Hoe arbitraire duurzaamheidscriteria de samenleving ontregelen
foto © Doorbraak
Hoe milieu-, sociale en bestuurscriteria (ESG) onze samenleving ontregelen. Een conversatie met Ivan Van de Cloot en Wim Schoutens.
Professor Wim Schoutens en econoom Ivan Van de Cloot van Stichting Merito gaan dieper in op het gebruik van ESG-criteria voor bedrijven en de financiële wereld. ESG staat voor Environmental, Social and Governance. Dat zijn de milieu-, sociale en bestuurscriteria die gebruikt worden om de duurzaamheid van bedrijven te kwalificeren.
Wim Schoutens en Ivan Van de Cloot hebben het over de valkuilen en risico’s die de algemene implementatie van het gebruik van die criteria met zich meebrengen in de financiële wereld. Dat creëert een kunstmatige bubbel, waarbij een eerder arbitraal onderscheid wordt gemaakt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bedrijven. Dat dat onderscheid arbitraal is, blijkt uit de zeer uiteenlopende analyses van de verschillende ratingbureau’s die ESG-labels toekennen.
Hype
Is ESG een hype en heeft het zin dit zakenmodel verder in stand te houden? Welke prijs betalen we voor een zakelijk model dat vooral ten dienste staat van een industrie van consultants die de markt opzadelt met extra kosten zonder een meerwaarde te leveren? Hoe evalueren de spelers binnen de financiële markten zelf dat systeem? En wat is de rol van de politiek en de academische wereld in dit spel?
Bekijk hieronder de volledige video:
Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.
Een decaan van de KU Leuven verspreidde een oproep om Israël te boycotten. Dat zorgde voor onvrede binnen de universiteit.