De miljardentransfers van Vlaanderen naar Franstalig België
Vloeit er nu jaarlijks 6 of 16 miljard euro van Vlaanderen naar Franstalig België? Of is het een bedrag daartussen? Was het ooit anders?
Vloeit er nu jaarlijks 6 of 16 miljard euro van Vlaanderen naar Franstalig België? Of is het een bedrag daartussen? Was het ooit anders?
Kort na de eeuwwisseling toonde de liberale Gentse prof geschiedenis Juul J. Hannes al aan dat er nooit fiscale transfers geweest zijn van zuid naar noord. Het ‘arme Vlaanderen’ moest toen al bijleggen. En vandaag is dat niet anders, al gaat het om andere bedragen.
Moet je bijvoorbeeld de schuldaflossing mee rekenen, zoals prof. Geert Jennes dat doet? En welke studies zijn er zoal, welke cijfers circuleren er en hoe werden die berekend?
Vlaanderen betaalt nog altijd
Trends-journalist Alain Mouton volgt de materie al 25 jaar en brengt ze allemaal in kaart. Hoofdeconoom Didier Paquot van het gerenommeerde Waalse studiecentrum Institut Destrée zoekt uit vanwaar de bestaande kloof komt en hoe Wallonië die kan overbruggen, om Vlaanderen in te halen.
Moeten Vlamingen stoppen met zeuren over deze interregionale solidariteit? Hebben Vlaams-nationalisten ongelijk als ze die ongelijkheid aan de kaak stellen?
Dat alles kan u lezen in Vlaanderen betaalt. Het boek is een actualisering van het destijds baanbrekende boek De mythe van de omgekeerde transfers van wijlen prof. Juul J Hannes. Maar nu aangevuld met essays van de genoemde Geert Jennes, Alain Mouton en Didier Paquot. Frans Crols, oud-hoofdredacteur van Trends tekende voor de inleiding. Veertien jaar na datum staat de studie van Juul Hannes er nog steeds.
Economen van de UCL vroegen destijds de gegevens van Hannes op en reageerden nadien nooit meer om zijn bevindingen te bestrijden, noch om ze te nuanceren. Hoewel de eerste uitgave onderbelicht bleef in de media, weerlegt ze klassieke mythes. En blijft het meer dan ooit actueel.
De boekvoorstelling — met een gesprek met auteur Alain Mouton en Jürgen Constandt, secretaris van het Actiecomité Vlaamse Sociale Zekerheid — kan u hier herbekijken.
U kan Vlaanderen betaalt bestellen in de Doorbraak online boekhandel. U vindt daar trouwens meer dan 88.000 titels in assortiment.
Bestel hier alvast uw exemplaar!
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Actief in vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. Doorbaak maakt een vastgoedbijlage bij het Doorbraak Magazine.