Hoe houden we onze gezondheidszorg betaalbaar?
foto © PG
Thomas Gevaert en Ivan Van de Cloot over de financiering van onze gezondheidszorg.
We spenderen in ons land ruim 40 miljard euro belastinggeld aan de gezondheidszorg. Samen met de factuur voor de pensioenen is dit budget niet alleen een belangrijke post binnen de begroting. Door de wettelijke groeinorm is het ook één van de snelst groeiende posten.
Hoe houden we onze gezondheidszorg betaalbaar? Wat kunnen de zorgverstrekkers en artsensyndicaten betekenen in deze discussie? Wat is de rol van de ziekenfondsen in dit verhaal? Spelen zij een dubbele rol als ziekenfonds én zorgverstrekker door hun uitbating van ziekenhuizen en apotheken? Moet de zorg volledig geregionaliseerd worden? En wat met de plannen van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke? Wil hij te snel gaan, luistert hij te weinig naar de inbreng van het terrein en staat zijn afkeer voor transparantie een degelijke hervorming in de weg?
Dokter Thomas Gevaert, anatoom patholoog en co-voorzitter van artsensyndicaat Kartel en Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij Stichting Merito, gaan hierover in gesprek bij Winfried Matheeussen.
00:39 De groei van de budgetten uitgelegd
04:19 Nood aan efficiëntere besteding van budgetten
07:45 Rol van de ziekenfondsen: belangenconflict?
13:25 Het overlegmodel onder vuur?
19:30 Is preventie de heilige Graal?
24:47 Het evenwicht tussen publieke en private financiering
30:35 Verschillen tussen de regio’s: wat met een splitsing?
36:10 Het probleem Vandenbroucke: wantrouwen tegenover overlegpartners en parlement
Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.
Het links Vlaams-nationale maandblad Meervoud brengt zijn 300ste nummer uit. Een gesprek met hoofdredacteur Bernard Daelemans.