fbpx
Doorbraak Nieuws
revolutie

Franse Revolutie & Theodore Dalrymple

Wat de Franse Revolutie en Theodore Dalrymple gemeen hebben? Weinig. Of het moet zijn dat Dalrymple niet echt een fan is voor de Grote Gelijkmakerij van 1789. Net als Edmund Burke, die zowat de stamvader van het conservatisme mag genoemd worden.

Op 14 juli dit jaar wordt de 230ste verjaardag gevierd van de Franse Revolutie. En het ideologische debat over cultuur of politiek is Burke, die kritische reflecties noteerde bij de Franse Revolutie, niet meer weg te slaan. Dat is de verdienste van N-VA-voorzitter Bart De Wever, althans toch in Vlaanderen. In de anglosphere was Burke altijd al aanwezig, en in Nederland werd in het jaar 2000 nog een heuse Edmund Burke Stichting boven de doopvont gehouden door onder anderen Paul Cliteur.

Twee jaar terug publiceerde Doorbraak een boek met een bloemlezing uit Edmund Burkes Reflections on the Revolution in France. Onze Marc Vanfraechem selecteerde en vertaalde. En Theodore Dalrymple, de Britse psychiater die De Wever in het verleden ook vaak citeerde, zorgde voor een uitgebreide inleiding. Daarin actualiseerde hij Burke en roept hij op de Britse (Ierse) politicus en filosoof vaker ter hand te nemen. De bloemlezing helpt daarbij, omdat de belangrijkste politieke en culturele passages hierin zijn opgenomen. De meest relevante om politiek vandaag te begrijpen.

We zetten het boek vanaf vandaag 14 februari in de etalage voor 10 euro (excl. verzendkosten). Valentijn heeft daar overigens weinig mee te maken.