Bezorgt een eekhoorn Donald Trump het presidentschap?
Donald Trump, kandidaat-president in de Verenigde Staten.
foto © Belga
De laatste Amerikapodcast voor de presidentsverkiezingen: over een eekhoorn, vuilnis en slechte grappen.
Roan Asselman en David Neyskens analyseren de gebeurtenissen in de laatste dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen morgen.
Peanut de eekhoorn kwam door New Yorks overheidsingrijpen voortijdig aan zijn einde. Roan Asselman verklaart hoe een klein lokaal incident de gemoederen nationaal kan verhitten en zo de uitslag van de presidentsverkiezingen kan beïnvloeden.
David Neyskens merkt op dat andermans woorden je het presidentschap kunnen kosten. Komiek Tony Hinchcliffe noemde op de Trumprally in Madison Square Garden Puerto Rico al grappend een drijvende vuilnisbelt. Een grap die niet door iedereen gesmaakt werd. Joe Biden maakte van die gelegenheid gebruik om de Trumpkiezer weg te zetten als afval.
Beide incidenten werden door de respectieve tegenpartijen benut om de ander als onbetamelijk af te schilderen.
Media
Maar wat ook opviel, is hoe de media met uitschuivers omgaan. Daar waar ze er alles aan deden om de uitspraak van Biden te contextualiseren, laten ze geen kans onbenut om Trump zwart te maken. Zo interpreteerden ze opzettelijk een uitspraak van Trump over Liz Cheney verkeerd.
Trump merkte op dat zij minder zin zou hebben in het voeren van oorlog, mochten ze zelf in de loop van een geweer moeten staren. De media maakten daarvan dat hij opriep om Cheney voor het executiepeloton te zetten. Of hoe twee maten en gewichten de Amerikaanse media lijken te kenmerken.
We eindigen met de cijfers van de peilingen en de gokmarkt. Asselman en Neyskens geven finaal hun voorspelling voor de uitslag.
Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.
Een decaan van de KU Leuven verspreidde een oproep om Israël te boycotten. Dat zorgde voor onvrede binnen de universiteit.