JavaScript is required for this website to work.

De prijs die we betalen

Ardy Beld27/1/2024Leestijd 2 minuten
TitelDe prijs die we betalen
AuteurDavid Grossman
UitgeverPelckmans uitgevers
ISBN9789464521399
Onze beoordeling
Aantal bladzijden96
Prijs€ 16,99

De prijs die we betalen is een bundel van recente essays van David Grossman. De Israëlische auteur schrijft zijn teksten zoals we hem kennen: bondig en confronterend. Zijn essays hebben zonder uitzondering een sterke emotionele lading.

In 2022 won Grossman voor zijn omvangrijke oeuvre van kinderboeken, romans en essays de Erasmusprijs. Hij is een bekende vredesactivist en fel tegenstander van de huidige Israëlische regering onder Benjamin Netanyahu. In tegenstelling tot de Israëlische premier pleit de auteur al jarenlang voor een vreedzaam samenleven met de Palestijnen. Ook na het bloedbad van 7 oktober 2023.

De ‘onverbrekelijke eenheid’ van het Joodse volk voor het voortbestaan van de staat Israël is volgens hem een wassen neus

David Grossman brengt in De prijs die we betalen onaangename waarheden. De ‘onverbrekelijke eenheid’ van het Joodse volk voor het voortbestaan van de staat Israël is volgens hem een wassen neus. De door de huidige machthebbers tot mantra verheven ‘eenheid’ wordt door de auteur weerlegd. De Israëlische maatschappij gonst van tegengestelde belangen en daaruit voortkomende machtsspelletjes van nietsontziende corrupte politici.

Militairen en nederzettingen

Angstaanjagend is volgens hem ook de enorme macht van het militaire apparaat van zijn land. Een macht die dusdanig is dat het voortbestaan van de Israëlische staat niet gebaseerd is op de veelgeprezen eenheid, maar op de kundigheid van een paar honderd gevechtspiloten. Israël moet volgens hem eindelijk streven naar vredesakkoorden en niet van de ene naar de andere oorlog rennen.

De Israëlische nederzettingen in de in 1967 veroverde gebieden noemt de Erasmusprijswinnaar een catastrofe. Voor hem zijn de Joodse dorpen en steden op Palestijns gebied de oorzaak van de ‘eeuwige impasse tussen Israëli’s en Palestijnen.’ Een impasse die vele landgenoten inmiddels gewoon zijn ‘de toestand’ te noemen.

Openbaring

De auteur spreekt niet in de eerste plaats tot de internationale gemeenschap. Hij wil in de eerste plaats de ogen openen van zijn landgenoten. De verstrengeling van godsdienst en politiek is volgens hem een van de hoofdoorzaken van de huidige misère. In tegenstelling tot zijn ultraorthodoxe landgenoten, beleeft  Grossman zijn Joodse identiteit op een humanistische manier. Zijn religieuze motto vat hij samen in één zin: ‘Het enige dat heilig is, is het menselijk leven.’

Voor iedereen die meer wil weten over de recente Israëlische politiek, de oorlog tegen Hamas en de verhouding tussen Israëli’s en Palestijnen is De prijs die we betalen een absolute aanrader. Grossman vindt de balans tussen extremen en legt als geen ander de vinger op de zere plek. Zijn essays zijn een universele pleitbrief voor humanisme, democratie en vrede. De auteur is nergens gespeeld verontwaardigd of opzettelijk provocatief. Zijn essaybundel is een ware openbaring in de veelal eenzijdige berichtgeving over het Midden-Oosten.

Ardy Beld is vertaler Russisch en Duits en woonde enkele jaren in Moskou. Hij werkt als freelance journalist en auteur.

Commentaren en reacties