Joe Biden te verward om te vervolgen
foto © Belga
President Joe Biden wordt niet vervolgd. De reden waarom dat niet gebeurt is veelzeggend.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe tand des tijds is genadeloos. Dat ondervindt iedereen, van de eerste rugklachten over typische vergeetachtigheid tot deerniswekkende seniliteit. Niemand blijft gespaard, ook de president van de Verenigde Staten niet. Deze keer draait Joe Bidens achteruitgang evenwel uit in zijn voordeel.
We draaien de klok even terug: in 2022 en 2023 werden geheime overheidsdocumenten die door Joe Biden waren meegenomen na zijn tijd als vicepresident (2009-2017) aangetroffen op verschillende plaatsen, inclusief de gezinswoonst. Een vervelend voorval, aangezien FBI-agenten de belangrijkste verblijfplaats van Bidens voorganger enkele maanden eerder nog waren binnengevallen op basis van gelijkaardige vermoedens.
Onderzoek
Vorige week donderdag kondigde de bijzondere aanklager die de kwestie opvolgde aan dat hij de pater familias van de clan-Biden niet zou vervolgen. Goed nieuws, althans op het eerste gezicht. Een hem boven het hoofd hangende strafzaak kan een politicus te midden een verkiezingscampagne immers missen als kiespijn. Maar de keuze om de president niet te vervolgen bleek weinig te maken met het crimineel karakter van de feiten, integendeel.
Leest u even mee: ‘Ons onderzoek heeft bewijs opgeleverd dat president Biden opzettelijk geheime informatie heeft bewaard en openbaar gemaakt na zijn vicepresidentschap, toen hij een privépersoon was. Deze informatie omvat (1) gemarkeerde geheime documenten over het militaire en buitenlandse beleid in Afghanistan, en (2) notitieboekjes met de handgeschreven aantekeningen van Biden over kwesties van nationale veiligheid en buitenlands beleid, waarbij gevoelige inlichtingenbronnen en -methoden betrokken waren. FBI-agenten hebben deze materialen teruggevonden in de garage, kantoren en kelderruimte in het huis van de heer Biden in Wilmington, Delaware.’
Fragiele oude man
Toch besloot de aanklager Joe Biden niet door een volksjury — a jury of his peers — te laten berechten. Waarom? Wel: ‘Tijdens zijn interview (verhoor) was het geheugen van Biden slechter. Hij kon zich niet herinneren wanneer hij vicepresident was, en vergat op de eerste dag van het interview wanneer zijn ambtstermijn eindigde (“Als het 2013 was – wanneer ben ik dan gestopt met vicepresident te zijn?”), en vergat op de tweede dag van het interview wanneer zijn ambtstermijn begon (“Ben ik in 2009 nog steeds vicepresident?”). Hij herinnerde zich zelfs niet meer wanneer zijn zoon Beau was gestorven. En zijn geheugen leek wazig toen hij het Afghanistan-debat beschreef dat ooit zo belangrijk voor hem was.’
Aan het woord is geen conservatieve opiniemaker van Fox News, maar een procureur aangeduid door de minister van Justitie van het kabinet-Biden. Hij gaat verder: ‘In een situatie waarin de aanklager moet bewijzen dat Biden wist dat hij na het vicepresidentschap over de geheime Afghaanse documenten beschikte en ervoor koos die documenten te bewaren, wetende dat hij de wet overtrad, verwachten we dat zijn advocaten tijdens het proces de nadruk zouden leggen op zijn beperkt geheugen. (…) Biden zou zichzelf waarschijnlijk aan een jury presenteren, zoals hij deed tijdens ons interview, als een sympathieke, goedbedoelende, oudere man met een slecht geheugen.’
Joe Biden wordt niet vervolgd omdat de aanklager denkt dat hij een jury er niet zal van kunnen overtuigen dat Biden weet had van de illegaliteit van zijn handelen. De reden is simpel: het Amerikaanse volk ziet de president meerdere keren per week sukkelen om uit zijn woorden te komen. Hij herinnert velen van hen ongetwijfeld aan een hoogbejaard familielid dat ‘achteruitgaat’ en niet meer helemaal de mens is die hij of zij was. Vergeetachtigheid en verwardheid zijn symptomen die ze herkennen bij de tachtigers in hun leven, symptomen die de machtigste tachtiger van de wereld uit de rechtszaal houden.
Roan A. Asselman is de opinieredacteur en Amerikacolumnist van Doorbraak. Samen met David Neyskens produceert hij de podcast 'Amerika In Alle Staten'. Roan schreef 'Amerika Ontrafeld. Over de cultuurstrijd die een natie verscheurt' (Doorbraak Uitgeverij).
Het Kiescollege maakt Democraten boos, maar is die boosheid terecht?
Na de gemeenteraadsverkiezingen kan er eindelijk worden gepraat over wat al maanden aansleept: een Vlaamse meerderheid in de regionale regering.