Roger Van de Velde uit de vergeetput
De aan palfium en alcohol verslaafde Roger Van de Velde was in de jaren 70-80 een bekend journalist/auteur die op zich een aanklacht was tegen het Belgische gevangenissysteem.
De aan palfium en alcohol verslaafde Roger Van de Velde was in de jaren 70-80 een bekend journalist/auteur die op zich een aanklacht was tegen het Belgische gevangenissysteem.
Met ‘Macht is zilver, invloed is goud’ tonen Peter De Keyzer en Olivier Van Horenbeeck aan dat macht passé is, en invloed veel duurzamer.
Hoe de kritiek van verlichte modernisten op de Groene Utopie een inspiratiebron wordt voor een nieuwe utopie. Die niet overtuigt.
Wie op zoek is naar straffe verhalen over ontdekkingsreizigers, voelt zich met ‘Bepakt en gezakt’ al gauw in ’t zak gezet.
Na negen dichtbundels debuteert Delphine Lecompte als prozaïste met ‘Beschermvrouwe van de verschoppelingen’, een bundel tegendraadse cursiefjes.
Een stand van zaken van Egypte anno 2021 onder dictator Al Sissi, geschreven door een Nederlandse journalist die in Cairo woont.
Pol van Pol, Pel en Pingo is terug als stripverhaal voor de kleintjes. Een geslaagde kennismaking.
Een historische streekroman over de Belgische Revolutie zoals ze dat in de stille Kempen beleefden: gefantaseerde personages en historische figuren vertellen hun verhaal …
‘Vraag geen aandacht. Eis invloed.’ Met dit motto leggen De Keyzer en Van Horenbeeck uit hoe je invloed krijgt als individu of als organisatie, en hoe je die invloed gebruikt om impact te hebben.
Deze lente is het honderd jaar geleden dat Paul van Ostaijens iconische bundel Bezette stad verscheen. Zijn biograaf, Matthijs de Ridder schreef met Boem Paukeslag een ‘reisgids’ bij het explosieve taalkunstwerk.
Boerenkrijg, Napoleon, onafhankelijkheidsstrijd. De Kempen en de Kempenaars ontsnappen er niet aan.
Het eerste deel van een allesomvattende Kennedy-biografie, tot 1956, omspant de eerste 39 jaar van zijn leven. Een andere JFK komt in beeld.
Omgeven door de blauwe schittering van het nachtelijk verlichte water ontstaat een passionele relatie tussen Simon en de twintig jaar oudere Carla, uitbaatster van het plaatselijke zwembadcafé.
Linkse intellectuelen vergeten al te vaak dat ze de ‘populisten’ nodig hebben om een nieuwe, antiliberale meerderheid te kunnen smeden.
Hoe gaan onze veiligheidsdiensten om met terreur en radicalisering? Koen Metsu en Julien De Wit bieden beleidsvoorstellen voor de nabije toekomst.
Wie ooit het meesterlijke The Last Walz uit 1978 zag, de ultieme (afscheids)concertfilm van The Band, virtuoos geregisseerd door de Italo-Amerikaanse cineast en melomaan Martin Scorsese, wil vast ook Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band van Daniel Roher zien. Bij de gasten die in november 1976 op het podium in de Winterland Ballroom in San Francisco het roemruchte …
Meegezogen worden in de wereld van kunst en cultuur lukt enkel wanneer de gids zich open opstelt.
Metsu en De Wit analyseren het mank lopende Belgische veiligheidsbeleid en komen met oplossingen, wars van de politieke correctheid.
De Indiaanse prinses is een prachtig getekende historische strip van de Franse tekenaar Pellerin. Bovendien is het verhaal heel sterk.
De subsidies schrappen voor het historisch-literaire tijdschrift Zacht Lawijd, lijkt symptomatisch voor de verblinde cancelcultuur van vandaag.
In ‘Al het blauw’, de nieuwste roman van Peter Terrin, gunt hij zijn hoofdpersonages de vanzelfsprekende verlossing van erotische escapades.
Binnenkort herdenken we voor de vijfde keer de slachtoffers van de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem. Koen Metsu onderzoekt in het nieuwe boek ‘Ontwapend’ hoe het ondertussen gesteld is met onze veiligheid.
De laatste en beste roman van Thomas Hardy, schildert het leven van mensen die worden vermorzeld door krachten die ze niet kunnen beheersen.
Harrison schreef een meeslepend boek over de volksverhuizingen dat u simpelweg in uw bibliotheek moet hebben. Fris, diepgravend en leerrijk!