JavaScript is required for this website to work.

De tragiek van Bart De Wever – deze week in promotie!

Doorbraak redactie24/5/2020Leestijd 2 minuten
20131030 – BRUSSELS, BELGIUM: N-VA chairman and Antwerp mayor Bart De Wever
pictured during the presentation of the congress declaration of N-VA, Flemish
nationalists, about the future of six millions of Flemish in Belgium, Europe and
the world), Wednesday 30 October 2013, in Brussels. ©Geoffroy Van der
Hasselt/Reporters

20131030 – BRUSSELS, BELGIUM: N-VA chairman and Antwerp mayor Bart De Wever pictured during the presentation of the congress declaration of N-VA, Flemish nationalists, about the future of six millions of Flemish in Belgium, Europe and the world), Wednesday 30 October 2013, in Brussels. ©Geoffroy Van der Hasselt/Reporters

Joël De Ceulaer schreef een uitgebreide, persoonlijke brief aan Bart De Wever, de belangrijkste en meest succesvolle Vlaamse politicus na WO II.

‘Geen enkele politicus heeft de voorbije twee decennia zo virtuoos in de spits gespeeld als Bart De Wever. Vriend en vijand moeten erkennen dat hij Vlaanderen veranderd heeft.’ Zo begint de promotekst van het nieuwe boek van De Morgen-journalist Joël De Ceulaer. Van media-aandacht hoeft De Ceulaer niet te klagen. Maar of dit boek hem een gesprek met De Wever zal bezorgen, is maar de vraag.

Edmund Burke

Halfweg augustus 2003 stak hij voor het eerst zijn neus aan het venster. Voor De Standaard schreef hij een essay waarmee hij de Britse politicus/filosoof Edmund Burke terug vanonder het stof haalde. Het was geleden van zijn illustere voorganger Frans Van der Elst (stichter-voorzitter van de Volksunie) of de Vlaamsgezinde christendemocraat Jan Verroken, dat er nog een Vlaams politicus werkte op en met de grondlegger van het politieke conservatisme.

Bart De Wever

Ondertussen zijn we 17 jaar verder, een kartel met de CD&V, tal van verkiezingsoverwinningen en — niet altijd gelukte — regeringsvormingen, en een vijftigtal kilo minder.
Sinds de Marrakeshmislukking lijken de gouden jaren voorbij voor de N-VA-voorzitter. De analyse wordt breed gedeeld, en door Joël De Ceulaer scherp gesteld. Hij erkent dat De Wever een nieuw politiek discours lanceerde, het Vlaams-nationalisme terug op de kaart zette en het politieke debat naar een hoger niveau tilde. Maar hij verwijt De Wever evenzeer een dubbele tong, een grote ideologische wendbaarheid en het Vlaams Belang terug in poleposition te hebben geplaatst.

Bart De Wever

Over het intellectuele en politieke wedervaren van Bart De Wever, allicht de populairste en meest succesvolle Vlaamse politicus sinds de Tweede Wereldoorlog, schreef De Ceulaer het boek De tragiek van de macht. Zoals hij wekelijks een brief schrijft in De Morgen, schreef hij nu een uitgebreide, persoonlijke Brief aan Bart De Wever. Love him or hate him,’ er is vaak geen tussenweg. En dat geldt in dit geval zowel voor de auteur als het onderwerp van het boek. Maar wie politiek in Vlaanderen/België volgt, moét dit gelezen hebben.

Dat boek is nu ook te koop in de Doorbraak online boekhandel. Het is meteen het ‘boek van de week’, dat u deze week zonder verzendkosten kan bestellen.

 

Bestel hier met gratis verzending

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties