fbpx
Doorbraak Nieuws
Honderd keer Vlaanderen

Vlaanderen en de Vlamingen met een knipoog en een kwinkslag

Volgende week vieren we 11 juli. Tijd om stil te staan bij waar we vandaan komen, waar we naartoe willen met Vlaanderen. Tijd om stil te staan bij wie we zijn. Nooit eerder in de naoorlogse geschiedenis zijn we daar trouwens zo veel mee bezig geweest, als recent: identiteit. De grootste partij van het land dwingt het hele debat in de samenleving over identiteit na te denken.

Die Vlaamse identiteit bestaat, laat daar geen twijfel over bestaan. Op het grondgebied van Vlaanderen wonen mensen die in overgrote meerderheid dezelfde taal en media, manier van leven en leefwereld delen. Die dezelfde kunstenaars, BV’s, sporters volgen. Die een verleden en straks wellicht ook eenzelfde toekomst delen. Hierbij mag een zekere fierheid, trots en onderlinge solidariteit, zelfrespect en voluntarisme horen.

Karim Van Overmeire, Tomas Roggeman en Maarten Vanderbeke deden dat afgelopen jaar ook. Ook zij zochten naar betekenis en belang van Vlaamse identiteit. En ze schreven er een boek over. ‘Honderd keer Vlaanderen is een boek dat zich ook van achter naar voor laat lezen, in één ruk of in hapjes,’ stelde minister-president Geert Bourgeois bij de boekvoorstelling. In zijn recensie schreef Jan Van de Casteele: ‘Honderd keer Vlaanderen is een uitstekend en initiërend geschenkboek voor Vlamingen met nog enige cultuurhistorische belangstelling. Weetjes, anekdoten en sterke verhalen zijn er voor nieuwsgierige mensen.’

Op de vooravond van 11 juli wil u misschien ook meer lezen over Vlaanderen, de Vlamingen en onze identiteit. Met honderd korte maar sterke verhalen over het volk tussen Noordzee en Maas nemen Karim Van Overmeire, Tomas Roggeman en Maarten Vanderbeke u mee op een heuse ontdekkingstocht, op zoek naar wat de Vlamingen typeert en naar wat Vlaanderen verschillend maakt van de buurlanden. U maakt kennis met helden en schurken, met uitvinders en architectuur, met automerken en mannekensbladen, met volksgebruiken en bizarre verhalen. Een ideaal cadeauboek voor wie Vlaanderen en de Vlamingen beter wilt leren kennen.

Het boek is rijk geïllustreerd door topfotograaf Jean-Pierre Swirko, en is te koop in elke boekhandel – ook online – of in de Doorbraak-webwinkel.

VlaanderenJean-Pierre Swirko

Drie auteurs, 100 sterke verhalen.