fbpx


Brussel

Gestolen overalls van Net Brussel gelinkt aan Ecolo-minister?

Klimaatextremisten in Wallonië dragen uniformen van huisvuilophaling Brussels GewestDe honderden gemaskerde klimaatactivisten die TotalEnergies blokkeerden droegen bijna allemaal overalls met het logo van de huisvuilophaling van het Brussels Gewest. Alerte twitteraars zorgen nu voor een golf van verontwaardiging. De bevoegde Ecolo-minister communiceert niet. De enige officiële reactie kwam van het huisvuilophalingsbedrijf. De Brusselse reinigingsdienst Net Brussel beter bekend als Bruxelles-Propreté stuurde afgelopen woensdag een persbericht uit waarin ze reageerden op tal van berichten op sociale media dat de gemaskerde klimaatactivisten van Code Rood die TotalEnergies in Feluy en…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De honderden gemaskerde klimaatactivisten die TotalEnergies blokkeerden droegen bijna allemaal overalls met het logo van de huisvuilophaling van het Brussels Gewest. Alerte twitteraars zorgen nu voor een golf van verontwaardiging. De bevoegde Ecolo-minister communiceert niet.

De enige officiële reactie kwam van het huisvuilophalingsbedrijf. De Brusselse reinigingsdienst Net Brussel beter bekend als Bruxelles-Propreté stuurde afgelopen woensdag een persbericht uit waarin ze reageerden op tal van berichten op sociale media dat de gemaskerde klimaatactivisten van Code Rood die TotalEnergies in Feluy en Wandre afgelopen weekend blokkeerden, uniformen droegen van Net Brussel.

In het persbericht beweerde Net Brussel dat de uniformen of beter gezegd fluogele overalls al tien jaar geleden waren gedeclasseerd. De voorraad was naar hun sociale tewerkstellingsproject voor circulaire economie Recy-K overgebracht om er draagtassen van te maken.

Volgens het persbericht zijn de honderden uniformen daar in 2021 gestolen. Net Brussel zou klacht hebben neergelegd (wanneer meldt het persbericht niet).  Het agentschap wees er uitdrukkelijk op dat ze nooit uniformen met hun logo weggeven.

Het persbericht en de uitleg wekte vooral op Twitter de nodige hilariteit en ongeloof op. De uniformen zien er gloednieuw uit en honderden manifestanten droegen die nieuw uitziende uniformen. De twitteraar Lakhloufi Youssef riep op om een onderzoek in te stellen.

 

Stef Durnez | Doorbraak.be

De topman van Net Brussel is Vincent Jumeau. Jumeau is van PS-signatuur. De gewestelijke dienst voor huisvuil Net Brussel valt via de Cel Openbare Netheid, Afvalbeheer, Circulaire Economie onder de verantwoordelijkheid van minister Alain Marron (Ecolo). Veel mensen legden meteen het verband tussen de overalls en het Ecolo-kabinet van Marron.

Code Rood is een coalitie van de actiegroepen Greenpeace, Fian Belgium, Youth For Climate (dat officieel al in 2021 vereffend werd volgens het Belgisch Staatsblad), Extinction Rebellion en Dégaze. Hun protestacties tegen TotalEnergies passen in hun strijd tegen fossiele brandstoffen.

De kabinetsmedewerker Florian Gilbert (Ecolo) reageerde zeer geprikkeld op een aantal tweets waarbij de ‘diefstal’ verdacht werd genoemd. Minister Marron stuurde nog altijd geen enkele officiële reactie de wereld in. Het gaat toch over een aanzienlijke diefstal bij een overheidsbedrijf uit zijn portefeuille.

Wat vele mensen opvalt is dat de overalls gloednieuw lijken. Ofwel koopt Net Brussel uniformen die ze nooit gebruiken en dan ‘declasseren’ wat een enorme geldverspilling lijkt. Ofwel zijn deze overalls niet de gestolen uniformen waarvan sprake.

Lode Goukens

Lode Goukens is master in de journalistiek en docent 'Europese en wereldinstellingen' aan de Thomas More Hogeschool.