Vijf jaar na de terreuraanslagen, en nu?
‘Ontwapend’ van Koen Metsu en Julien De Wit, nu in promotie.
foto ©
‘Ontwapend’ brengt het relaas van veiligheidsdiensten de afgelopen vijf jaar. De auteurs geven alvast een aanzet hoe we onszelf en onze westerse democratie moeten beschermen tegen nieuwe terreurpogingen.
Geen krant kan je nog openslaan, geen nieuws- of duidingsprogramma volgen, of we worden geconfronteerd met de vreselijke beelden van de terreuraanslagen in ons land op 22 maart 2016. Maandag exact vijf jaar geleden.
In het boek Ontwapend: de ongelijke strijd spreken Koen Metsu en Julien De Wit met vele van de slachtoffers van toen. Ze komen er met name tot de vaststelling dat de slachtoffers na de terreuraanslagen aan hun lot werden overgelaten. Daarom doen ze in het boek onder meer een voorstel voor een ‘garantiefonds voor slachtoffers van terreur’. Ook roepen ze de overheid op om coaches aan te stellen om die mensen te helpen na de gruwel, de nachtmerrie.
Eerder deze week scheen de Vivaldiregering hier oog voor te hebben. Maar dat bleek vals alarm. Deze keer was er rook zonder vuur.
Expertise
Niet alleen met de slachtoffers spraken beide auteurs. Ze kijken naar Justitie en behandelen in het kader van mogelijke terreur alle aspecten van veiligheid. Op basis van onderzoek en heel wat gesprekken met betrokkenen en beleidsmakers, analyseren ze of België überhaupt lessen heeft geleerd uit de terreuraanslagen. Ze gaan na of België klaar is voor een volgende terreurgolf.
De auteurs nemen daarvoor alle veiligheidsinstellingen onder de loep, overschouwen diverse vormen van terreur, zoeken de wortels van islamterreur op en bekijken hoe om te gaan met IS-weduwen en -kinderen uit eigen land. Koen Metsu bezocht daarom kampen van IS-vluchtelingen in Syrië.
Beschermen
In de boekvoorstelling (Doorbraak TV 15 februari jl.) komen al deze aspecten ruim aan bod. Maar het boek zelf leert u natuurlijk véél meer. Ontwapend brengt het relaas van veiligheidsdiensten de afgelopen vijf jaar. De auteurs geven alvast een aanzet hoe we onszelf en onze westerse democratie moeten beschermen tegen nieuwe terreurpogingen. Daartoe bieden ze op het einde van elk hoofdstuk concrete adviezen en beleidsvoorstellen.
Promotie
Op de vooravond van de herdenking van de terreuraanslagen in de luchthaven Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel, bieden we Ontwapend aan met een korting van 10%.
Bestel hier uw exemplaar tegen een voordeelprijs van €18,00
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.