Haal Doorbraak Magazine in huis en doorbreek taboes
Doorbraak Magazine 5 Winter 2022 met Filip Dewinter
foto © Doorbraak
U hebt nog geen nummer van de wintereditie van Doorbraak Magazine? Rep u dan voor een bijzondere leeservaring. U vindt Doorbraak Magazine in de krantenwinkel of neem een abonnement.
Filip Dewinter antwoordt op de vragen over omvolking en Rusland. Maar ook ex-Moslims doorbreken hun stilzwijgen, de Denen over hun controversiële migratiebeleid, West-Vlamingen over Ventilus, Zaventem een Vlaamse luchthaven?, hoe zit het met de cyberbeveiliging? en waarom heeft Marnix Peeters geen subsidies (nodig)?
En nog veel meer, dat u nergens anders zal lezen. Hieronder graag de inhoud van Doorbraak Magazine 5. Vraag er naar bij uw krantenwinkel! Of beter nog, abonneer u, dan hoeft u voortaan niets te missen.
Vlaamse vlucht vooruit in Zaventem?
Binnen verschillende partijen gaan al langer stemmen op om de luchthaven te regionaliseren – lees: Vlaams te maken – of zelfs economisch over te nemen. Maar de Vlaamse en federale regering kiezen zoals vaak voor een andere ‘vliegroute’.
Lessen uit het Deense migratiemodel
In 2019 veranderde de linkse Deense regering, een land met een sterke sociale zekerheid en warme welkomstcultuur, van migratiekoers. Door gettovorming drastisch in te dijken, de regels voor familiehereniging te verstrengen én in te zetten op de terugkeer van erkende vluchtelingen. Onze reporter emigreerde even naar Kopenhagen.
De Vlaamse diplomatie doorgelicht
Als deelstaat beschikt Vlaanderen in de diplomatieke wereld over verregaande bevoegdheden, maar hoe reëel is haar macht? In gesprek met oud-Vlaams diplomaat Axel Buyse. ‘Er is wereldwijd geen enkele andere deelstaat die zoveel bevoegdheden heeft en er ook zoveel mee doet als Vlaanderen.’
Alain Grootaers over uw mening
‘De propagandastrijd om uw gedachten werd zelden zo openlijk gevoerd als nu en het ziet er niet naar uit dat het snel zal ophouden’
Filip Dewinter: “Het gaat niet om huidskleur”
Filip Dewinters boek Omvolking. De grote vervanging is bijzonder controversieel, maar daar ligt de éminence grise van het Vlaams Belang geen seconde wakker van. ‘Het eigenlijke probleem is overbevolking. En overbevolking leidt tot omvolking.’
Onderwijskrant, de ondergrondse schoolrebel
Onderwijskrant is eigenzinnig, vecht vaak ondergronds en prikkelt academici, politici, ambtenaren en de onderwijs-netten. In de voorbije 45 jaar werden er 10.000 bladzijden geschreven. Een terugblik in vier pagina’s.
Stationswerven met vertraging
Kleinere stations en halteplaatsen sterven een stille dood. Of worden té lang aan hun lot overgelaten, waardoor de reiziger afhaakt. Een treinreis door Vlaanderen.
Johan Van Overtveldt, over ‘zijn’ Europa
Aan een reputatie moet je bouwen. Johan Van Overtveldt (N-VA), schopte het in vier jaar tot voorzitter van de commissie Begroting in het Europees Parlement maar blijft ook haar eerste criticus. ‘Het Europees Parlement verliest zich nog al te vaak in ronduit idiote resoluties waarvan geen hond wakker ligt.’
Johan Sanctorum over flik worden
‘Flik zijn is niet hip. Dus zakken de criteria. De proeven zijn een lachertje, en wie niet slaagt voor de selectie kan tot vier keer herkansen.’
De strijd tegen cybercriminaliteit
Het nieuwe Cyber Command moet België op de interna-tionale kaart zetten in de strijd tegen cybercriminaliteit. N-VA-kamerlid Michaël Freilich: ‘We moeten onze systemen beter wapenen tegen cybercriminaliteit door vaker simula-ties te houden.’
West-Vlaanderen onder hoogspanning
Het Ventilus-dossier zet West-Vlaanderen al maanden in rep en roer. De inzet: onze gezondheid. De hamvraag: bovengronds of ondergronds? De onvrede zit alvast heel diep. Bij burgers, boeren én ondernemers. Doorbraak trok de West-Vlaamse polders in.
Ex-moslims doorbreken de omerta
In 12 moslimlanden staat nog altijd de doodstraf op afval-ligheid, maar ook in België gaan moslims die hun geloof opgeven, vaak nog door een hel. ‘Ik weet dat ze me nooit zullen vergeven. De Koran laat daar niet de minste twijfel over bestaan: afvalligen moeten gedood worden.
Marnix Peeters: literair buitenbeentje
‘Probeert niet te baren als gij niet zwanger zijt’, zei Willem Elschot ooit. Daarom schrijft Marnix Peeters enkel als de muze mee wil. En hij heeft een afkeer van literaire prijzen. ‘Ik ga niet meer naar de recepties. Daar loopt het vol met langbenige blondines, omgeven door mopperende, stugge besnorde schrijvers met V-halzen.’
Hans Achterhuis, ‘Denker des Vaderlands’
Nederlander Hans Achterhuis schreef op 80-jarige leeftijd en na 50 jaar studie een boek. Hij belicht daarin de onbekende Hannah Arendt, met als titel het aan haar ontleende motto Ik wil begrijpen. En dat willen wij ook.
Vlaamse kunst als exportproduct
Ondernemer en kunstliefhebber Fernand Huts wil via prestigieuze expo’s aansluiten op de eeuwentraditie van de Lage Landen: invloed uitoefenen via financiële kracht en kunst.
Siegfried Bracke over de olifant en de muis
‘Voor te veel journalisten stopt de wiskunde bij één, twee, drie… en daarna… veel.