fbpx


Multicultuur & samenleven

Professor Frank Furedi: ‘Ecocide is poging om ons te ontmenselijken’
In België is het ondertussen zover. Zakia Khattabi en Vincent Van Quickenborne zorgden ervoor dat 'ecocide' opgenomen wordt in het strafwetboek. 'Waarom is dat een slecht idee', vroegen we aan professor Furedi.   'Wetten zijn er niet enkel om te bepalen wat je wel en niet mag doen. Wetten hebben wat wij een expressieve dimensie noemen: ze sturen een bredere boodschap. Dat is het belangrijkste wat ecocide betreft. Als je een plant uittrekt dan is het geweld dat je die plant…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In België is het ondertussen zover. Zakia Khattabi en Vincent Van Quickenborne zorgden ervoor dat ‘ecocide’ opgenomen wordt in het strafwetboek. ‘Waarom is dat een slecht idee’, vroegen we aan professor Furedi.  

‘Wetten zijn er niet enkel om te bepalen wat je wel en niet mag doen. Wetten hebben wat wij een expressieve dimensie noemen: ze sturen een bredere boodschap. Dat is het belangrijkste wat ecocide betreft. Als je een plant uittrekt dan is het geweld dat je die plant aandoet plots vergelijkbaar met als je een kind zou slaan. Het is een poging om ons bestaan te ontmenselijken. De grens tussen mens en natuur erodeert volledig. Dat heeft belangrijke propagandawaarde. Het verlaagt onze morele status als mensen. Maar de gevolgen reiken nog verder. Als je wetten begint uit te vaardigen die menselijk gedrag criminaliseren, dan schep je eigenlijk een totalitaire omgeving waar menselijk gedrag onder ongeziene controle komt. Zo bereiken we nieuwe dieptepunten.’

Professor Frank Furedi is emeritus professor sociologie aan de Universiteit van Kent en is daar bekend als de meest geciteerde socioloog van het land. Hij is een gerespecteerde en invloedrijke intellectueel. Hij is de auteur van 26 boeken, hoofdzakelijk over identiteit, angst en thema’s in verband met de cultuur oorlog. In zijn laatste boek ‘The Road To Ukraine’ gaat hij op zoek naar de oorzaken van de oorlog met Oekraïne.

Furedi start vandaag als Executive Director van het Mathias Corvinus Collegium in Brussel, een Hongaarse denktank die de Brusselse EU-elite nu al nerveus maakt. Op dinsdag 15 november organiseert MCC Brussel een eerste studiedag in aanwezigheid van MCC-voorzitter en politiek directeur Balazs Orban.

We hadden het voorbije weekend al een gesprek met de professor over zijn ambities met het MCC Brussel, waarom Hongarije het zwarte schaap van de EU is, welke waarden de EU zou moeten uitdragen en waarom ‘diversiteit’ geen waarde is.

We gingen ook dieper in op de geopolitieke uitdagingen die de EU te wachten staan, de gevolgen van de Amerikaanse midterms voor de cultuuroorlog, de rol die het abortusdebat speelde in het resultaat van de verkiezingen, de zin of onzin van de COP27 klimaatconferentie en de huidige stand van zaken in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Komt er snel vrede en zal die standhouden. Is Poetin de schuldige en wat als de Russische federatie uiteenvalt? 

Paul Boonefaes

Paul Boonefaes (1965) is Master Vertaler (Portugees, Engels, Deens) en behaalde een Executive MBA aan Vlerick Business School. Hij is auteur van "Zwijg! Waarom woke niet deugt".