Doorbraak Magazine
Welkom bij Doorbraak Magazine
Met Doorbraak Magazine tonen wij onze ambitie om een belangrijke rol te spelen in het publieke debat in Vlaanderen. Met dit magazine zetten we onszelf in de markt als een volwaardig journalistiek medium. Doorbraak heeft een plaats in het Vlaams medialandschap. Wij brengen toegevoegde waarde in Vlaanderen. Vlaams, niet politiek correct, en al zeker niet woke. Geen herkauwing van wat online al verscheen, maar een magazine met diepgaande interviews, reportages en maatschappelijke beschouwingen die u elders niet leest.
Practica
Doorbraak Magazine verschijnt 4 maal per jaar in Maart, juni, september en december. U krijgt het telkens tegen het einde van de maand in de bus. Abonnementen beginnen steeds na betaling, er worden geen oude nummers achterna gestuurd. We kunnen helaas geen Magazine versturen naar het buitenland wegens exorbitante verzendingstarieven.
In de krantenwinkel
De lijst van verkooppunten kan u hier downloaden.
Abonnement
December 2024 – #13 Doorbraak Magazine
De fusiekogel is door de kerktoren. In 2025 komen er dertien fusiegemeenten bij in Vlaanderen. Twee economen en burgemeesters doen uit de doeken waarom zo’n gemeentefusie vaak iets te veel lijkt op een fout huwelijk. “Zeker verplichte fusies zijn pure machtspolitiek.”
Keert Zuhal Demir de onderwijstanker? Geef leerkrachten opnieuw het respect dat ze verdienen. Leg de (kennis)lat hoger. Wijs ouders op hun opvoedings-plicht. Ban de smartphone op lagere scholen. Zet Nederlands weer op de eerste bank. Zuhal Demir, minister van Onderwijs, heeft haar rapport al grotendeels klaar. En dat is streng maar rechtvaardig.
Waarom onze politici zoals Icarus zijn. Aan politieke correctheid heeft hij een broertje dood. Met De val van België schreef zelfstandig én eigenzinnig journalist Wouter Verschelden de lijkrede van de Vivaldi-regering. “Macht is een gat dat zichzelf vult.” En: “Rousseau viel keihard naar beneden, als een echte Icarus.”
De parlementaire werking van de Brabantse Wouden. Het Nationaal Park Brabantse Wouden, dat is 33.000 hectare, waarvan 12.000 hectare nu al natuur is, 10.000 hectare beroepslandbouwgrond en 8.000 hectare bewoning. Onze reporter trok door veld en bos, op zoek naar een precair, democratisch evenwicht tussen natuurbeschermers, landbouwers en inwoners.
Hoogverraad in het Mexicaanse Sinaloakartel. ’s Nachts zijn de straten van Culiacán uitgestorven. Er rijden alleen nog maar leger, politie, criminelen en mensen met een doodswens rond. En… fotografen, zoals Teun Voeten. Een bloedstollend verslag vanuit het epicentrum van de Mexicaanse drugsoorlog.
Separatisten met snode plannen. Ze ontkennen het bestaan van de rechtsstaat, ze roepen hun eigen (vrij)staat uit, ze spelen graag soldaatje en ze hebben racistische, antisemitische en apocalyptische ideeën. Maak kennis met de duistere wereld van extreemrechtse terreurgroepen in de Duitse Bondsrepubliek.
Hoe Israëlische wapens Europa verdelen. Europa is vandaag in drie kampen verdeeld in het conflict tussen Israël en Gaza. De wapenhandel en het beleid hierrond illustreren treffend de gespletenheid van Europa. “Met één stem spreken in het buitenlandbeleid? Vergeet het maar.”
Velt de juristocratie het politieke doodvonnis van Le Pen? Er hangt Marine Le Pen een gevangenisstraf van vijf jaar, een geldboete van 300.000 euro en vijf jaar onverkiesbaarheid met onmiddellijke ingang boven het hoofd. Hoe kon het zover komen voor de gewezen voorzitster van het Rassemblement National en drievoudige presidentskandidate? Een reconstructie.
Het draait niet enkel om de economie, domoor! Natuurlijk werkten de slabakkende economie en hardnekkige inflatie de nederlaag van Kamala Harris in de hand, maar er speelden ook andere factoren, zoals de culturele radicalisering van de Democraten. Een genuanceerde terugblik op Election Day
De gevaarlijke krachten van de transgenderlobby. In haar boek Gender Rebels sabelt Sybilla Claus het activisme van de transgenderlobby neer. De gevolgen zijn volgens de Nederlandse antropologe en journaliste catastrofaal: borstverminking, botontkalking, verminderde seksualiteit… Zet u schrap voor een nieuw ‘verdienmodel’ met evenveel verliezers als winnaars.
Fotoreportage: van oude industrie tot nieuwe bedrijvigheid. Van onze Limburgse steenkoolmijnen over de Temse Boelwerf tot de Boomse steenbakkerijen: ooit roemrijke sectoren, vandaag on(t)roerend erfgoed. Al ontstaat er soms ook nieuwe nijverheid. Onze fotograaf haalde zijn lens boven, tussen terril en (scheeps)werf.
Een pleidooi voor een rationeel klimaatbeleid. Natuurlijk zijn er baten bij een doorgedreven klimaatbeleid. De slimme investeringen verdienen zichzelf altijd terug. Maar de harde waarheid is dat de transitie naar een postfossiele maatschappij vooral moeilijk en duur is. Ivan Van de Cloot maakt de rekensom.
Over de toekomst van oud-Grieks en het vak van vertaler. De ware roeping kwam laat bij Patrick Lateur, al zat de liefde voor de literatuur – en zeker voor Grieks- er al heel vroeg in. Na een carrière als leerkracht koos hij voor zijn passie als vertaler van Sophocles, Homeros en co. Hoe kijkt hij naar de toekomst van zijn eigen vak, nu ChatGPT in de nek van de vertaler hijgt?
Benno Barnard, een man met stijl. Steek Benno Barnard, net zeventig lentes, alsjeblief niet in een hokje. Cultuurmens, doordenker, dichter, columnist maar bovenal stilist. “Ik ben alleen een tegenstander van domme dwingelandij en opgelegde veranderingen. Geknoei aan de spelling, bijvoorbeeld.”
Vrouwen aan de macht inde (oude) Nederlanden. Van Judith van Vlaanderen tot Margaretha van Parma: onze middeleeuwen herbergden heel wat sterke en invloedrijke vrouwen. Drie expo’s – in Gent, Oudenaarde en Londen – geven hun nu (eindelijk) de aandacht die ze verdienen.
Johan Sanctorum: Van de straat naar de jihad: nu ook op straat
Siegfried Bracke: Ook de vorst doet kaka
oktober 2024 – #12 Doorbraak Magazine
Kabul Fashion rules in Borgerhout Wie door Antwerpen struint, waant zich soms eerder in Afghanistan of het Midden-Oosten dan in de Koekenstad. En de autochtone kiezer? Die laveert tussen boosheid en ontgoocheling. Onze reporter verdwaalde in de Seefhoek en omgeving.
Lokale politici over de liefde voor hun stiel Boze telefoontjes van de burger, politiek gekonkelfoes: als lokale mandataris moet je een beetje masochist zijn. Maar wie goed bestuurt, krijgt dankbaarheid terug. Zes lokale stemmen geven een inkijk in hun politieke ziel.
Dolimont, een Waalse minister-president in besparingsmodus Met zijn 36 lentes lijkt hij le petit jeune, maar vergis u niet, de nieuwe Waalse minister-president Adrien Dolimont blaakt van ambitie én cijferkennis.
Wachten op Italiaanse asielzoekers in hartje Albanië In november vorig jaar sloten de Italiaanse eerste minister Meloni en haar Albanese evenknie Rama een ambitieuze migratiedeal. Italië zou asielzoekers voortaan door hun asielaanvraag helpen in nieuw te bouwen detentiecentra in…Albanië. Maar die zijn nog steeds niet open.
Komt er ooit een Europees leger? Sinds de Russische invasie in Oekraïne is de kwestie actueler dan ooit: de noodzaak voor een sterker Europees buitenland- en defensiebeleid. Maar een eengemaakt Europees leger, dat is nog niet voor morgen.
Europa op een kruispunt Kiezen we voor méér of minder Europa, buiten- of binnen-grenzen bewaken, meer of minder green deal? Vlaamse Europarlementsleden bekennen kleur.
Oekraïners tussen hoop en dreiging Zodra er heftige knallen te horen zijn, rent Dasja met haar knuffel naar haar mama en roept: “Kom, rennen naar de badkamer!” Vier Oekraïners vertellen over de meedogenloze impact van de oorlog op hun leven, professor Tom Sauer geeft zijn geopolitieke visie
De kostprijs van de energietransitie De vraag van één miljoen is of de mensheid erin zal slagen de totale jaarlijkse wereldwijde uitstoot van 35 miljard ton CO2 substantieel terug te dringen. Ondertussen dreigt de energietransitie onbetaalbaar te worden.
Parels van pastorijen Bij gebrek aan pastoors raken steeds meer pastorijen in onbruik. Sommige vervallen, andere krijgen een tweede leven. Zes bakstenen pareltjes, in woord en beeld.
Een doktersvoorschrift met levensgevaarlijke inhoud De hoogbejaarde arts C.P. schreef haar patiënten levensgevaarlijke cocktails van slaap- en kalmeermiddelen voor, zelfs nadat ze geschorst en geschrapt werd. Uiteindelijk liep ze enkel tegen de lamp door een stom toeval.
Bid voor ons, arme kerkmedia Onze kerkmedia in noord en zuid knokken om te overleven. Hun volgelingen krimpen, hun centen drogen op. En toch gloort er hoop aan de horizon, volgens Otheo/Kerk & Leven en Dimanche.
Johan Sanctorum: Waarom u dit magazine maar beter goed bijhoudt
Alain Grootaers: Het wetenschappelijke model is niet dood maar enkel vermoeid
Siegfried Bracke: De georganiseerde stilstand
juli 2024 – #11 Doorbraak Magazine
De alliantie tussen PVDA en de moslimkiezer. Wat maakt de PVDA zo populair in Antwerpen? Carl Devos, Dave Sinardet en Erik De Bruyn over de bijzondere alliantie tussen extreemlinks en de moslimgemeenschap. Vraag is: hoelang houdt ze stand?
De impact van migratie. Tegen 2040 komen er in ons land 500.000 tot 800.000 extra nieuwkomers bij. En die immigratie heeft ingrijpende economische en maatschappelijke gevolgen.
Werken na je 65: oud maar niet out Grijs en wijs. Oud(er) maar niet out. We verzilveren maar beter de knowhow van onze 65-plussers in een vergrijzende maatschappij.
De lokroep van een nieuwe staatshervorming. De Leuvense economen Erik Buyst en Dirk Heremans schudden de politieke kaarten voor een grondige staatshervorming annex schuldsanering. En ja, ze liggen gunstig.
Achter de schermen van een coalitievorming. Eenmaal de stemmen geteld begint het echte werk. Een masterclass in onderhandelen komt dan goed van pas. Wij vroegen en kregen tips van twee insiders.
Bart Somers zegt adieu aan de nationale politiek. Liberaal Bart Somers voelt zich 100 procent thuis in ‘zijn’ Mechelen. Hij pleit resoluut voor minder gemeenten met meer bevoegdheden.
De Noordzee, strategisch van goudwaarde. Van internetkabels over windparken tot gaspijpleidingen: de Noordzee herbergt een schat aan kritische infrastructuur. Maar hoe goed wordt ze beschermd?
Het Gentse Wintercircus: een tent met techtalentB Ooit een stadscircus, nadien een garage en nu een springplank voor beloftevolle start-ups. Welkom in het Wintercircus, dat straks weer wervelt als vanouds.
Op stap in het land van Viktor Orbán. Sinds 1 juli neemt Hongarije zes maanden lang het EU-voorzitterschap over. Portret van een land dat steeds meer weegt op Europa, met Viktor Orbán als de onbetwiste én controversiële leider.
In het zog van de drugszombies. 50.000 VS-doden in tien jaar: de zombiedrug Fentanyl is allesvernietigend. Fotograaf Teun Voeten trok naar San Francisco en legde de ellende vast voor de lens. Niet voor doetjes.
Schotse nationalisten in zwaar onweer. Ze waren er zo dichtbij, maar nu lijken de Schotse nationalisten hun onafhankelijkheidsdroom te mogen opbergen. They screwed up!
Frankrijk, een gespleten land. Frankrijk is diep verdeeld. Asiel en immigratie stuwen radicaal-rechts tot ongekende hoogten. Radicaal-links hoopt dan weer de allochtone kiezer te mobiliseren. Een vlijmscherpe analyse.
Campus Hamas. Gaza University, nu in puin, is niet onbesproken. Door haar duistere banden met terreurorganisatie Hamas. En door hoe ze gefinancierd wordt, ook vanuit de EU.
In beeld: majestueuze dansorgels. In 2007 kocht de Vlaamse Gemeenschap de collectie dansorgels van Jef Ghysels. Een unieke en imposante inkijk in het Vlaamse verleden van straat- en kermismuziek.
Dranouter: een podiumbeest van 50 jaar. Diep in het West-Vlaamse Heuvelland komen kinderen, bebaarde folkies, rockfans én popliefhebbers samen. Een muzikale coup de foudre die nu al vijftig jaar duurt.
Johan Sanctorum: Pour les Flamands la même chose
Alain Grootaers: Waarom is de culturele elite bang voor de democratie?
Siegfried Bracke: Sauver la Belgique
April 2024 – #10 Doorbraak Verkiezingsmagazine
Waarom voelen burgers zich politiek dakloos?
Vele burgers voelen zich politiek dakloos. Vinden ze onderdak bij nieuwe, kleinere partijen, kiezen ze voor het status-quo of verhuizen ze naar extreem links of rechts?
Hoe krijgen we onze begroting terug op de rails?
De totale overheidsschuld bedraagt 106% van het bbp. Onze begroting is dus helemaal ontspoord. Hoe krijgen we ze terug op de rails?
Mag de stad beslissen over het platteland?
De breuklijnen tussen stad en platteland worden steeds groter. Onze reporter graaft naar de onderliggende scheuren, in dorp en stad.
Mogen we morgen nog met de auto rijden?
De automobilist botst op steeds meer obstakels: van nieuwe zones 30 over tuffende bussen tot Berlijnse kussens. Is het rijk van Koning auto definitief uit?
Staat de politieke elite in Wallonië dichter bij de mensen?
De Waalse politicus staat van oudsher dicht bij zijn burgers. Maar ook de Waal wordt steeds malcontenter. En voyage, van Andenne naar Couvin.
Moeten we hier bang zijn voor oorlog?
De wereld staat in brand, van Kiev tot Gaza. Ondertussen wanen we ons veilig in België, maar hoelang nog? En zijn we voldoende gewapend of hijsen we al beter de witte vlag?
Is Justitie nog wel rechtvaardig?
Die vraag stellen steeds meer burgers zich. Klopt hun buikgevoel of valt Dame Justitia weinig te verwijten? Insiders wikken en wegen onze rechtspraak.
Ontwricht ongecontroleerde migratie onze samenleving?
Trop is te veel, denkt rechts én links in Turnhout. In dit oer-Vlaamse stadje groeide het aantal migranten bijzonder snel. We meten er de temperatuur.
Waarom is de kloof tussen de EU en haar burgers zo groot?
De wetten en regels van de EU hebben een steeds grotere impact op ons dagelijks leven. Maar liggen wij, Europeanen, wel wakker van Europa? Of wordt de kloof steeds groter?
Wij klagen over Europa, maar zijn de Britten tevreden zonder EU?
‘We hebben de EU niet nodig’, zegt de ene zelfverzekerde Brit. ‘We kunnen niet zonder Europa’, zegt de andere wanhopig. Onze reporter trok het Kanaal over, post-Brexit.
Waarom is Brussel zo’n politiek labyrint?
Brussel is ingewikkeld terrein, ook en vooral op electoraal vlak. Een handige bijsluiter voor de nakende verkiezingen in onze hoofdstad.
Staat de natuur in Vlaanderen op omvallen?
Onze natuur staat ‘op omvallen’, hoor je steeds vaker. Gelukkig is er ook de harde natuurwet van objectieve facts & figures: over bossen, stikstof en CO2.
Hebben we meer of minder België nodig?
Hendrik Vuye en Meyrem Almaci zijn politieke tegenstrevers maar ook beste maatjes. Het ideale duo om het instituut België onder de loep te nemen.
Moeten we besparen op Cultuur?
Krijgt Cultuur nu te veel of te weinig geld? Zoals altijd zijn de meningen verdeeld in culturele kringen. En zijn er nog andere creatieve kunstgrepen naast de subsidiepot?
Johan Sanctorum
De leugen als waarheid
Ivan Van de Cloot
Is de wind aan het keren?
Siegfried Bracke
Opdracht: doe het zelf!
December 2023 – #9
Nadia Sminate: rechtse Vlaming met Marokkaanse roots. Migratie is haar dada, als kind van een Vlaamse moeder en Marokkaanse vader. Sminate (N-VA) pleit voor een strenger inburgeringsbeleid. ‘We zijn nog altijd bijzonder laks.’
Ligt straks onze baksteen op de maag? De woningmarkt davert op zijn grondvesten. Met dank aan de hogere rente en recente renovatieplicht. Is een eigen woning straks ook onbetaalbaar?
De kloof tussen Europa en zijn burgers. Marc De Vos schrijft een boek en hij doet dat goed. Deze keer neemt hij ‘grootmacht’ Europa onder de loep. Die staat op een cruciale tweesprong, volgens de professor.
Boven alle peil. Over verkiezingspeilingen hoef je Maurice De Hond niets meer te leren. Onlangs zat hij er weer boenk op, toen hij de overwinning van Wilders voorspelde.
Brusselse Joden vrezen voor lijf en leden. Ze zijn hier geboren en getogen, betalen hier belastingen én voelen zich verraden door de Belgische politiek. ‘Onze toekomst in dit land staat echt op het spel.’
Waarom Natuurpunt onbehagen kweekt. Het doel van vzw Natuurpunt is nobel: meer natuur. Over hun werkwijze variëren de meningen. De redactie probeert het bos door de bomen te zien en praat met de voornaamste stakeholders.
De straat is tot op de naad versleten. De Vlaamse wegen behoren tot de slechtste van West-Europa. Een fotoreportage langs hobbels, putten en banen in structureel verval.
De duistere inkomsten van NV Hamas. Militair krijgt Hamas rake klappen van Israël, maar hun financiële machine draait nog steeds op volle kracht. Een kleine audit van hun inkomsten en uitgaven.
Verslag vanuit de foltergevangenis. Zet u schrap voor het verhaal van Lyudmila Huseynova, een Oekraïense humanitaire vrijwilliger die zonder reden drie jaar achter de Russische tralies belandde.
De Belgische claim op Jeruzalem. Wist u dat het jonge koninkrijk België ook zijn zinnen had gezet op Jeruzalem en omgeving? Met imperiale en economische ambitie. Uiteindelijk staken de Britten er een stokje voor.
De identiteitscrisis van de Conservatives. In het Verenigd Koninkrijk worstelen de regerende Conservatives met een diepe identiteitscrisis. Die dreigt hen in 2024 zuur op te breken.
Het leven is (g)een lachertje voor de cartoonist. De eerste bergt zijn tekengerief op, de tweede doet vlijtig voort. Cartoonisten Quirit en Van Mol over mannekes met dikke neuzen, balorige moslims en helende humor.
Beeldschone foto’s met een ziel. Kunstfotografe Selina De Maeyer vereeuwigde Brugge in een beeldschoon boek. ‘We zien niet meer hoe mooi een simpele dauwdruppel kan zijn’
Johan Sanctorum: Met stenen gooien naar de Russen
Alain Grootaers: Is het einde van de politieke partij nabij?
Ivan Van de Cloot: Belgisch betonrot en Bpost
Siegfried Bracke: Ceci (n’) est (pas) une fiction
September 2023 #8
De naakte cijfers
In opdracht van Doorbraak.be peilde Ipsos naar de West-Vlaamse kiesintenties voor de federale verkiezingen van volgend jaar. Die peiling bevestigt de vrees van velen en de hoop van enkelen: er wacht ons in 2024 een electorale aardverschuiving.
De reacties
Hoe kijken de verschillende partijen zelf aan tegen de resultaten van onze peiling?
De analyse
Bart Maddens, gewaard politicoloog aan de KUL, wikt en weegt de resultaten. ‘LDD kan zich niet langer opwerpen als het tussenstation van N-VA en Vlaams Belang.
Dubbelinterview: Jean-Marie & Dimitri Dedecker
Vader en zoon hebben – niet zo verrassend – veel gemeen, maar politiek zitten ze niet altijd op dezelfde golfl engte. Eén conclusie delen ze wél: Vlaanderen verstaatst.
Polen kiest, Europa houdt de adem in
Op 15 oktober trekken de Polen naar de stembus, en naar het resultaat van die verkiezingen wordt in heel Europa angstvallig uitgekeken. Blijft de conservatieve PiS-partij aan zet, of kiezen de Polen voor een meer pro-Europese koers?
Hugo Lamon, advocaat van de duivel
Van de gerechtelijke achterstand over ééntalig Franstalige rechters tot de soms dubieuze rol van procedurepleiters: advocaat Hugo Lamon toont zich bij momenten niet mals voor de eigen beroepsgroep én voor het gerechtelijk apparaat in dit land.
Dure duurzaamheid
De voorbije jaren kwam er al een stortvloed aan nieuwe duurzaamheidsregels op het bedrijfsleven af. Vanaf volgend jaar schakelt Europa nog een versnelling hoger, en vooral voor onze kmo’s valt de impact daarvan amper te overschatten. ‘Dit is eigenlijk één grote show.’
Fotoreportage ManiFiesta
PVDA heeft de wind in de zeilen en dat was ook merkbaar op ManiFiesta, een extreemlinks feestje aan zee. Oude militanten, jonge enthousiastelingen, vreemde snuiters én Jeremy Corbyn op één podium: dat levert mooie beelden én merkwaardige toespraken op.
Migratiepact: het akkoord van de laatste kans voor de EU
De cijfers liegen niet: het aantal asielzoekers én economische migranten in de EU blijft toenemen. Bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) waarschuwt: deze migratiecrisis is een fundamentele bedreiging voor het hele Europese project.
Duitsland zonder de Groenen, een paradijs?
Politieke beslissingen worden in Duitsland niet langer genomen op basis van technische of economische omstandigheden, vindt de Duitse econoom en journalist Roland Tichy. Wél op basis van een ideologie die ver van de realiteit afstaat.
Reportage: het verval van Schotland
De Scottish National Party van Nicola Sturgeon bood de Schotten jarenlang uitzicht op onafhankelijkheid, maar na haar onverwachte ontslag sputtert de motor.
Nayib Bukele, ‘de coolste dictator ter wereld’
De populistische president van El Salvador groeide de voorbije jaren uit tot een fenomeen. Hij pakt de misdaadbendes keihard aan en voerde de bitcoin in als legaal betaalmiddel, maar zijn dictatoriale aanpak roept ook steeds meer vragen op.
Interview: terreurdeskundige Claude Moniquet
IS mag dan op sterven na dood lijken, het islamistische gedachtegoed is dat allesbehalve, waarschuwt de gewezen journalist, geheim agent en politicus.
Misbruikte modellen
Wiskundige modellen lijken de nieuwe heilige graal voor wetenschappers én politici. Twee Nederlandse datawetenschappers hebben daar behoorlijk wat twijfels bij.
Interview: Ivan Van de Cloot over zijnnieuwe denktank
Met de Stichting Merito is ons land nog maar eens een nieuwe denktank rijker. Oprichter Ivan Van de Cloot ziet het evenwel breder. ‘Ik wil de bandbreedte van het maatschappelijke debat verruimen.’
Hans Cools, de ingenieur die furore maakt als comedian
Gevoeligheden, daar houdt hij helemaal geen rekening mee. De humor primeert immers, vindt Hans Cools, een schrijnwerkerszoon met een ingenieursdiploma op zak die nu als comedian volle zalen trekt.
Johan Sanctorum heeft heimwee naar de échte Ijzerbedevaart
Quo vadis, IJzerbedevaart? Ooit bracht de bedevaart tienduizenden Vlamingen op de been, dit jaar waren ze nog met vijftig. Het is een spookvertoning geworden, concludeert Johan Sanctorum, opgeofferd op het altaar van de wolligheid en het links-progressieve gedachtegoed.
Cind Du Bois pleit voor meer economische weerbaarheid
De cijfers spreken boekdelen, vindt Cind Du Bois, die onder meer aan de Koninklijke Militaire Academie en de VUB doceert. Ons land, en bij uitbreiding heel Europa, moeten dringend meer inzetten op economische veiligheid.
Siegfried Bracke gelooft niet in politieke herverkaveling
Een partij is meer dan een programma, en staat ook voor een heel eigen gevoel. Dat geldt zelfs voor Open Vld, een partij die in se vooral een partij tegen de partijen is.
Juli 2023 – #7
Politieboetes
Vlamingen die in Brussel geflitst worden durven al eens een Franstalige boete in de bus te krijgen. Politie en justitie verkiezen hun eigen gemak boven de wettelijke regeling.
Mijn kind is transgender
ouders getuigen “Ze duwden Evelien in de richting van een medische transitie.” Vier jaar nadat hun dochter haar transitietraject startte, wijzen haar ouders met een beschuldigende vinger in de richting van het gendercentrum van het UZ Gent.
Covid-vaccinschade: slachtoffers getuigen
Doorbraak zocht én vond vier getuigen die vertellen over problemen na hun covidvaccinatie. “Door alles wat ik heb meegemaakt, heb ik psychologische hulp nodig gehad.”
Dossier: 60 jaar faciliteiten
De rust in de Brusselse faciliteitengemeenten lijkt de laatste jaren enigszins weergekeerd, of is dat alleen schone schijn? We vroegen het aan de burgemeesters van Wemmel en Wezembeek-Oppem. En we trokken naar Ronse, die andere faciliteitengemeente, waar er stilaan barsten lijken te komen in het Vlaamse front.
Reportage: migratie-miserie aan de Italiaanse bloemenriviera
De Frans-Italiaanse grensstreek is uitgegroeid tot de nieuwe Europese migratie-hotspot. Idyllische landschappen en gore menselijke ellende gaan er hand in hand.
Interview: Jonathan Holslag
‘Echt politiek leiderschap zou vandaag betekenen dat je onze decadente samenleving een spiegel voorhoudt’, vindt Jonathan Holslag. Maar dat leiderschap vindt hij nergens meer, niet op Vlaams, niet op federaal en al evenmin op Europees niveau.
Interview: Georges-Louis Bouchez
Een regering met daarin ook het ‘linkse’ Vlaams Belang wijst hij resoluut af, maar het Franstalige enfant terrible wil wel graag samen met N-VA regeren. Confederalisme is dan weer geen optie. ‘Alle Belgen hebben elkaar nog nodig.’
Fotoreportage: de Vlaamse vissersvloot
Onze vissers hebben het stilaan gehad met ‘de groene gekte’. Intussen blijven ze zelf wel verder innoveren. ‘Noordzee-vis is het laatste stukje ongerept voedsel.’
Kosovo: de lont opnieuw aan het kruitvat
De VS voelen Kosovo stilaan wegglippen. Een jonge radicale eerste minister én Rusland lachen in hun vuistje.
Interview: Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) over de green deal
‘Jawel, er is een probleem met de informatiedoorstroming naar de burger over waar Europa zoal mee bezig is. Maar de meerderheid van burgers steunt het Europese klimaatbeleid.’
Luc Delrue zwaait af, een gesprek
Zeven jaar lang leidde hij het Vlaams departement Cultuur. Bij zijn afscheid heeft Luc Delrue opvallende woorden van lof voor minister van Cultuur Jan Jambon.
RIP de vrije radio
Van Mi Amigo over Maeva tot Radio Seven: veertig jaar geleden vormden de vrije radio’s een welgekomen alternatief voor de zoutloze eenheidsworst die de toenmalige BRT ons dagelijks voorschotelde. De komst van Studio Brussel was het begin van het einde.
Paul De Hert ontwaart nogal wat olifanten in de kamer van onze rechtsspraak
Criminele zaken met dodelijke afloop en een groot maatschappelijk belang horen in de geest van de Grondwet voor een jury gebracht te worden. En dus niet voor een gewone strafrechter, vindt Paul De Hert.
Sanctorum over de pensée unique bij cultuurminnend Vlaanderen
Cultuur als politiek-ideologisch slagveld? Daar heeft niemand iets bij te winnen. Integendeel, het leidt vooral tot hokjesdenken en verschraling.
Siegfried Bracke hekelt het gebrek aan ambitie in het Vlaamse onderwijs
Wat in onze scholen vooral telt, is dat de leerlingen zich goed voelen. Leren lezen, tellen, begrijpen en ambitieus zijn, hoort daar helaas niet meer bij. Daar betalen we vandaag een hoge prijs voor.
Maart 2023 – #6
Leegstaand hotel zoekt asielzoekers
Ons land kampt met een nooit geziene opvangcrisis. Asielondernemers uit de privésector duiken gretig in het gat. Noch de staatskas noch de asielzoekers zelf worden daar beter van, maar de overheid staat met de rug tegen de muur.
Interview: Bart De Wever
De N-VA-voorzitter schreef een lezesnswaardig boek over woke. Daarin fileert hij de eisen en de aanpak van de woke-beweging. ‘Volgens wokers moet dit de slechtste plek ter wereld zijn: wij zijn immers institutioneel racistisch en discriminerend. Waarbij ik me dan de vraag stel waarom al die migranten toch zo graag hier willen komen.’
Marokko, Europa’s bovenste beste buur
Qatargate stuurde de voorbije maanden een schokgolf door het Europees Parlement. Maar waarom blijft het op het Europese front zo verdacht stil over de vuile rol die ook Marokko al jarenlang speelt?
Paul De Hert over ‘natuurhumanisme’
Elk leven is kostbaar, maar in elke oorlog wordt ook kanonnenvlees in de strijd gegooid. Jong en oud.
Interview: Jo Brouns, de nieuwe patroonheilige van de Vlaamse landbouw
Een jaar geleden was hij voor de meeste Vlamingen buiten Kinrooi nog een nobele onbekende. Maar de voorbije maanden groeide Jo Brouns uit tot één van dé gezichten van CD&V.
Johan Sanctorum over het Heineken-syndroom
De aloude kapitalistische winstlogica verzoenen met het protestantse deugdenken: een goede Hollander draait daar de hand niet voor om.
Regionale luchthavens onder vuur én in beeld
Ze zijn verlieslatend, en bovendien zouden ze enkel de belangen van de happy few dienen. Maar ze bieden ook veel flexibiliteit, en zorgen voor extra tewerkstelling in het hinterland. Een fotoreportage met drie tussenlandingen.
Kerk te koop
1800 parochiekerken telt Vlaanderen, maar wat daarmee gedaan nu het aantal kerkgangers almaar verder afneemt? Hoe kerkfabrieken, gemeentebesturen én de Vlaamse overheid de kerk in het midden proberen te houden.
Leve koning Charles, of toch niet?
Decennialang zat hij in de wachtkamer, maar begin mei is het dan eindelijk zover: Charles III wordt in Londen tot koning gekroond. De meeste Britten laten er evenwel al lang hun slaap niet meer voor. ‘Charles maakt deel uit van het meubilair van Buckingham Palace.’
Interview Matthias Storme
Het nieuwe Mensenrechteninstituut – het Vlaamse antwoord op Unia – schoot half maart uit de startblokken. Jurist én N-VA-bestuurslid Matthias Storme maakte mee de overstap. Een interview over slachtofferschap, extralegale staatshervormingen en de vrijheid om te discrimineren.
In stilte op zoek
Is er heimwee naar de lockdown, lopen we onszelf voorbij of hebben we heimwee naar de lege zondagmiddag bij oma? Waarom zoeken mensen stilte?
Straatsburg, de favoriete speeltuin van gefortuneerde NGO’s
De Raad van Europa speelt een cruciale rol bij de benoeming van de rechters van het invloedrijke Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat is ook een aantal – vaak zeer schimmige – NGO’s niet ontgaan.
Isvag, van verbrandingsoven tot symbooldossier
Lokale milieuverenigingen willen de Antwerpse Isvag-verbrandingsoven dicht. Maar wat dan met de honderden vrachtwagens vol afval die er dagelijks af- en aanrijden?
Nederlands in Brussel : pour les Flamands la même chose
Binnenkort legt de Brusselse vice-gouverneur Jozef Ostyn in zijn jaarlijkse rapport nog maar eens de vinger op de wonde: het respect voor de taalwetgeving gaat er in Brussel niet op vooruit, integendeel.
De liefde voor muziek: Hugo Van Geet
Hij maakte naam én fortuin als bedrijfsrevisor, maar zijn passie ligt ook elders. Bij Bach bijvoorbeeld. Begin april brengt Hugo Van Geet de prachtige Mattheuspassie opnieuw naar Hamme.
Gaston & Leo: Humor uit onverdachte tijden
Ze lachten met alles en iedereen, en dat zou vandaag wellicht niet meer kunnen. Maar toch: deze maand verschijnt er een boek gewijd aan het komische duo, en volgend jaar volgt ook nog een musical.
Siegfried Bracke: wat we zelf doen, moeten we ook beter doen
Nee, ook in een zelfstandig Vlaanderen zullen de gebraden kippen ons niet in de mond vliegen. Maar we hebben één zekerheid: financieel staan we er véél beter voor dan Wallonië en Brussel.
December 2022 – #5
Vlaamse vlucht vooruit in Zaventem?
Binnen verschillende partijen gaan al langer stemmen op om de luchthaven te regionaliseren – lees: Vlaams te maken – of zelfs economisch over te nemen. Maar de Vlaamse en federale regering kiezen zoals vaak voor een andere ‘vliegroute’.
Lessen uit het Deense migratiemodel
In 2019 veranderde de linkse Deense regering, een land met een sterke sociale zekerheid en warme welkomstcultuur, van migratiekoers. Door gettovorming drastisch in te dijken, de regels voor familiehereniging te verstrengen én in te zetten op de terugkeer van erkende vluchtelingen. Onze reporter emigreerde even naar Kopenhagen.
De Vlaamse diplomatie doorgelicht
Als deelstaat beschikt Vlaanderen in de diplomatieke wereld over verregaande bevoegdheden, maar hoe reëel is haar macht? In gesprek met oud-Vlaams diplomaat Axel Buyse. ‘Er is wereldwijd geen enkele andere deelstaat die zoveel bevoegdheden heeft en er ook zoveel mee doet als Vlaanderen.’
Alain Grootaers over uw mening
‘De propagandastrijd om uw gedachten werd zelden zo openlijk gevoerd als nu en het ziet er niet naar uit dat het snel zal ophouden’
Filip Dewinter: “Het gaat niet om huidskleur”
Filip Dewinters boek Omvolking. De grote vervanging is bijzonder controversieel, maar daar ligt de éminence grise van het Vlaams Belang geen seconde wakker van. ‘Het eigenlijke probleem is overbevolking. En overbevolking leidt tot omvolking.’
Onderwijskrant, de ondergrondse schoolrebel
Onderwijskrant is eigenzinnig, vecht vaak ondergronds en prikkelt academici, politici, ambtenaren en de onderwijs-netten. In de voorbije 45 jaar werden er 10.000 bladzijden geschreven. Een terugblik in vier pagina’s.
Stationswerven met vertraging
Kleinere stations en halteplaatsen sterven een stille dood. Of worden té lang aan hun lot overgelaten, waardoor de reiziger afhaakt. Een treinreis door Vlaanderen.
Johan Van Overtveldt, over ‘zijn’ Europa
Aan een reputatie moet je bouwen. Johan Van Overtveldt (N-VA), schopte het in vier jaar tot voorzitter van de commissie Begroting in het Europees Parlement maar blijft ook haar eerste criticus. ‘Het Europees Parlement verliest zich nog al te vaak in ronduit idiote resoluties waarvan geen hond wakker ligt.’
Johan Sanctorum over flik worden
‘Flik zijn is niet hip. Dus zakken de criteria. De proeven zijn een lachertje, en wie niet slaagt voor de selectie kan tot vier keer herkansen.’
De strijd tegen cybercriminaliteit
Het nieuwe Cyber Command moet België op de interna-tionale kaart zetten in de strijd tegen cybercriminaliteit. N-VA-kamerlid Michaël Freilich: ‘We moeten onze systemen beter wapenen tegen cybercriminaliteit door vaker simula-ties te houden.’
West-Vlaanderen onder hoogspanning
Het Ventilus-dossier zet West-Vlaanderen al maanden in rep en roer. De inzet: onze gezondheid. De hamvraag: bovengronds of ondergronds? De onvrede zit alvast heel diep. Bij burgers, boeren én ondernemers. Doorbraak trok de West-Vlaamse polders in.
Ex-moslims doorbreken de omerta
In 12 moslimlanden staat nog altijd de doodstraf op afval-ligheid, maar ook in België gaan moslims die hun geloof opgeven, vaak nog door een hel. ‘Ik weet dat ze me nooit zullen vergeven. De Koran laat daar niet de minste twijfel over bestaan: afvalligen moeten gedood worden.
Marnix Peeters: literair buitenbeentje
‘Probeert niet te baren als gij niet zwanger zijt’, zei Willem Elschot ooit. Daarom schrijft Marnix Peeters enkel als de muze mee wil. En hij heeft een afkeer van literaire prijzen. ‘Ik ga niet meer naar de recepties. Daar loopt het vol met langbenige blondines, omgeven door mopperende, stugge besnorde schrijvers met V-halzen.’
Hans Achterhuis, ‘Denker des Vaderlands’
Nederlander Hans Achterhuis schreef op 80-jarige leeftijd en na 50 jaar studie een boek. Hij belicht daarin de onbekende Hannah Arendt, met als titel het aan haar ontleende motto Ik wil begrijpen. En dat willen wij ook.
Vlaamse kunst als exportproduct
Ondernemer en kunstliefhebber Fernand Huts wil via prestigieuze expo’s aansluiten op de eeuwentraditie van de Lage Landen: invloed uitoefenen via financiële kracht en kunst.
Siegfried Bracke over de olifant en de muis
‘Voor te veel journalisten stopt de wiskunde bij één, twee, drie… en daarna… veel.
September 2022 – #4
Onderwijsdossier
–Getuigenissen uit de leraarskamer. Amateurisme en incompetentie jagen leerkrachten de school uit.
-Interview met Johan De Donder: de aanbevelingen om het onderwijs te verbeteren liggen op tafel.
-Onderwijsminister Ben Weyts vraagt geduld. ‘Er liggen nog wat onderwijsprojecten op tafel’.
Is de oorlog tegen drugs wel te winnen? Is er een andere optie dan door te gaan met die strijd?
Elke maand trekt het Europees Parlement als een reizend circus naar Straatsburg. Hoe lang nog gaan politieke evenwichten boven de economische- en milieukost?
In een nieuw boek beslechten Barbara Pas en Lode Vereeck het debat over de transfers, in een interview leggen ze uit hoe.
Het dorpscafé verdwijnt! Een reportage vanuit de laatste dorpscafés in Vlaanderen.
Philippe Destatte ziet de oplossing in een België met vier. Hij ontkent de problemen van Wallonië niet, maar ziet kiemen van het herstel.
Het onderwijslandschap in Engeland is heel divers en dat lijkt de resultaten ten goed te komen.
Iemand moet toch een evaluatie maken in dit land? Luc Van Gorp en Ivan Van de Cloot bekijken het gezondheidsbeleid.
Technologie maakt niet zomaar alles makkelijker. Karianne Boer waarschuwt.
Wat is de relevantie van Mark Grammens vandaag?
Nederlandse popmuziek is hipper dan ooit, toch in de hitparades. Welkom in de wereld van #likeme, Metejoor, Maksim en Camille.
Na 11 jaar heeft het KMSKA opnieuw de deuren geopend. Kan een museum wel in woketijden?
Alain Grootaers vraagt zich af of we nog rijden als we allemaal elektrisch rijden.
Johan Sanctorum ziet de catastrofale gevolgen van een blauw-groen huwelijk
Volgens Siegfried Bracke ontstaat er een nieuwe schoolstrijd.
September 2022 – #3
De Profeet en het Europese manna: hoe allerlei NGO’s en lobbygroepen met een islamistische agenda jaarlijks flink wat Europese subisidies binnenrijven.
De voetgangerszone in Brussel is niet zo een groot succes als wel eens wordt getoeterd. Doorbraak ging ’s nachts op pad met fotograaf Teun Voeten. De verloedering van Brussel valt niet te ontkennen.
Siegfried Bracke en Luc Pauwels (VRT) schreven allebei een kritische boek over de media in Vlaanderen. Maar ze hebben ook wel kritiek op elkaar. Dat vraagt om een dubbelinterview.
De populaire strip Kiekeboe is niet altijd even politieke correct. Wordt tekenaar Merho daar wel eens op aangesproken?
Interview Jan Jambon: ‘Onderhandelen met de PTB? Waarom niet, als ons dat helpt om het confederalisme te realiseren.’
Interview met Mattias De Smet, de luis in de pels van het Vlaamse wetenschappelijke en politieke establishment.
Walter De Donder maakt zich grote zorgen over de toekomst van zijn partij. ‘Ik vraag me af wie deze situatie nog recht kan trekken.’
Het energiedebat: “Honderd procent hernieuwbare energie is onmogelijk. Tenzij elektriciteit een luxeproduct wordt.
La Wallonie, mon amour: Vlaanderen is de belangrijkste directe investeerder in Wallonië.
Interview Bart Van Craeynest (Hoofdeconoom Voka): “De Belgische belastingbetaler krijgt systematisch te weinig waar voor zijn geld.”
Woke op z’n Bosnisch: na de ruïnes, het kunstzinnige militantisme
Kruitvat Kaukasus, waar de Armeniërs hun wonden likken
Brouwerij Vrijstaat Vanmol brouwt Belgian Raw Ale zoals de Vikings.
Alain Grootaers waarschuwt voor het einde van de soevereine staat.
Johan Sanctorum hekelt de geheime agenda van de internationale voetbalbobo’s.
De mediatips van Siegfried Bracke: Doorbraak, uiteraard, maar vergeet u zeker ook Dag Allemaal niet.
Maart 2022 – #2
De crisis in Oekraïne biedt de Europese Unie ook kansen, meent de Taïwanese ambassadeur in België Tsai Ming-Yen.
Twee jaar covidbeleid. Was het sop de kool waard?
De Belgische Defensie heeft de afgelopen jaren de blunders opgestapeld. Dat bevestigt ook generaal Marc Thys.
Vlaanderen verklaart net als Nederland de oorlog aan stikstof. Vooral de grootschalige landbouw dreigt daar de dupe van te worden. Tijd voor kleinschaligheid?
Politiek is maar show. Alain Grootaers van onder de Spaanse zon.
N-VA-parlementslid Assita Kanko over het oprukkende islamisme in de Sahel, woke in Europa en de toekomst van de EU.
Eton is nog altijd dé school voor de Britse high society, zo stelt Harry De Paepe vast.
De vaccins tegen covid hebben geholpen, maar hun effecten zijn erg tijdelijk. Bovendien lopen studies over de langetermijneffecten nog. Exclusief interview met Jean-Michel Dogné van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).
Het Franse platteland ontvolkt. Reportage uit een leeg land op de vooravond van de verkiezingen.
Jong zijn in tijden van crisis en covid. Een dubbele getuigenis.
Aan de frontlijn van de Amerikaanse cultuuroorlogen: slavernij, abortus en transgenderisme.
L’oignon fait la farce, dixit Johan Sanctorum
Kommil Foo, al 35 jaar flauwekul met diepgang, aldus Raf Walschaerts.
De meerderheid is een tirannie. Het Belgische halfrond door de ogen van Ignace Vandewalle.
Wint links ook in Colombia aan politieke macht, net als elders in Zuid-Amerika?
Union Saint Gilles, een modern voetbalsprookje met een zwart randje
Ook Siegfried Bracke vraagt zich nu af: wat hebben we vandaag geleerd?
December 2021 – #1
De vernederlandsing van de Vlaamse Rand is mislukt. Het beleid is nochtans al bijna tien jaar lang in handen van de N-VA. Doorbraak gaat op zoek naar perspectieven.
Mark Elchardus schreef met ‘Reset’ zijn magnum opus. Wij brachten hem samen met N-VA-voorzitter Bart De Wever voor een dubbelinterview.
Sammy Mahdi (CD&V) is ondertussen een jaar staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Fort Europa is voor hem geen taboe meer.
In de Spaanse enclave Ceuta in Noord-Afrika wachten honderden migranten hun kans af om de oversteek naar Europa te wagen. Reportage vanop het terrein.
Het Britse Labour heeft een nieuwe leider. Sir Keir Starmer staat voor de ongemakkelijke opdracht om de werkman opnieuw af te snoepen van de Conservatieven. Big Government is helemaal terug over het Kanaal.
Geen enkel ander Balkanland staat zo te springen om lid te worden van de Europese Unie als Albanië. Hoe meer Albanië dat wilt, hoe meer Europa op de rem lijkt te staan. De islam en migratie zitten daar voor iets tussen.
Vroeger was China vooral met zichzelf bezig. Omdat deze regionale grootmacht nu met immense interne politieke problemen wordt geconfronteerd, kijkt ze echter meer en meer naar buiten. En plots is de hele wereld Chinees.
De maakindustrie heeft opnieuw toekomst, ook in Vlaanderen. Sterker nog: ze kan ook voor extra werkgelegenheid zorgen.
De ‘Vlerick Boys’ zijn een begrip in Vlaanderen, en ook meer en meer in de wereld. Hoe ver reikt de invloed van de Vlerick Business School vandaag?
Voetballers van topclubs betalen nauwelijks sociale zekerheidsbijdragen. Ignace Vandewalle legt uit waar het fout loopt, en waar het beter kan.
De geneeskunde bevat nog altijd veel ruis, net zoals de fysica een eeuw geleden. Arts en ondernemer Jean-Luc Mommaerts onderzoekt het raakvlak tussen lichaam, geest en artificiële intelligentie.
Hoogleraar rechten en Elsevier-columnist Afshin Elian gaat op zoek naar de essentie van een diverse, open samenleving. ‘Vooral autochtonen verketteren onze waarden.’
Kunstenaar Jan De Cock ziet zichzelf als de laatste grote beeldhouwer. Volgens hem nivelleert Big Tech de West-Europese beeldcultuur. Vanuit Brugge en Turijn organiseert hij het verzet.
Siegfried Bracke: Quo vadis N-VA?
Alain Grootaers vraagt zich af wat er nog overeind blijft van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, anno 2021.
Groen mispakt zich aan progressiviteit en belgicisme. Nochtans is er politieke ruimte voor een conservatief en sociaal groen beleid in Vlaanderen, zo stelt filosoof Johan Sanctorum in een essay.
Zelfs in de stal is geen plaats voor Erwin Van Mol.