JavaScript is required for this website to work.

Donderwolken boven Zuid-Afrika

Dirk Laeremans17/8/2023Leestijd 2 minuten

Was de omwenteling in Zuid-Afrika van 1994 een succes of een mislukking?  Welke beloften zijn ingelost en wat was het resultaat van een generatie ANC-bewind? Weinigen in onze westerse wereld schijnen er nog om te malen.  Met de apartheid verdween de interesse voor hoe het er in dat “far far away” Zuid-Afrika aan toegaat.

30 jaar nadien

Jan Van Aerschot is geen neofiet in de Zuid-Afrikaanse materie. Hij schreef in het verleden al twee boeken over het land. Beiden tijdens de apartheid en twee keer met de bedoeling om het heersende “zwart/wit” verhaal tegen te spreken.

Vandaag valt er nog weinig te nuanceren. Boeken over Zuid-Afrika zijn bijna niet meer te vinden en alleen het occasionele corruptieschandaal of  Julius – kill the boer – Malema slagen er nog in om kleine media-rimpelingen te veroorzaken.   

Donderwolken boven Zuid-Afrika van Van Aerschot vat de geschiedenis van de jongste 30 jaar samen. De feiten die leidden tot de machtsovergang, de onderhandelingen, de rol van Mandela, De Klerk en tientallen andere spelers. En hoe het sindsdien allemaal gelopen is.

Veel te vertellen

En er is veel te vertellen over die 30 jaar. De machtsstrijd binnen het ANC, de corruptieschandalen, het afbrokkelen van de infrastructuur, de evolutie in de landbouw, de gruwelijke plaasmoorden, de criminaliteit en het geweld, het groeiende tekort aan elektriciteit, de internationale plaats van Zuid-Afrika, hoe de Afrikaners zich organiseren, de “Volksstaat”, de plaats van het Afrikaans, het onderwijs, Julius Malema en zijn EFF.

Voor wie alleen de reguliere media volgt – en dus weinig weet over Zuid-Afrika – is dit boek een zeer goede eerste kennismaking met het land en zijn politieke leiders. Een soort “verplichte basiskennis” voor wie überhaupt wil proberen om het land en zijn politieke situatie te begrijpen.

Cliffhanger 2024

Van Aerschot is daarbij niet erg positief gestemd. “Donderwolken” en “mislukte revolutie” zijn geen  genuanceerde begrippen. Maar het is niet te ontkennen het ANC haar beloften niet heeft inlossen.   

In 2024 zal het ANC mogelijk voor de allereerste keer onder de 50%  van de stemme zakken en een coalitieregering moeten vormen.  Met een geschatte 40-45% van de stemmen zal het daarbij water en vuur moeten verzoenen.  Grootste tegenspelers zijn de DA (Democratische Alliantie – 25-30%) dat al in heel wat provincies en steden het ANC van de macht kon verdrijven en het radikaal-zwarte EFF (Economic Freedom fighters – 10-15%). Haalt het ANC nog een meerderheid? Of  gaat het samen met een paar kleine partijtjes? Of toch met het EFF? En wat gaat het effect zijn op Zuid-Afrika?

En dat zet dan de scène voor een “cliff hanger” met de verkiezingen van 2024. Donderwolken of nieuwe kansen? Mogelijk een nieuw plotdrama? Hopelijk wacht Van Aerschot geen 30 jaar voor het volgende boek.

Donderwolken boven Zuid-Afrika is te koop op Boeken.cafe https://boeken.cafe/boeken/9789493005211/donderwolken-boven-zuid-afrika/

Dirk Laeremans (1968) werkt al sinds 1997 mee aan Doorbraak. Als bedrijfsleider liggen zijn interesses vooral in internationale economie en economische vraagstukken. Dirk leidt de zakelijke kant van Perruptio bv, uitgever van Doorbraak.

Commentaren en reacties