Doorbraak Nieuws
Mei '68

50 jaar Mei ’68 – lezingentournee

Mei ’68. Wie jonger is dan 50 was toen nog niet eens geboren.
Zwart-witbeelden van anti-Vietnambetogingen, Leuven Vlaams, Dolle Mina’s, de Praagse lente, Woodstock en de Flower Power… en uiteraard de opgebroken kasseien in Parijs overlappen elkaar op een tamelijk chaotische manier. Wat betekenen die beelden vandaag? Hing er echt iets in de lucht en is het blijven hangen, of allang weer verdampt? Was het een hormonale opstoot van de middenklassejeugd, verwend door de Golden Sixties? Heeft de beweging iets meer opgeleverd dan korte rokjes, geitenwollen sokken en kakmachines?

Voor de latere generaties is de soixante-huitard het synoniem geworden van de salonrevolutionair die, eens hij zelf aan de hefbomen kwam, een nieuwe dictatuur instelde van de maakbare maatschappij, gegrondvest op een vrijheid-blijheid-ideologie, maar ook op een enorme regelneverij en het beruchte politiek-correcte dwangdenken.
Mei ’68 is een historisch feit, maar ook semifictie, een legende, een boulevard van verloren dromen, en uiteindelijk zelfs een scheldwoord voor alles wat links en progressief is.

Dit jaar is ze dus een halve eeuw oud, die legende. Ter gelegenheid daarvan trekt Johan Sanctorum de boer op met een geanimeerde lezing: Tournée 68. Verwacht geen historisch overzicht of een academisch referaat, maar een geanimeerd dieptezicht met punch.

Voorlopige lijst van locaties en data:

  • 17/4 – 20u: De Pinte – Davidsfonds – Ontmoetingscentrum Polderbos/Spiegelzaal, 9840 De Pinte
  • 17/5 –  21u: Meise-Wolvertem – Marnixring Noordrand – Zaal Den Boomgaard, Driesstraat 120, 1861 Meise-Wolvertem
  • 26/5 – 20u: Overijse/Terlanen, Café Het Klein Verzet, Bollestraat 1, 3090 Overijse
  • 24/6 – 10u30: Hoeilaart – Rodenbachfonds,  GC F. Sohie, Gemeenteplein 39, 1560 Hoeilaart
  • 25/10 – 19u30:  Lommel – CC De Adelberg, Adelbergpark 1, 3920 Lommel

 

In mei volgt een Doorbraak-avond in Antwerpen. Op dat moment wordt ook het nieuwe boek van Johan Sanctorum over Mei ’68 voorgesteld. Eveneens in mei volgt een panelgesprek in Gent, georganiseerd door Doorbraak en Liberales.

Deze lijst met locaties en data wordt uiteraard verder aangevuld.

Meer info en boekingen: [email protected].

Reacties

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans