Gebundeld: de cabaretière wenst Hitler naar de hel
Adolf Hitler.
foto ©
Over het verzet tegen Hitler in het Derde Rijk weten we niet veel. Maar pas verschenen er twee boeken over de helden die het Hitlerregime bekritiseerden en bestreden. Nu tezamen in promotie.
Oorlog gaat over meer dan wapengekletter. Het gaat over mensen die in moeilijke en verwarrende tijden boven zichzelf uitstijgen. Het verhaal van Isa Vermehren is daar een voorbeeld van.
De jonge Isa verdiende de kost door liedjes te zingen in Berlijnse cabarets. Omdat haar broer overliep naar het Engelse kamp, werd heel de familie Vermehren door de nazi’s gearresteerd en naar gevangeniskampen gebracht. Daarover schreef Isa Vermehren in 1946 een diepgaande bezinning: Reise durch den letzten Akt. Ravensbrück, Buchenwald, Dachau: eine Frau berichtet, waarvan nu de Nederlandse vertaling door Geertje van Ouytsel voorligt, met de titel Cabaretière in de kampen.
In zijn recensie noemt Dirk Rochtus het boek ‘een pakkend getuigenis over haar gevangenschap waarbij ze een diepgaande blik werpt op de interne werking van een concentratiekamp en wat de mensen er allemaal moesten doorstaan.’
Tijdens haar miserievol verblijf in de nazikampen, ontmoet Isa een aantal ‘verzetslieden’: mannen die het verzet tegen het nationaalsocialisme probeerden te organiseren. Onder hen ook Martin Niemöller en Dietrich Bonhoeffer.
Hoe ’totaal’ het Hitlerregime ook was, niet alle Duitsers liepen immers strak in de rij achter de Führer. Sociaaldemocraten en vooral communisten, en niet het minst nationaal-conservatieve politici en officieren en protestantse dominees liepen niet altijd in de nationaalsocialistische pas.
Dirk Rochtus publiceerde over hen deze alom geprezen geschiedenis van het Duitse verzet: Naar de hel met Hitler. Het ondergronds verzet met banden naar verschillende bewegingen en strekkingen — van extreemlinkse communisten tot reactionaire nationaal-conservatieven — was niet echt georganiseerd. Niet zelden waren het typische Einzelgänger-acties van individuen die pamfletten verspreidden of de Swingjugend die uitdagend op ‘Amerikaanse negermuziek’ danste of nog burgers die een bomaanslag pleegden. We kennen ook het verhaal van Wehrmachtofficieren — die Rote Kapelle — die een heuse staatsgreep wilden plegen. En vooral ook de vele heldhaftige verhalen van burgers die niet wilden buigen voor het brute totalitarisme van nazi’s.
Rochtus schreef er net een heus overzicht van in een vlot leesbare stijl. Recensent Luckas Vander Taelen hierover: ‘Een vlotte schrijfstijl gecombineerd met een wetenschappelijke rigueur, maakt Naar de hel met Hitler aanbevolen lectuur.’
Beide boeken — Cabaretière in de kampen en Naar de hel met Hitler — kregen vijfsterrenrecensies. U vindt ze nu gebundeld in onze online boekhandel: een tijdsdocument tegen een tijdelijke voordeelprijs!
Bestel hier deze tweedelige bundel tegen voordeelprijs en met gratis verzending. (€45,00 i.p.v. €50,00)
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Actief in vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. Doorbaak maakt een vastgoedbijlage bij het Doorbraak Magazine.