fbpx


Op weg naar een Europese autocratie? – ‘Boek van de Week’
In Op weg naar het imperium trekt David Engels een verbluffende parallel tussen het verval van de Romeinse Republiek en de opgang, evolutie, terugval — hoe je het ook noemt — van de EU in haar huidige constellatie. Dat moet wel de interesse wekken van ons, Europeanen.

Rome was namelijk net zo multicultureel en politiek correct als de EU nu. Migranten — op zoek naar werk en een beter leven — zochten hun weg naar de Republiek. Ook toen waren autochtone Romeinse burgers niet echt gelukkig met die toestroom van vreemdelingen: solidariteit smolt alsmaar meer weg, de achterdocht nam toe en voedde zelfs de neiging tot onderlinge gevechten.

Hoe je het ook draait of keert, de gelijkenissen met onze tijd zijn opmerkelijk: massa-immigratie, vergrijzing, desinteresse in politiek, demografische achteruitgang, verarming, decadentie en een dalend vertrouwen in de politiek…

Van republiek tot dictatuur

Volgens Engels bestaat de kans dat ook de EU vervalt tot een autocratisch regime, net zoals de Romeinse Republiek uitmondde in een dictatoriaal geleid Romeins keizerrijk. Men probeert voor Europa een identiteit te creëren uit het niets, gebaseerd op universele waarden, — vooral om nieuwkomers niet te bruuskeren — in plaats van dit vanuit haar eigen geschiedenis en wortels te doen, aldus Engels.

Gaat de EU dezelfde weg op als de Romeinse Republiek? Zal de Unie centralistischer en minder democratisch worden? ‘Binnen twintig jaar bestaat onze parlementaire democratie niet meer,’ zegt Engels in een interview met DoorbraakU leest het interview hier

 

David Engels (Verviers 1979) is een Duitstalige Belg en oud-historicus. Hij werkte tussen 2008 en 2018 als hoogleraar Romeinse geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Brussel (ULB). Vanaf 2018 werkt hij als onderzoeksprofessor aan het Instytut Zachodni in Poznan (het voormalige Pozen). De grootste interesse van Engels gaat uit naar geschiedfilosofie.

Op weg naar het imperium is verkrijgbaar in onze online boekhandel en is tot dinsdag 11 augustus het Doorbraak ‘Boek van de Week’ tegen €23,90 – wij nemen graag de verzendkosten op ons!

Bestel hier met gratis verzending

Alvast veel leesplezier!

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.