JavaScript is required for this website to work.

Verleden van de Champions League induiken op zoek naar voetbalhelden

Kevin Vanbuggenhout21/7/2022Leestijd 3 minuten

In ‘de Helden van de Champions League 1993-2022’ komen de topprestaties in de geschiedenis van de grootste Europese competitie aan bod.

Zeg geen magazine tegen een boekzine. Helden van de Champions League 1993-2022 hoort in die laatste categorie en neemt u mee door de dertig edities van de jacht op de ‘Beker met de Grote Oren’. Met de focus op de winnaar van elke campagne, hoe elke triomf tot stand kwam en welke individuele topprestaties daar aan hebben bijgebracht. Ook voorzien van columns van François Colin, één van de initiatiefnemers, en een analyse van de meest recente finale tussen Real Madrid en Liverpool door Eddy Snelders.

Over die laatste finale kan het dus ook wat uitgebreider gaan. Eddy Snelders is zelf één keer international geweest en is anno 2022 co-commentator en voetbalanalist. Zijn scherpe blik laat hij schijnen op de verschillende zetten van coaches Carlo Ancelotti en Jürgen Klopp op die 28e mei van 2022 in het Stade de France in Parijs.

Columns

De columns van Colin, die alle grote voetbaltoernooien sinds 1980 bezocht, belichten de evolutie van de Europacup der Landskampioenenen naar de Champions League, de financiële waardeverhoudingen tussen de ploegen die al dan niet in aanmerking komen voor het winnen van die prachtige beker en wat dat zegt over de toekomst van deze en andere competities.

De glansrol voor Thibaut Courtois in de finale van het seizoen 2021-2022 noopte uitgever Raf Willems tot een terugblik op een door hem afgenomen interview met de Rode Duivel in 2014 over de filosofie van het keepen. Enkele maanden later zou Courtois zijn eerste Champions League-finale spelen. Ondertussen is er veel veranderd in het voetbalwereldje, maar de basis van de kijk op het vak die van Courtois één van de beste keepers ter wereld maakte, is dat ongetwijfeld niet.

Goethals en Courtois

Inspiratie voor het boek is de dertigste verjaardag van de Champions League. Dat dan kan begonnen en geëindigd worden met een Belgische triomf is een meevaller. Raymond Goethals won de eerste Champions League als trainer van Olympique Marseille. Courtois won de voorlopig laatste als doelman van Real Madrid.

Deze duik in de geschiedenis van het kampioenenbal blijft nog een behoorlijk lange tijd actueel. Handig om wanneer in het najaar een nieuwe editie opnieuw volop losbarst de boekzine nog eens bij de hand te nemen en de kennis over de voorbode van de nieuwe strijd te verfrissen. Iedereen schuift wel naar het puntje van de stoel bij de loting en wil schitteren op het grootste toneel. Het succes of het falen uit het verleden geeft echter de motivatie van elke deelnemende ploeg mee vorm.

Balans

Daarnaast is er een behoorlijke balans tussen het verschaffen van voldoende informatie waar de voetballiefhebber geïnteresseerd in kan zijn (het tactische plaatje, de weg naar de finale en de gehele situatie rond de CL-winnaar in het seizoen van het veroveren van de trofee) en het wegblijven van een al te technische uitleg.

Dat evenwicht vinden we terug in de duidelijke structuur die gebruikt wordt om de geschiedenis van de Champions League te duiden, met per jaargang meteen het naar voren schuiven van de winnaar, een ploegfoto van voor of na de finale (u raadt al op welke illustraties de meeste emoties te zien zijn) en het digest van de finale. Zo weet u met welke speler op welke positie het winnende team aan de eindstrijd begonnen is en op de volgende pagina’s is nog een kadertje ’tactiek’ te vinden.

Tactiek, coach & vedette

Meer dan genoeg voor fans die zich hierin willen inleven, zonder het te gedetailleerd te bespreken. Daarnaast zijn er nog soortgelijke kadertjes met de nadruk op ‘de coach’ en ‘de vedette’. Uiteraard passeren de groten der aarde hierbij de revue. En in sommige gevallen ook succesvolle spelers die het later ook waarmaken als trainer. Een actiefoto mag niet ontbreken ter ondersteuning van de tekstuele toelichting van de CL-edities.

Door die evenwichtsoefening tussen het schetsen van de reden voor het succes van de respectievelijke ploegen en een stijl te hanteren waar een liefhebber wat aan heeft, kan tevens een breed publiek aangesproken worden. Zeker voor de jongere lezer is het handig om meteen helemaal mee te zijn met het Champions League-verhaal. Het is een werk om te bewaren en om bij tijd en stond nog eens naar terug te grijpen.

Randverhalen

Bovendien is er ook zoveel meer te vertellen dan enkel datgene wat zich op de dag van de waarheid afspeelt op het veld. De inhoud van de boekzine kaart ook ettelijke randverhalen aan. De link tussen de successen van zijn geliefde AC Milan en de politieke triomfen van de controversiële Silvio Berlusconi. De impact van de Belgen, met naast Goethals en Courtois als triomfators, de toch opmerkelijke rol van Divock Origi bij Liverpool. Uiteraard zijn er ook landgenoten die op die cruciale dag in hun carrière in het verliezende kamp stonden.

Helaas waren er ook te betreuren gebeurtenissen die dienden beschreven te worden, zoals omkoopschandalen en het Heizeldrama, die boven de schaduw hingen van bepaalde ploegen tijdens hun streven naar die zo felbegeerde Europese beker.

Kevin Vanbuggenhout studeerde journalistiek aan KHM en volgt sport en politiek op de voet.

Commentaren en reacties