fbpx
Doorbraak Nieuws
Ghelamco

Doorbraak versus Ghelamco

Met de beschikking van 24 november 2017 werd Doorbraak in het gelijk gesteld door de voorzitter van de rechtbank van koophandel van Antwerpen in het kortgeding dat Ghelamco tegen Doorbraak had aangespannen. Twee vennootschappen met de (merk)naam Ghelamco en dhr. Paul Gheysens in eigen naam wilden het verschijnen van het boek De illegale Ghelamco-arena verhinderen. Ze vinden, onder meer, de titel van het boek een schending van het merkenrecht.

Toch is daarmee de zaak niet ten einde, want ze zou ook nog ten gronde gevoerd worden voor de rechtbank. Gerechtelijke procedures kosten echter geld; advocaten werken niet pro deo.

Ten gronde

Een procedure ten gronde voeren, laat staan een eventueel beroep uitvechten, zou een te zware financiële druk leggen op Doorbraak. Net op een moment dat Doorbraak – tot op heden een initiatief van alleen vrijwilligers en vrijwillige giften – een grote stap voorwaarts wil zetten en wil professionaliseren, is het risico van rechtszaken en de daarmee gepaard gaande kosten, een last die Doorbraak momenteel niet kan en wil dragen.

De prioriteiten van Doorbraak bestaan er vandaag en morgen in om verder te groeien en de definitieve stap naar professionalisering te zetten. Om Vlaanderen dagelijks opinies te brengen die in de doorsnee pers niet te vinden zijn. Door de andere kant van de medaille te belichten. Door een aanvulling te bieden op het mediadieet van de Vlamingen. Rechtszaken uitvechten tegen financiële molochs behoort niét tot die prioriteiten.

Boek

Na onderling overleg beslisten Doorbraak en Ignace Vandewalle – auteur van het boek De illegale Ghelamco-arena – uit elkaar te gaan. Ignace Vandewalle heeft alle vrijheid m.b.t. de uitgave van zijn boek, en plant die in de tweede helft van januari 2018.

Uiteraard zal Doorbraak.be dit boek en zijn mogelijke fall-out op de voet blijven volgen en er de nodige aandacht aan besteden. De raad van bestuur van de vzw Stem in ’t Kapittel, uitgever van Doorbraak.be, wenst Ignace Vandewalle alvast alle succes toe met zijn boek en betreurt dat zij – gezien het financiële hangijzer – gedwongen is zich terug te trekken als uitgever van dat boek.

Karl Drabbe                                                               Jean-Pierre Rondas
Uitgever Doorbraak                                                  Voorzitter Stem in ’t Kapittel vzw
Bestuurder Het Laatste Woord vof