JavaScript is required for this website to work.
ECONOMIE

Doorbreekt handelsblok Rusland, China en Iran de westerse economische hegemonie?

Sancties versterken economische verweving Rusland, China en Iran

Ivan Van de Cloot en Hans Brockmans.

Ivan Van de Cloot en Hans Brockmans.

foto © DB

Na restrictieve handelsmaatregelen tegen China, Rusland en Iran vormen de drie landen een handelsalliantie om die schok op te vangen.

Rusland wordt sinds de inval van Oekraïne geconfronteerd met handelssancties. Een Amerikaans sanctieregime maakt van Iran de paria van de wereld. De VS voeren ook een restrictieve politiek tegen goederen uit China. Rusland, Iran en China werken samen om die restricties op te vangen. Andere landen steunen hen.

Wordt dit stilaan een alternatief voor de westerse economische hegemonie, waarop sommigen hopen? Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de Stichting Merito, verheldert de situatie in een interview met Hans Brockmans op Doorbraak TV.

Hans Brockmans is jurist. Hij werkte van 1988 tot 2023 bij het economische magazine Trends. Hij was drie keer genomineerd en twee keer laureaat van de persprijs van het Gemeentekrediet/Dexia. Hij kreeg ook de Citi Journalistic Excellence Award voor de financiële en economische berichtgeving. Hij was lang actief in het bestuur van de beroepsvereniging VVJ.