fbpx


Binnenland

Covid Alien Ticket

Waarom een interview met Sarah Melis en Ezra Armakye?Vandaag leest u op Doorbraak een eindejaarsinterview met Sarah Melis en Ezra Armakye. Beide twintigers organiseerden op 21 november een succesvolle demonstratie tegen het Covid Safe Ticket (CST) in Brussel. Die betoging werd al op verschillende manieren geframed, gaande van ‘extreemrechts’, over ‘antivaxx’, tot ‘wappie-onzin’. Al die aantijgingen zijn ten dele waar. Feniks, een groepje dat uit Schild&Vrienden ontsproten is, heeft de demonstratie mee georganiseerd. Melis en Armakye geven dat zelf ook toe, en het stond eveneens duidelijk op de…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Vandaag leest u op Doorbraak een eindejaarsinterview met Sarah Melis en Ezra Armakye. Beide twintigers organiseerden op 21 november een succesvolle demonstratie tegen het Covid Safe Ticket (CST) in Brussel. Die betoging werd al op verschillende manieren geframed, gaande van ‘extreemrechts’, over ‘antivaxx’, tot ‘wappie-onzin’.

Al die aantijgingen zijn ten dele waar. Feniks, een groepje dat uit Schild&Vrienden ontsproten is, heeft de demonstratie mee georganiseerd. Melis en Armakye geven dat zelf ook toe, en het stond eveneens duidelijk op de flyer die zij voor de betoging ronddeelden. Antivaxxers, gaande van mensen die tegen alle vaccins zijn, tot mensen die vragen hebben bij de huidige covidvaccins, waren er ook, zoals duidelijk af te leiden viel uit vele pancartes en spandoeken.

En complotdenkers? Uiteraard ook: Bill Gates passeerde de revue, net als verwijzingen naar Big Pharma, QAnon en andere 21e eeuwse internetmythes en -narratieven. Het is met dat laatste in het achterhoofd dat we ook dit stuk schrijven. Over het predikaat ‘extreemrechts’ gaan we het hier verder niet hebben, wij verwijzen naar de recente OCAD-analyse, die zelfs de factcheckers van VRT voor waar aannemen, en die stelt dat de betoging van 21 november weinig met extreemrechts te maken heeft.

Meer aan de hand

Goed. Ezra Armakye alludeerde er in de marge van het interviewgesprek met ondergetekende zelf al even op: hij denkt dat de covidcrisis niet toevallig is, en dat er ‘meer aan de hand is’. Hij nodigde me dan ook uit om er na het interview eens uitgebreider over te praten.

Dat laatste is bij het ter perse gaan nog niet gebeurd. Tijdens het interview zelf antwoordde ik dat ik eerder een type ben dat gelooft in de banaliteit van het kwaad, en in de menselijke beperktheid. Ergo: covid is een wereldwijde paniekreactie op een al bij al mild virus. Een paniekreactie ingegeven doordat mensen in maart 2020 bij het zien van dystopische beelden uit China en Italië zelf van hun regeringen strenge maatregelen begonnen eisen. Dat was trouwens gedurende enkele maanden begin 2020 bij ondergetekende ook het geval. Het is mijns inziens een typisch fenomeen van menselijke massahysterie zoals die in de geschiedenis vaker voorkwam. Maar dan aangepast aan deze eeuw, en dus veel grilliger, virtueler en materialistischer. Enfin, De Amerikaanse cognitieve wetenschapper Mark Changizi duidde dat fenomeen begin dit jaar in dit Doorbraak-interview al uitgebreid, en enkele maanden daarvoor deed de Vlaamse psycholoog Mattias Desmet dat hier eveneens.

Sharia

Dat neemt niet weg dat nu, eind 2021, bijzonder veel politici, wetenschappers en overheidsinstanties misbruik hebben gemaakt van de situatie, met verschrikkelijke maatschappelijke schade tot gevolg. En zij weigeren dat in te zien.

Overigens werd door Mark Changizi al voorspeld dat we zouden eindigen met een vreemdsoortig raamwerk van rare wetten, absurde edicten en regels waar niemand nog aan uit zou kunnen. Iedereen wil iets doen, iedereen wil oplossingen. Maar mensen zijn sociale dieren, en dus worden oplossingen tegen elkaar afgewogen. Ook in een machtsvacuüm. Met als gevolg: rare compromissen, die de gepercipieerde angst bij een deel van de bevolking, onder controle moeten houden. Changizi – van Iraanse origine- vergeleek dat mechanisme met de revolutie in Iran.

Maar een groot omvattend complot? Een ‘plandemie’? Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt, natuurlijk. De WHO heeft in 2019 een pandemische oefening gehouden, en heeft tenslotte in 2020 de pandemie (te laat) afgekondigd. In zekere zin is de situatie waarin we nu zitten dus gepland. Maar dat is niet wat sommige complotdenkers bedoelen als ze het over een plandemie hebben.

Facebook

Waarom deze lange verantwoording, hoor ik u denken? Wel, tijdens het uitschrijven van het interview bereikte ons het nieuws dat Ezra Armakye op zijn facebookpagina bizarre dingen post waarin hij alludeert op het bestaan van aliens, en de mogelijkheid openlaat dat we gemanipuleerd worden door aliens, die al dan niet onder ons zijn.

Waarom zou Doorbraak zo iemand een forum geven?

Eerst en vooral: Armakye kon zich tijdens het interview zelf degelijk uitdrukken, en bleef zelf altijd bij het onderwerp: protest tegen het CST. Hij maakte zijn punt, en antwoordde kalm en ordelijk op de moeilijkere vragen over het gedrag van de politie op 21 november. Voor vragen over de covidvaccins zei hij dat hij daar niet finaal op kan antwoorden, maar verwees hij naar wetenschappers als Sam Brokken. Wat Armakye buiten het interview post op zijn persoonlijke profiel, heeft dus niets met het interview te maken.

Degelijk betoog

Ten tweede: Sarah Melis – die na haar passage in De Afspraak van veel onbeleefds werd beschuldigd – had het tijdens het interview op geen enkel moment over complotten, en doet dat voor zover wij kunnen nagaan ook niet daarbuiten. Ook zij kon een degelijk betoog neerzetten over waarom zij mensen op de been wil brengen tegen het CST. Op geen enkel moment heb ik deze twee mensen moeten helpen met hun zaak; dat deden ze zelf.

Moeten er nog vragen gesteld worden over de denkbeelden die beide erop nahouden buiten het kader van het interview, op de virtuele snelweg, waar alles en niets, veel en weinig, en vooral veel zonder context wordt gepubliceerd, om de dag erna door henzelf misschien te worden tegengesproken? Dat vind ik niet. Al staat het de geïnteresseerde lezer natuurlijk vrij om dat wel te doen, naar eigen inzicht.

Hannah Arendt

We publiceren het interview met Armakye en Melis dus, ondanks Armakye’s vreemde denkbeelden die hij er op facebook (en elders) op kan nahouden. Ondanks de vreemde denkbeelden die ongetwijfeld nog zullen volgen.

Wat beide jonge mensen op 21 november hebben gepresteerd, is gezien hun leeftijd en parcours op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. En: zonder duidelijke ideologie. Dat is ook meteen het grootste gevaar: een amalgaam van mensen kan zich tijdelijk verenigen tegen iets, maar kan daarom nog niet aan politiek doen, en is vatbaar voor meer manipulatieve krachten. Filosofe Hannah Arendt maakte in dat licht al een duidelijk onderscheid tussen een beweging en een politieke partij in haar werk On the Origins of Totalitarianism.

Waarom eigenlijk niet?

Maar: protest tegen het CST is wenselijk, zeker door jonge mensen, en Melis en Armakye bevechten het met legale middelen en met argumenten. Waarom zouden we hen dan eigenlijk niet aan het woord laten?

Het is ook niet zo dat complotdenkers de covidpas voor binnenlands gebruik niet zagen aankomen, natuurlijk.

Op 9 januari is de eerstvolgende betoging in Brussel. Moge die vreedzaam verlopen.

Christophe Degreef