Achtereenvolgens docent, uitgever/hoofdredacteur van het filosofisch tijdschrift «O», theaterdramaturg, communicatieconsultant en auteur/columnist ontpopte hij zich tot een van de scherpste pennen in Vlaanderen en veel gevraagd lezinggever.
Cultuur, politiek en media zijn de uitverkoren domeinen.

www.visionair-belgie.be

Doorbraak redactie De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Harry De Paepe Harry De Paepe (1981) is onze huisanglofiel. Hij volgt de Britse politiek op de voet en publiceert daar regelmatig over. In het dagelijks leven is hij leraar geschiedenis.

Karl Drabbe Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Marc Vanfraechem Marc Vanfraechem (1946) werkte voor Klara (VRT-radio); vertaler, blogger http://victacausa.blogspot.com sinds 2003. Hij schrijft het liefst, en dus meestal, artikels met daarin verwerkt vertaalde citaten van oude auteurs, die hem plots heel actueel lijken.

Peter De Roover Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Guido Lauwaert Guido Lauwaert (1945) is organisator, regisseur, acteur, auteur, columnist, recensent voor o.a. Het Laatste Nieuws, NRC Handelsblad, Het Parool, VPRO-radio, Knack en Doorbraak. Hij richtte de Poëziewinkel op (later Poëziecentrum) en heeft een grote liefde voor Willem Elsschot en Paul van Ostaijen.

Theo Lansloot Theo Lansloot is licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Theo is ambassadeur op rust en thans publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond is hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgt Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Daniël Walraeve Daniël Walraeve (1988)  is het pseudoniem van een brave historicus die eigenlijk maar één onhebbelijk trekje heeft: hij is een onverbeterlijke consument van traditionele media. Elke dag leest hij zowat alle kranten en elke dag wordt hij dan weer vreselijk boos om een of ander editoriaal of ander naïef opiniestuk. Hij kan er zelf echt niets aan doen, tenzij er af en toe een stukje over plegen voor Doorbraak. Stokpaardjes zijn ideologie, identiteit en samenleven. 

Bart Maddens Bart Maddens (1963) is germanist en politieke wetenschapper. Als student was hij actief in het KVHV van Leuven en in de Volksunie-Jongeren. In de jaren 1990 was hij lid en bestuurder van het IJzerbedevaartcomité. Vandaag publiceert hij regelmatig opiniestukken over de Vlaamse Beweging en de staatshervorming. Hij is auteur van onder meer 'Omfloerst separatisme. Van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie'. 

Christophe Bostyn Christophe Bostyn studeerde politieke wetenschappen aan de UGent en is Spanje- en Cataloniëkenner. Hij werkt in Barcelona als stafmedewerker internationale relaties en heeft een passie voor taal.

Dominique Laridon Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Jean-Pierre Rondas Jean-Pierre Rondas was tot 2011 radiomaker bij Klara (VRT) met de interviewprogramma’s Wereldbeeld en Rondas. Publiceerde 'Rondas’ Wereldbeeldenboek' (2006). Als stichtend lid van de Gravensteengroep redigeerde hij 'Land op de tweesprong. Manifesten ter ontgrendeling van Vlaanderen' (2012). In 2014 verscheen 'De hulpelozen van de macht'.

Chris Ceustermans Chris Ceustermans is een veertiger die ooit van zijn pen leefde als journalist bij onder meer De Morgen. Na andere wegen te hebben verkend, keerde hij terug naar zijn oude liefde: de literatuur. Op Doorbraak pleegt hij af en toe een stuk over dingen die in de eenzijdige media te weinig aan bod komen. 'Ni dieu, ni roi, ni maître', blijft zijn motto, al lijkt dit voor de meeste zelfverklaarde 'links weldenkenden' al lang vergeten.

Philippe Clerick Philippe Clerick (1955) studeerde romanistiek en germanistiek en is leraar Nederlands. Politiek ongebonden na een extreemlinkse jeugd. Hij houdt een Clericks weblog bij van wat hem te binnen valt over Karl Marx, Tussy Marx en Groucho Marx. En al de rest.

Philip Roose Philip Roose (1979) studeerde geschiedenis in Leuven en Granada en marketing en management in Parma. Hij woont in Catania (Sicilië) en exporteert Italiaanse wijnen. Samen met Joost Houtman schreef hij het boek 'Bella Figura: Waarom de Italianen zo Italiaans zijn?' (Uitgeverij Vrijdag; verschijnt 31 mei 2018).

Jules Gheude Jules Gheude (1946) is oud-medewerker en biograaf van François Perin. Hij publiceerde meerdere essays over de Belgische communautaire kwestie. In 2009 was hij voorzitter van de Staten-Generaal van Wallonië, een burgerinitiatief om de Waalse geesten van het post-Belgische tijdperk bewust te maken. Sinds 2010 bezielt hij de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France). Van 1982 tot 2011 was hij directeur aan Wallonie-Bruxelles International (WBI).

Lukas De Vos Lukas De Vos (1949) is senior journalist (VRT, knack.be), docent, essayist. Recente boeken: 'Land! Land!'(2011); 'Heen' (2012); 'Ivo Michiels Poortwachter Woordwachter' (2013); 'Met Thrillend Oog' (2016); 'Apache, Niet Zomaar een Indianenverhaal' (2017). Europakenner, Aziëdeskundige, filmspecialist (Snapshots VVF). In voorbereiding: 'De Duitse Strop' (2018).

Jan Van Peteghem Jan Van Peteghem is ingenieur en emeritus-gasthoogleraar verbonden aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven.
Zijn beroepservaring en wetenschappelijk werk draaien grotendeels om de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, meer in het bijzonder de veiligheid en de gezondheid op het werk.

Sid Lukkassen Sid Lukkassen (1987) is onafhankelijk denker en auteur van o.a. 'Avondland en identiteit' en 'Levenslust en Doodsdrift'. Hij promoveerde op 'De Democratie en haar Media'. Schrijft om te verheffen en te verbinden.

Klaas Cobbaut Klaas Cobbaut (1979) is ambtenaar. Hij heeft weleens gehoord dat zijn thuisstad Aalst niet de mooiste plek ter wereld is, maar dat doet hij af als laster van jaloerse kwatongen. Vanuit zijn ajuinenstad overschouwt hij lokale en vaderlandse politiek.

Hendrik Vuye Hendrik Vuye (1962) studeerde rechten, criminologie en filosofie aan de KU Leuven en is hoogleraar Staatsrecht en Rechten van de Mens aan de Universiteit Namen. Eerder was hij verbonden aan Antwerpen en UHasselt. Hij is V-Kamerlid voor de V&W-fractie.

Frank Thevissen Frank Thevissen (1962) is doctor in de communicatiewetenschappen en was tot 2008 als hoofddocent strategische communicatie verbonden aan de VUB. Hij is de ontwikkelaar van De Stemmenkampioen en publiceerde o.a. 'Media en journalistiek in Vlaanderen: kritisch doorgelicht', 'De vierde onmacht: journalisten, politici en critici over media en journalistiek' en 'Het is maar een peiling'.

David Neyskens David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.

Jasmijn Walldorf België is een bananenrepubliek die mij steeds vaker ergert en boos maakt. Lang was ik een stilzwijgend politiek observator, maar nu grijp ik naar de pen. Ik ben een vrije meningsschrijfster met scherpe satirische neerslag.

Henk Jurgens De Nederlandse publicist Henk Jurgens (1942) is politicoloog (UvA). Hij schrijft regelmatig in Doorbraak over Nederland en de Nederlandse politiek.

Katleen Van den Heuvel Katleen Van den Heuvel (1972) is historica en filosofe en hoewel ze journalistiek studeerde geeft ze geschiedenis in het secundair onderwijs. Ze schrijft over geschiedenis, Europa, Verenigde Staten en media.

Veerle Wouters en Hendrik Vuye Veerle Wouters & Hendrik Vuye zijn onafhankelijke V-Kamerleden (fractie Vuye&Wouters) en auteurs van 'De maat van de monarchie. Macht en middelen van het Belgische koningshuis' (2016) 'Sleutels tot ontgrendeling. Uitdagingen aan de Vlaamse meerderheid' (2017) en 'Vlaanderen voltooid. Met of zonder Brussel' (2018).

Eddy Daniels Eddy Daniels is gewezen hoofdredacteur van Intermediair. Hij publiceerde recent een boek over de rol van de profeet Mohammed in het ontstaan van het jihadisme, ‘De kwestie M. Een gekaapte godsdienst’, dat enthousiast aangeprezen werd door Etienne Vermeersch.

Frans Crols Frans Crols was hoofdredacteur en directeur van Trends en is nu redacteur van 't Pallieterke.

Sander Roelandt Sander Roelandt (1989) is medewerker in het Europees Parlement en volgt er verschillende economische commissies.

Jan Jacobs Jan Jacobs is journalist, generalist en serieel ondernemer. Kortom 'Jack of all trades, master of none'. Bezeten om alles te weten over klimaat- en energiepolitiek, omdat dit het belangrijkste politiek feit van de voorbije 15 jaar is en dat voor de volgende generaties welvaart bepalend zal blijken.

Tex Van berlaer Tex Van berlaer is freelance journalist voor o.a. Knack, Mondiaal nieuws en Periodista político.

Alexander van der Meer Mathematicus, documentairemaker (oa VPRO, KRO, NCRV, AVRO), schrijver van één roman ('De Knapste Man van Nederland', Augustus), laatstelijk chroniqueur.

Jan Van de Casteele Jan Van de Casteele is historicus. Hij was journalist bij Het Nieuwsblad (1989-1999), werd stafmedewerker van de VVB (vanaf 1999) en hoofdredacteur van Doorbraak van 2003 tot 2012. Sindsdien is hij zelfstandig journalist.

Koenraad Elst Koenraad Elst (1959) is orientalist. Hij werkte als politiek journalist bij diverse Vlaamse en Indiase media, van Trends en Punt tot The Pioneer en Pragyata Magazine, als assistant buitenlandbeleid in de Belgische senaat, en als gastprofessor in twee Indiase universiteiten. Zijn eigenlijke roeping vindt men echter in de tientallen onderzoekspapers en een dertigtal boeken, vooral over de belangrijkste hangijzers in de antieke en hedendaagse feiten- en ideeëngeschiedenis van India, en verder over faits divers als de islam.

Herman Matthijs Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Tom Garcia Tom Garcia (1967) is zelfstandig reclameman met grote interesse voor migratie, integratie en gemeenschapsvorming. Hij is bezieler en kernlid van Vlinks.

Ann Moella Onder deze schrijversnaam maakt Ann Moella deel uit van een Pajots bloggersduo "Moella & Verweer". Opgeleid als communicatiewetenschappers - vrij van elk dogma - willen zij het fake 'politiek correcte' denken doorprikken. Het waarnemen van 'framing' fenomenen genereert 'mixed feelings': van vermakelijk tot verontwaardiging.

Ludo Abicht Ludo Abicht (1936) studeerde klassieke en Germaanse filologie en filosofie. Doceerde literatuur en filosofie in Canada, de VS, aan UGent, UAntwerpen en P.A.R.T.S. (Brussel). Publiceerde over ethiek, jodendom, het Palestijnse vraagstuk, de Bijbel, nationalisme en interculturaliteit. Ecotoop: de dissidente minderheid (marxist in de Vlaamse Beweging, flamingant binnen radicaal links, Bijbellezer binnen de vrijzinnigheid, Hegeliaan binnen een postmodernistisch paradigma, irritant niet-politiek correct). Resultaat: tegelijkertijd een eeuwige loser én een militant verdediger van de hoop.

Jan Becaus Jan Becaus (1948) is een voormalig journalist en nieuwsanker van VRT. Van 2014 tot 2019 was hij gecoöpteerd senator voor N-VA.

Paul Cordy Paul Cordy is historicus en studeerde daarnaast nog Duitse taalkunde, filosofie en rechten. Hij was free lance journalist, leraar Duits en studiebegeleider Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Hij is districtsburgemeester van Antwerpen en gewezen Vlaams Parlementslid. Hij schreef onder meer "Wij zingen Vlaanderen vrij: Het verhaal achter 75 jaar Vlaams Nationaal Zangfeest', een verhaal dat hij zelf als jarenlang regisseur mee vorm gaf.

Othman El Hammouchi Othman El Hammouchi is een jonge, conservatieve opiniemaker.

Pinar Akbas Pinar Akbas (1980) uit Hasselt is een verpleegkundige van opleiding. Een Vlaamse Turkse, actief in de politiek en met een mening over integratie, participatie, gelijke kansen en gender.

Evert van Wijk Evert van Wijk (1954) is CEO van https://www.mediatrainingbenelux.nl en https://www.mediatraining.be . Hij woont en werkt afwisselend in België, Nederland en Ierland. Hij is auteur van diverse boeken over cultuurverschillen België-Nederland. Hij houdt daarover ook een blog bij op https://cultuurverschillenbelgienederland.nl

Boudewijn Bouckaert Boudewijn Bouckaert (1947) is emeritus hoogleraar rechten en 'law and economics' aan de Ugent. Hij was Vlaams Parlementslid voor LDD en voorzitter van de klassiek-liberale club Nova Civitas en van het Overlegcentrum voor Vlaamse Verenigingen. Vandaag is hij voorzitter van de klassiek-liberale denktank Libera!

Peter Reekmans Peter Reekmans (1975) is burgemeester van Glabbeek, nationaal ondervoorzitter LDD en gewezen volksvertegenwoordiger en fractievoorzitter in het Vlaams Parlement.

Luckas Vander Taelen Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.

Matthias Storme Matthias Storme liep school aan het Sint-Barbaracollege in Gent (Grieks-Latijnse) en studeerde rechten en wijsbegeerte in Antwerpen, Leuven, Yale, Hamburg en Bologna. Als student was hij actief in o.a. het KVHV, nadien in onder meer het VVA en ANV en voorzitter van het Overkegcenrum van Vlaamse verenigingen (1996-2000). Professioneel is hij hoofdzakelijk hoogleraar rechten aan de KU Leuven en daarnaast advocaat in Gent. Hij publiceert in Doorbraak sedert begin 1999.

Paul Muys Paul Muys is Antwerpenaar, Germanist, oud-leraar, oud TV-journalist, oud communicatieman: heel oud kortom. Schrijft op Doorbraak over Frankrijk en af en toe over China en Japan. Besnuffelt en beoordeelt af en toe een boek.

Benno Barnard Benno Barnard is een schrijver die meent dat het heden gewoonlijk ongelijk heeft.

Raf Praet Raf Praet (1989) studeerde klassieken aan de universiteit van Gent. Na twee jaar als onderzoeksmedewerker in de byzantinistiek aan deze universiteit, voltooide hij zijn doctoraatsstudies in de oude geschiedenis aan de universiteiten van Groningen en Gent.  

Chris Janssens Chris Janssens werd geboren in het jaar van het Egmontpact dat leidde tot de stichting van het Vlaams Blok. Sinds 2009 zetelt hij in het Vlaams Parlement, waar hij momenteel de Vlaams Belang-fractie voorzit. Hij is tevens partijbestuurslid van het Vlaams Belang en fractieleider in de Genkse gemeenteraad.

Wim van Rooy Wim van Rooy (1947) is publicist en essayist. Hij is licentiaat Letteren en Wijsbegeerte afdeling Germaanse Filologie en licentiaat Zweedse Taal- en Letterkunde (RUGent, 1971) - bijkomende specialisatie: godsdienstwetenschap. Hij is auteur van o.a. ‘De malaise van de multiculturaliteit’ en ‘Waarover men niet spreekt. Bezonken gedachten over postmodernisme, Europa, islam’.

Ignace Vandewalle Ignace Vandewalle (1966) was kabinetsmedewerker van minister Marc Verwilghen en staatssecretaris Vincent Van Quickenborne, parlementair medewerker van Boudewijn Bouckaert en Jean-Marie Dedecker. Sinds 2014 is hij zaakvoerder van het onafhankelijk politiek adviesbureau BFELT.

Marcel 't Kint Marcel 't Kint (1947) observeert het dorpsleven en de wereld om hem heen. Hij beoefende twaalf stielen en beging evenveel ongelukken. Nu zet hij zich in voor Doorbraak.

Jan Ghysels Jan Ghysels (1961) is als jurist o.a. gespecialiseerd in grondwettelijk en administratief recht. Hij is als grondwetspecialist verbonden aan de UGent. Hij is oprichter van het tijdschrift Publiekrechtelijke Kronieken en hij was o.a. lid van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.

Gaston Durnez Gaston Durnez (1928) is dichter, proza- en cursiefjesschrijver en journalist. Hij was heel zijn professionele leven verbonden aan de krant De Standaard, waarvan hij de tweedelige geschiedenis schreef, naast tientallen andere boeken. Tevens is hij oud-redacteur van Ons Erfdeel.

Erik De Bruyn Erik De Bruyn (1959) is klimaatambtenaar in Antwerpen, initiatiefnemer van sp.a Rood en actief in de Antwerpse sp.a.

Wouter Roorda Wouter Roorda is econoom. Hij werkte 20 jaar bij verschillende Nederlandse ministeries, vooral op het terrein van arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Tegenwoordig is hij actief als onafhankelijk columnist, investeerder en rentmeester.

Luc Nagels Luc Nagels is emeritus prof Chemie aan de Universiteit Antwerpen en lid van de Raad van Bestuur van de UA Emeriti denktank EFUA.

Luc Nijs Luc Nijs is de bestuursvoorzitter en CEO van investeringsmaatschappij The Talitha Group en doceerde o.a. ‘Internationale kapitaalmarkten’ en ‘Bedrijfsfinanciering en -waardering’ aan de universiteiten van Leiden, Riga en Madrid. Hij is de auteur van een reeks boeken inzake internationale financiën, kapitaalmarkten, schaduwbankieren en aanverwante onderwerpen.

John Croughs Londerzelenaar, vader van twee, projectontwikkelaar en vooral erg begaan met alles wat de samenleving vorm geeft.

Patrick Auwelaert Patrick Auwelaert (1965) schrijft recensies, artikels en essays over literatuur, muziek, beeldende kunsten, film, design en geschiedenis. Hij is redacteur van de tijdschriften Passage: Tijdschrift voor Europese Literatuur en Cultuur en Jazz& mo'.

Siegfried Bracke Siegfried Bracke was gemeenteraadslid in Gent voor N-VA en Kamervoorzitter. Voordien was hij journalist bij VRT.

Steven Vandenborre Steven Vandenborre (°1979) is jurist van opleiding. Toch streeft ook hij naar een rechtvaardige en leefbare wereld. Als voormalig voetballer bewondert hij spelers die zowel links als rechts uit de voeten kunnen. Hij gaat al lang niet meer naar heilige huisjes, hij ziet ze ook liever niet opduiken in discussies.

John De Wit John De Wit was journalist van Gazet van Antwerpen, waar hij vooral Justitie volgde.

Filip Michiels Filip Michiels is zelfstandig journalist en schrijft voor diverse Belgische kranten, weekbladen en websites.

Marius Meremans Marius Meremans (1967) is woonachtig in Dendermonde, gehuwd en vader van drie zonen. Hij is regent Frans-geschiedenis-Latijn-Engels. Momenteel is hij gemeenteraadslid in Dendermonde en Vlaams volksvertegenwoordiger. In het Vlaams Parlement focust hij zich op de thema’s cultuur en binnenlandse zaken.

Rob Lemeire Rob Lemeire (1973) is burgerlijk ingenieur. Hij was radicaal groen, nog voor dat mainstream was. Nu milieuactivisme zelf de heersende stroming is geworden voelt hij eerder de neiging om sterk op de rem te gaan staan.

Roan Asselman Roan Asselman is jurist (KUL), certificaathouder vennootschapsbelasting (FHS) en student vermogensbeheer (EMS). Hij schrijft voornamelijk over de Amerikaanse politiek, maar laat ook zijn licht schijnen over het grondwettelijk hof, constitutionele kwesties en gemeenschapsvorming.

Lawrence Urbain Lawrence Urbain (°1990) werkt als economisch adviseur. Hij is Ma.Sc. Internationale Betrekkingen en Diplomatie (Universiteit Antwerpen). In het voorjaar van 2017 publiceerde hij ‘De Chrono-Crisis’, een boek over 10 jaar economische malaise.

Mark Deweerdt Mark Deweerdt (1952) was journalist bij De Standaard en De Financieel-Ekonomische Tijd/De Tijd, en schreef als kabinetsmedewerker toespraken en teksten voor Yves Leterme, Kris Peeters, Herman Van Rompuy en Geert Bourgeois.

Eric C. Hendriks Eric C. Hendriks (1985) is een Nederlandse socioloog verbonden aan de universiteit van Bonn en daarvoor in Peking, China. Hij werkt aan een boek over de politieke verschillen tussen de westerse democratieën en China.

Lorenzo Terrière Lorenzo Terrière is doctoraatsonderzoeker en geeft les aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Gent. Voorheen werkte hij o.m. op het kabinet van Defensie (N-VA).

Dirk Laeremans Dirk Laeremans (1968) werkt al sinds 1997 mee aan Doorbraak. Als bedrijfsleider liggen zijn interesses vooral in internationale economie en economische vraagstukken. Hij werkt vandaag als zelfstandige in de vastgoedsector.

Lieve Van den Broeck Juriste. Eerst de naakte feiten en het gezonde boerenverstand en dan pas het recht.

Katrien Wolfs Katrien Wolfs (1976) is het pseudoniem van een historica, docente geschiedenis, militant atheïste en femme fatale, niet noodzakelijk in die volgorde.

Elisabeth Alteköster Oud-directeur EU Begroting en Financiën in de Raad van de Europese Unie.

Guido Naets Guido Naets (1934) was zijn hele beroepsleven bezig met de Europese eenmaking. Van begin jaren 60 tot begin jaren 80 maakte hij in heel Europa naam als Europaverslaggever, in Vlaanderen vooral voor radio en televisie. Het Europees Parlement trok hem na de eerste verkiezingen aan als perschef wat hij 15 jaar bleef. De laatste twee decennia  schrijft en spreekt  hij over diverse Europese en andere thema's.

Drieu Godefridi Drieu Godefridi (1972) is een Brusselse ondernemer, filosoof en (liberaal) publicist met aandacht voor internationale politiek en klimaatopwarming. Hij is de oprichter van het 'Institut Hayek', een liberale denktank. Hij is een veel gepubliceerd gastauteur in de Franstalige media.

Marcel Bas Marcel Bas ('s-Gravenhage, 1970): is een taalkundige van opleiding en een vertaler met een bijzondere belangstelling voor Zuid-Afrika en Oost-Europa. Hij schreef voor diverse maatschappelijk-culturele tijdschriften.


Rita Bellens Rita Bellens is Kamerlid voor de N-VA en zetelt in de commissie Buitenlandse Betrekkingen, de commissie Defensie en de commissie Bedrijfsleven.

Lode Goukens Lode Goukens is master in de journalistiek. Zijn masterproef behandelde de journalistieke cartografie. Voordien was hij jaren beroepsjournalist en schrijver. Begonnen als officieel IBM multimedia developer in 1992 en één van de eerste professionele ontwikkelaars van DVD’s (dvd-authoring) schreef hij ook het eerste Belgische boek over het Internet in 1995. Hij behaalde ook al een master in de kunstwetenschappen en archeologie en volgt momenteel een master filmstudies en bereidt zich voor op een master geschiedenis.

Laurens Verrelst Laurens Verrelst is filosoof en literatuurwetenschapper. Hij interesseert zich voor alles wat met gemeenschapsvorming en groepsidentiteit heeft te maken.

Erik Bruyland Erik Bruyland was hoodredacteur (1995-2000) en senior writer (2001-2012) bij het economische weekblad Trends; hij schreef hoofdzakelijk over internationale handel en geopolitiek; geboren en getogen in Congo, waar hij van 1978 tot 1984 de familiale onderneming leidde, schreef hij ook over economie, politiek en mijnbouw in Congo.

Joren Vermeersch Joren Vermeersch (1981) is master in de rechten (UGent), met postmasters in International and European law (Universiteiten Coimbra, Wroclaw en Vilnius), en master in de geschiedenis (UGent). Vandaag werkt hij als speechschrijver voor voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Zijn stukken voor Doorbraak schrijft hij louter in eigen naam. Daarin tracht hij actuele onderwerpen te analyseren vanuit een historisch kader.

Pieter Jan Verstraete Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Luc Rasson Luc Rasson is emeritus hoogleraar Franse literatuurgeschiedenis aan de UA en publiceert o.a. over 'zwart toerisme'.

Koen Dillen Koen Dillen (1964), studeerde in 1987 af als vertaler Frans-Duits en heeft een passie voor Frankrijk. Hij schreef onder pseudoniem opgemerkte biografieën over Nicolas Sarkozy en François Mitterrand en publiceerde, in samenwerking met Frank Vanhecke, Al bij al heb ik gelukkig geleefd', het levensverhaal van wijlen Marie-Rose Morel.

Antoon Vanderstraeten Antoon Vanderstraeten (1979) is zaakvoerder van Ekimedias, een pers- en communicatiebureau gespecialiseerd in onder meer land- en tuinbouw, sectoren waar ook zijn hart ligt. Omdat een eigen boerderij een te grote droom was, schrijft hij nu artikels over de landbouw en het boerenleven.

Mathieu Cockhuyt Mathieu Cockhuyt is een jonge Gentse conservatief, criminoloog en bachelor in de sociale wetenschappen. Hij ijvert voor een inclusief Vlaams - nationalisme en publiceert op mathieucockhuyt.blog.

Sam Schatteman Sam Schatteman (1979) woont en werkt sinds 2003 in Berlijn en Frankfurt. Hij is economist, historicus en slavist (KU Leuven & University of Warsaw).


Dirk Gerard Dirk kan je vinden op Twitter onder @DirkGerard. Vader van 3; hun opvoeding geeft mijn leven zin en amusement. Vrijheidslievend. Zelfstandig. Maakt met plezier misbruik van zijn recht op vrije meningsuiting.

Herre Daelemans Opgeleid in de beste tradities van de Frankfurter Schule en aanverwanten, voorbestemd voor een journalistieke boerenstiel. Eieren voor zijn geld, echter.

Paul Becue Paul Becue is lic. Rechten, TEW en Diplomatieke Wetenschappen. Hij heeft een lange ervaring in de financiële sector. Zijn boeken over kredietverzekering gelden als de referentie.

Edi Clijsters Edi Clijsters is doctor in de politieke wetenschappen, oud-adjunct-hoofdredacteur van De Morgen en vertegenwoordigde de Vlaamse regering in Berlijn. Hij is kernlid van Vlinks en medewerker van het maandblad Meervoud.

Pieter De Wet Pieter De Wet (1984) schrijft vooral over internationale thema's en de relatie Vlaanderen-buitenland, iets wat ook zijn privéleven kenmerkt. De voorbije jaren wandelde hij van het Luxemburgplein over de Wetstraat naar het Martelaarsplein. Zijn andere dada's zijn Japan, Zuidelijk Afrika en de verhoudingen tussen pers en politiek.

Wout Patyn Wout Patyn is historicus en werkt als parlementair medewerker van Sander Loones voor de N-VA-fractie in de Kamer. In zijn thuisstad Harelbeke zetelt Wout in de gemeenteraad.
Naast het politieke luik is Wout sterk begaan met het Vlaamse onderwijs. Later in het onderwijs stappen behoort zeker tot de toekomstplannen.

Mark Geleyn Voormalig directeur generaal op Buitenlandse Zaken en ambassadeur van België in Israel en in Duitsland

Raf Willems Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Ivan Van de Cloot Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van Itinera. Hij publiceerde eerder o.a. 'Taxshift', 'Roekeloos' en 'De rekening moet kloppen'.

Daan van der Keur Fanatiek motorrijder en motorreiziger
'Think for yourself and don’t follow in other people’s footsteps', zei Soichiro Honda ooit.
Leeft in reservetijd , in zijn 4de leven.
Was ooit Medisch Analist en Motorjournalist
Tegenwoordig Technisch Onderwijs Assistent en Autojournalist.
Schrijven en fotograferen zijn brood en melk.

Sander Loones Sander Loones (1979) trekt de Kamerlijst voor de N-VA in West-Vlaanderen. Hij is covoorzitter van Objectief V. Voorheen was hij hoofd van de studiedienst van de N-VA, EU-Parlementslid en minister van Defensie.

Barbara Pas Barpara Pas is nationaal ondervoorzitter en Kamerfractievoorzitter van Vlaams Belang en mama van twee dochters. Ze studeerde voor handelsingenieur aan de KU Leuven.

Maarten Hertoghs Maarten Hertoghs (1979) is leider in een evangelische kerk en verbonden aan de Evangelische Christengemeenten Vlaanderen. Hij schrijft (op zijn blog en elders) over theologie en maatschappij. Hij is ook de auteur van enkele theologische boeken en de roman ‘Asaja’.

Pieter Cleppe Pieter Cleppe is politiek analist (Europese Unie, Brexit, Eurozone, Belgische politiek).

Arvid Rochtus Student rechten, met een brede belangstelling voor geschiedenis, filosofie en literatuur

Björn Rzoska Bjorn Rzoska (1973) is historicus, fractievoorzitter voor Groen in de gemeenteraad van Lokeren en fractievoorzitter voor Groen in het Vlaams Parlement.

Joris Sterckx Joris Sterckx (°1977) is eindredacteur bij Doorbraak. Hij studeerde Taalkunde aan de VUB en Communicatie in Mechelen.


Lieven Van Mele Lieven Van Mele is Midden Oosten-reiziger en volgt sedert de jaren '90 de actualiteit in de Arabische wereld en het fenomeen van de islamisering in de islamitische wereld en het Westen. Eerder verschenen al bijdragen van hem in diverse media


Karel Anthonissen Karel Anthonissen is gewestelijk directeur van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) Gent. Hij schrijft maandelijks een column in Trends.

Hilde Roosens Hilde Roosens (1961) is juriste en is vandaag voorzitter van het Vlaams Komitee voor Brussel.

Jean-Marie Dedecker Jean-Marie Dedecker is voorzitter van LDD en auteur van o.a. 'Vrank en vrij'.

Nicolas Van Haecke Nicolas Van Haecke volgt voor Doorbraak mee de Europese actualiteit op. Hij is ook pleitbezorger voor meer democratie en vertrouwd met de werking van lokale besturen.


Johan Van Duyse Johan Van Duyse (1953) is recent gepensioneerd strategisch adviseur voor kleine ondernemingen bij een adviesbureau. Johan is erkend gids voor en in de Westhoek en gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog. Bij Aspekt verscheen zopas zijn eerste boek '1919: Een jaar van (on)vrede'.

Alexandra D'Archambeau Alexandra D’Archambeau (1991) is juriste en vurig lid van Open Vld. Ze zetelt sinds 2012 in de Wilrijkse districtsraad. Kritische liberale stem in het maatschappelijk debat.

Danny Geerts Danny Geerts (1951) is gepensioneerd economist. Hij laat regelmatig zijn licht schijnen op de politiek (en het effect op de economie) in zijn eigen webblog.

Kristof Willekens Kristof Willekens (1981) studeerde rechten in Namen en Leuven. Hij startte zijn loopbaan als tax consultant bij Deloitte. Daarna ging hij aan de slag als juridisch adviseur op de studiedienst van UNIZO. Voor UNIZO schreef hij onder andere de vernieuwende dossiers “Een Efficiënte Overheid als Motor voor Welvaart en Welzijn” en “Administratieve Vereenvoudiging, de Aanhouder Wint.” Hij was fiscaal adviseur bij UNIZO en Themadeskundige en Belangenbehartiger voor UNIZO Provincie Antwerpen. Voor UNIZO schreef hij onder andere de vernieuwende dossiers “Een Efficiënte Overheid als Motor voor Welvaart en Welzijn” en “Administratieve Vereenvoudiging, de Aanhouder Wint.” Hij is de geestelijke vader van de liquidatiereserve en het kmo-tarief van 20% in de vennootschapsbelasting. Sinds juli 2018 voegt hij de daad bij het woord en werkt hij als freelance adviseur fiscaliteit, ondernemerszaken en corporate communications and affairs.

Roger Scruton is filosoof en publiceerde meer dan veertig boeken over filosofie, kunst en politiek. Zijn werken zijn wereldwijd vertaald. Hij is een Fellow bij de British Academy en een Fellow voor de Royal Society of Literature. Hij doceert in Engeland en Amerika en hij is een Senior Fellow bij de Ethics and Public Policy Center in Washington D.C. Op dit moment doceert hij filosofie aan de universiteit van Buckingham.​

Mathias Danneels Mathias Danneels (1956) heeft meer dan 35 jaar journalistiek op de teller staan. Is mede daardoor omnivoor geworden. Kan nog altijd niet zonder papieren bladen en kranten. Passie voor letteren, singer-songwriters en moderne kunst. Kijkt vaak hoopvol, soms bezorgd naar dit kantelende tijdsgewricht.


Jasper Thys De opleiding conflict- en ontwikkelingsstudies in Gent wekte bij Jasper heel wat verontwaardiging op over onrecht in Palestina en Koerdistan. Die verontwaardiging vertaalt hij nu in actie als vrijwilliger bij intal en stafmedewerker bij het Koerdisch Instituut.

Nick Mertens Nick Mertens (1982) is rechtspracticus die de Belgische en Amerikaanse politiek op de voet volgt. Hij is atheïst. Zijn passies zijn politiek, boeken en de Verenigde Staten.


Hendrik Bogaert Hendrik Bogaert (1968) is Kamerlid, oud-burgemeester van Jabbeke en oud-staatssecretaris voor CD&V.

Armand Vervaeck Mechelaar, pionier in online reizen en hotelreserveringen. Organisator en begeleider van avontuurlijke Himalayareizen.
Speciale interesse voor de schadelijke impact van aardbevingen die leidde tot de grootste niet-gouvernementele aardbevingenwebsite ter wereld. Wereldreiziger. Al jaren geïnteresseerd in migratie.

John Dejaeger John Dejaeger is gewezen president en gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen, gewezen CEO van Lamifil en bestuurder van vennootschappen.

Catherine De Monie Catherine De Monie groeide op in het confederale Zwitserland te midden de discours van de internationale organisaties en de bergkaas van de gewone man. Ze leeft nu in Oud Berchem, smeltkroes van cultuur en talent. De gezondheid-en welzijnssector kent ze vanop het terrein, het middenveld en het beleidsniveau. Ze studeerde onder meer ziekenhuismanagement, gezondheidsrecht-en ethiek en Romaanse literatuur. Wat haar boeit, zijn nieuwe evoluties in de zorg, degelijke boeken en een goeie koersfiets.

Isabelle Buhre Isabelle Buhre (1989) is een Nederlandse politicoloog en latinist.

David Geens David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Erwin Vanmol Erwin Vanmol (1967) is de huiscartoonist van Doorbraak. Als hij tenminste geen bier brouwt bij Vrijstaat Vanmol.

Frédéric Depauw Frédéric Depauw (1970) is fiscalist-jurist van opleiding en zaakvoerder van het advieskantoor Taxfré, gespecialiseerd in vastgoed-fiscaliteit en successieplanning. Met af en toe een portie ongehoorde meningen wil hij zijn steentje bijdragen tot het debat over rechtvaardige belastingen.

Gilles De Moor overtuigd jong conservatief, en pleitbezorger voor civiel nationalisme.

Jos Vranckx Jos Vranckx is oud-journalist van Gazet van Antwerpen.

Jan Huijbrechts Jan Huijbrechts is master cultuurwetenschappen. Hij publiceerde alternatieve stadsgidsen en over de Eerste Wereldoorlog, Frontbeweging, Vlaams-nationalisme en Antwerpen tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Karl Drabbe Theodore Dalrymple (1949) is het pseudoniem van een Britse arts en psychiater en een van de meest scherpzinnige en onnavolgbare cultuurcritici van onze tijd en van de politieke correctheid. Voor zijn boeken kreeg hij in 2011 de Prijs voor de Vrijheid.

Valerie Van Peel Valerie Van Peel (1979) begon haar carrière als journalist, maar ging in 2009 aan de slag als woordvoerder voor de N-VA. In 2012 werd ze verkozen als OCMW-voorzitter in Kapellen en sinds 2014 zetelt ze in de Kamer, waar ze onder andere de commissie Volksgezondheid opvolgt.

Jef Cauwenberghs Jef Cauwenberghs is freelancejournalist. Hij heeft een master in de Sociale en Culturele Antropologie en focust zich voornamelijk op de thema's: migratie, identiteit en cultuur van meer- en minderheden.

Luc Pauwels Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Wido Bourel Wido Bourel (1955) is Frans-Vlaming, publicist en promotor van de Nederlandse taal en cultuur in zijn geboortestreek. Al heel jong zette hij zich in voor de verdediging van de Vlaamse identiteit in Frans-Vlaanderen. Hij publiceerde verschillende werken over Frans-Vlaanderen, de relatie Benelux-Frankrijk, taal, cultuur en geschiedenis van de Lage Landen en de Europese volkeren.

Kris Hoflack Kris Hoflack is historicus en was bijna vijftien jaar hoofdredacteur van VRT NWS en VTM Nieuws. Hij volgt de media en kan het niet laten er af en toe over te schrijven. Niemand hoeft zijn meningen persoonlijk te nemen.

Erik D'hamers Erik D'hamers is actief in de Vlaamse Volksbeweging, mede-oprichter van Vlinks en oud-journalist. Hij is een trotse Antwerpenaar met een gezonde & Vlaamse reflex, democraat en dus ook republikein, fervent fietser, hanteert graag de pen als wapen en is fan van Garry Kasparov.

Gilles Verstraeten Gilles Verstraeten is een jonge Vlaming en Brusselaar, en trots de beide te zijn. Hij is gemeenteraadslid in Anderlecht, en Brussels Parlementslid voor de N-VA. Hoewel hij met hart en ziel houdt van zijn stad, blijft hij nooit blind voor haar problemen en fouten.

Manu Van der Aa Manu Van der Aa (1964) is als literatuurhistoricus verbonden aan het Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden van de Universiteit Antwerpen. Hij is stichtend redacteur van het literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd en publiceerde o.m. over Richard Minne, E. du Perron, Michel Seupho, Gerard Walschap, Alice Nahon en Paul-Gustave van Hecke.

Els van Doesburg Els van Doesburg is N-VA-gemeenteraadslid in Antwerpen. Nederlands vanbuiten, Vlaams vanbinnen. Uw favoriete Instagram-conservatief. Alfavrouw waar moderne feministen van huiveren en omgekeerd.


Bram Bram Cordemans studeerde ontwerpwetenschappen en vergelijkende godsdienstwetenschappen in Antwerpen en psychobiologie in Amsterdam. Hij werkte onder meer als houtbewerker, stadsmedewerker, vrijwilliger en NT2 lesgever en is nu actief in de deeleconomie.

Pere Jordi Junqué Pere Jordi Junqué is geboren in Buenos Aires in een Catalaanse familie. Hij studeerde in de jaren 70 - onder Franco - in Barcelona. Uit deze periode behoudt hij zijn antifascistisch engagement en zijn betrokkenheid bij de Catalaanse zaak. Later kwam hij naar Brussel waar hij als ingenieur afstudeerde. Hij is een van de oprichters van de Catalaanse burgerbeweging ANC van Brussel die strijdt voor de onafhankelijkheid van Catalonië.

Heinrich Matthee Heinrich Matthee is in Den Haag directeur van JISR (‘brug’ in het Arabisch) een adviesbureau/denktank. Naast het voeren van onderzoek denkt Matthee strategisch mee met bedrijven actief in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Joost Houtman Joost Houtman (1976) groeide op aan de achterzijde van de Antwerpse Zoo. ’s Nachts werd hij gewekt door gebrul van leeuwen en tijgers en gekrijs van papegaaien. Het verknipte zijn geest voorgoed. Joost is een storyteller die leeft van pen en stem. Joost mag weten of Joosts werk als auteur, copywriter, ghostwriter, scenarist, presentator, interviewer en of zijn slogans, advertenties, artikels, interviews, scenario’s de moeite lonen.


Door Door hoort veel. Door ziet veel. Door komt dan ook overal. Toch heeft niemand hem Door.

Peter Debrabandere Peter Debrabandere is docent Nederlands, Duits en copywriting aan het studiegebied onderwijs en het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde van Hogeschool VIVES (Brugge). Hij is sinds 1995 hoofdredacteur van het tijdschrift Nederlands van Nu en sinds 2009 van Neerlandia, waarin hij regelmatig publiceert. Hij is auteur van "Nederlands, helder en correct: Praktische richtlijnen voor spreken en schrijven", "Taal in het onderwijs: Van academicus tot zittenblijver" en samen met Siegfried Theissen van "Woordenboek voor correct taalgebruik". Zijn specialisaties en interesses zijn Nederlands-Vlaamse cultuur, samenwerking en integratie; Belgisch-Nederlandse taalvarianten; Standaardnederlands; taalnormen, taalzorg, taaladvisering en taalpolitiek in Vlaanderen; copywriting.

Darya Safai Darya Safai is vrouwenrechtenactiviste en Kamerlid voor N-VA.

Frank Hellemans Frank Hellemans doceert journalistiek aan de Thomas More hogeschool in Mechelen. Hij is literatuurcriticus en auteur van onder andere ‘Mediatisering en literatuur’ en ‘Echte mediaprimeurs. Een communicatiegeschiedenis’. Levenslang supporter van Malinwa én Paul van Ostaijen.

Ardy Beld Ardy Beld (1975) is vertaler Russisch en Duits. Na een aantal jaren in Rusland woont en werkt hij nu in Duitsland.

Philip Maes Philip Maes is jurist, actief in de vastgoedsector, en bestuurder van vzw Stem in 't Kapittel, de uitgever van Doorbraak.Karel Adams Karel Adams is hoofdredacteur van De Brusselse Post.

Silke Rochtus Master Filmstudies en Visuele Cultuur.

Jimi Claeys Student Journalistiek Thomas More Mechelen

Karel Deburchgrave Karel Deburchgrave is filmrecensent en voorzitter van het filmtijdschrift Filmmagie (vroeger Film en Televisie). Hij is filmdocent in diverse filmmusea en cultuurcentra in Vlaanderen en Nederland. Hij studeerde Germaanse filologie (UFSIA en KU Leuven) en is Fulbright alumnus van de Universiteit in Minneapolis-St. Paul.


Emmanuel Waegemans Prof. Emmanuel Waegemans in emeritus hoogleraar aan de KU Leuven. Hij bestudeert o.a. de Russische emigratie, de Russisch-Nederlands-Belgische betrekkingen en de Russische literatuur. Hij is ook voorzitter van het Filip De Pillecyncomité.

Kim Schoukens Kim Schoukens (1987) is zaakvoerder van het pers- en communicatiebureau Ekimedias. Daarnaast is ze bezig met paarden en het trainen van hulphonden.

Henk Cuypers Henk Cuypers (1957) is historicus, noemt zich Bourgondiër, en is de voorzitter van het Burgerforum Luchthavenregio. Tot mei 2019 was hij kabinetschef van de voorzitter van het Vlaams Parlement.

Sander van Luit Econoom en bedrijfskundige, grote interesse in politiek. Oprichter van de Batavieren Podcast, LibertyCentral.nl en Vrij Denken met Sander van Luit. Actief voor De Nieuwe Zuil van Sid Lukkassen.


Jan Lievens Jan Lievens (1974) is sinds 2007 gemeenteraadslid te Lede. Na een loopbaan als parlementair medewerker, stond hij mee aan de wieg van een kleine uitgeverij en is momenteel freelance redacteur. Hij werkt mee aan het conservatieve tijdschrift TeKoS en heeft bijzondere belangstelling voor de communautaire problematiek. Tevens geboeid door ideeëngeschiedenis, geopolitiek en het Amerikaans buitenlands beleid.


Bram Bombeek Bram Bombeek (1987) studeerde geschiedenis en rechten aan de UGent en slager-spekslager bij Syntra Midden-Vlaanderen. Hij werkte in verschillende hoedanigheden voor de N-VA, maar besloot eind 2019 om vierde generatie boer te worden op het ouderlijk bedrijf in de Wildebeek in Welle. Als landbouwer-filosoof wil hij economie, ecologie en gemeenschap verzoenen. Voor Doorbraak speurt hij naar interessante onderwerpen op die drie assen.