Jean-Pierre Rondas’ twee nieuwe boeken
foto © An Clapdorp | Doorbraak
Met ‘Wereldbeelden’ en ‘Een kwestie van bestaan’, rolden net een heruitgave en een volledig nieuw boek van Jean-Pierre Rondas van de persen. Deze week in de aanbieding!
Jean-Pierre Rondas voorstellen, is allicht niet nodig. De gewezen producer van Radio 3/Klara toerde de voorbije jaren heel Vlaanderen rond met lezingen over politiek, filosofie, politieke correctheid, Vlaamse staatsvorming… En kent u hem niet als bezieler van de Gravensteengroep, dan hebt u zeker herinneringen aan zijn sonore stem die elke zondagvoormiddag reflecteerde met grote denkers over onze tijd.
Wereldbeelden
Dertien van die gesprekken zijn nu heruitgegeven in Wereldbeelden. Komen aan bod: Leo Apostel, Martha Nussbaum, Louis Dupré, Rüdiger Safranski, W.G. Sebald, George Steiner, Roger Scruton, Alain Finkielkraut, Michel Onfray, Terry Eagleton, Antonio Negri, Alain Badiou en Peter Sloterdijk. In evenveel hoofdstukken krijgt de lezer een beknopte, degelijke kennismaking met die ‘wereldbeeldenconstructeurs’. Het zijn evenzeer dertien ’tegenzetten in een cultuurcrisis’ zoals we die vandaag beleven.
Geen van de dertien gesprekken zijn kritisch omwille van de kritiek. Ze zijn ‘niet uit de hoogte deconstruerend, evenmin serviel of promotioneel ons-kent-ons, maar wel steeds empathisch, meedenkend, op voet van gelijkheid. De kans op een echte ideeënuitwisseling wordt nooit gemist. Daarbij werd een eventueel meningsverschil niet uit de weg gegaan,’ schrijft recensent Geraard Goossens elders op Doorbraak.
Wereldbeelden is een heruitgave van Rondas’ Wereldbeeldenboek uit 2006. Tegelijk rolde een nieuw boek van Rondas van de persen: Een kwestie van bestaan.
Een kwestie van bestaan
In Wereldbeelden ging Rondas in gesprek met denkers. In Een kwestie van bestaan denkt Rondas zelf. Al ontwijkt hij ook hier het gesprek niet. Het debat primeert bij hem, maar dan niet aangejaagd door de sociale media, direct en impulsief, zonder remmingen.
Een kwestie van bestaan biedt een reflectie op de politiek-culturele problemen van vandaag. Politieke correctheid, islamofobie, natie en identiteit. Beide laatste begrippen zijn met stip de rode draad in dit nieuwe boek.
Ook hier reflecteert hij over denkers en hun publicaties. Maar hij staat ook stil bij het werk van doeners, zoals Volksunieman Willy Kuijpers of veelschrijver Gaston Durnez. Evenzeer komt Soumission van Michel Houellebecq aan bod. Of de rol en het belang van het politieke discours van Bart De Wever.
Wie Rondas een beetje kent, zo schrijft Chris Ceustermans in zijn recensie, weet hoe gedreven hij is door de grote vragen van deze tijd: het samenleven in tijden van versplintering, de rol van de mainstream media, het debacle van links, de spanningen tussen de Vlaamse gedachte en de cultuurwereld en ten slotte de postmoderne geest die doorheen al die thema’s spookt.
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Actief in vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. Doorbaak maakt een vastgoedbijlage bij het Doorbraak Magazine.