JavaScript is required for this website to work.
post

Macron-Le Pen : faites vos jeux !

Jules Gheude11/4/2022Leestijd 2 minuten
De geschatte percentages schommelden nog wat tijdens de avond van de eerste
ronde

De geschatte percentages schommelden nog wat tijdens de avond van de eerste ronde

foto © Screenshot

Wordt het spannend of héél spannend op 24 april? Een overzicht van de stemmen en de stemming na de eerste ronde.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De les die je uIt de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen kan trekken, is dat de extremen hoog oplopen. Extreem links en extreem rechts maken samen 58,58% uit van het Franse politieke spectrum.

Als we de stemmen op Marine Le Pen (23,41%), Eric Zemmour (7,5%) en Nicolas Dupont-Aignan (2,07%) bij elkaar optellen, komen we uit op een totaal van 32,98% van mensen die de ideeën van extreem-rechts delen. Hieraan kan de Ciotti rand binnen de Republikeinen worden toegevoegd.
Extreem links verzamelt in totaal 25,6%, als volgt verdeeld: Jean-Luc Mélenchon (21,95%), Fabien Roussel (2,31%), Philippe Poutou (0,77%) en Nathalie Arthaud (0,57%).

Hidalgo, Pécresse en de groenen

Met 1,77% bijt de kandidaat van de Socialistische Partij, Anne Hidalgo, in het stof. En met haar 4,79% keldert Valérie Pécresse het klassiek rechts, het zogenaamd republikeins rechts, dat opgeroepen wordt om zichzelf te verscheuren.

De Groenen zijn er niet in geslaagd de kaap van 5% te passeren (4,58% voor Eric Jadot).

Macron

Ondanks een campagne die werd bemoeilijkt door de gezondheidscrisis en de oorlog in Oekraïne, kwam president Emmanuel Macron als winnaar uit de bus met 27,6%. Zijn duel met Marine Le Pen lijkt delicaat, ook al hebben Jean-Luc Mélenchon, Anne Hidalgo, Valérie Pécresse, Eric Jadot, Jean Lassalle (3,15%) en Philippe Poutout opgeroepen tot een spervuur tegen extreem-rechts.

Volgens de peilingen zou Emmanuel Macron moeten winnen met 51% tegen 49% voor Marine Le Pen. De kloof is duidelijk zichtbaar.

Zemmour

De grote verliezer in dit avontuur is Eric Zemmour, die zich gedwongen achter Marine Le Pen moest scharen nadat hij haar had bespot. Met zijn score van 7,5% is hij niet in staat inhoud te geven aan zijn ambitie: rechts bij elkaar brengen.

Er staat veel op het spel bij de parlementsverkiezingen die op de presidentsverkiezingen zullen volgen, want zij moeten de toekomstige huurder van het Elysée in staat stellen op een comfortabele meerderheid te rekenen. Dit is waar de voormalige premier, Edouard Philippe, al mee bezig is met zijn partij Horizon.

Het valt ook nog te bezien of Marine Le Pen klaar is om de door Eric Zemmour uitgestoken hand aan te grijpen. De opmerkingen van haar nicht, Marion Maréchal, die de voormalige polemiste steunt, laten ruimte voor twijfel: ‘De bal ligt bij haar. Ik hoop dat ze in staat zal zijn om de juiste allianties te sluiten. Een regering van nationale eenheid vormen, zoals zij heeft voorgesteld, met linkse politici zoals Chevènement en Arnaud Montebourg, lijkt mij in ieder geval volstrekt onredelijk en onrealistisch.’

24 april

Intussen kiest Jean-Pierre Chevènement voor Emmanuel Macron.
Het is ook dringend noodzakelijk een evenredige vertegenwoordiging in te voeren, om te garanderen dat de verschillende stromingen naar behoren vertegenwoordigd zijn in de Nationale Vergadering. Het is een kwestie van elementaire democratie.
Macron-Le Pen: plaats uw weddenschappen! Resultaat op 24 april.

Jules Gheude (1946) is oud-medewerker en biograaf van François Perin. Hij publiceerde meerdere essays over de Belgische communautaire kwestie. In 2009 was hij voorzitter van de Staten-Generaal van Wallonië, een burgerinitiatief om de Waalse geesten van het post-Belgische tijdperk bewust te maken. Sinds 2010 bezielt hij de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France). Van 1982 tot 2011 was hij directeur aan Wallonie-Bruxelles International (WBI).

Commentaren en reacties