Pol en het vliegende varken
Pol van Pol, Pel en Pingo is terug als stripverhaal voor de kleintjes. Een geslaagde kennismaking.
Klassiekers in een nieuw jasje door hedendaagse striptekenaars en scenaristen laten produceren is een trend in de wereld van de stripuitgeverijen. Een iets onwaarschijnlijker voorbeeld hiervan is de Deense stripreeks Pol voor de allerkleinsten.
Succesvolle boekenreeks voor de kleintjes
De Deense jeugdboeken over het beertje Pol, de pelikaan Pel en de pinguïn Pingo waren in de jaren 1970 een succesvolle boekenreeks voor de kleintjes bij uitgeverij Casterman. Een stripverhaal was het toen nog niet echt, maar het verscheen wel vanaf 1951 in een Deense krant. De tekeningen verschenen in afgeronde kadertjes met daaronder een tekstje. Een techniek die ook veel vroege Nederlandse strips gebruikten, maar die nooit echt aansloeg in onze contreien.
Bij Pol, Pel en Pingo lukte dat wel omwille van de leeftijd van de lezertjes. Samen met de meisjesboeken van Tiny (Martine in het Frans) door Marcel Marlier en Gilbert Delahaye vormden deze kinderboekjes een vaste waarde naast de strips van Kuifje, Alex enzovoort. Tegenwoordig verzeilen de oude boekjes van Pol, Pel en Pingo vaak tussen de strips in kringloopwinkels. Er zijn dus nog vele oude in omloop.
De oorspronkelijke auteurs Carla en Vilhelm Hansen verkochten in 2007 hun rechten aan de Deense mediagroep Egmont. De strips van Pol kenden sedert 1953 via Carlsen Verlag veel succes in Duitsland en de Scandinavische landen. Deze laatste uitgeverij die nu onderdeel is van het Zweedse Bonnier, was altijd al de vaste partner van Casterman in die landen. Dus was het vanzelfsprekend dat na vele licenties die Casterman verkocht aan Carlsen ze ook een keer een succesreeks in licentie nam van de collega.
Met succes trouwens want zowel in het Frans als het Nederlands liep de reeks heel lang. Op een bepaald moment in de jaren 1980 was er zelfs merchandising in de vorm van kleding (een succesverhaal afgekeken van Bollie en Billie).
Tweede stripalbum van nieuwe auteurs
Sinds 2017 verschijnen er opnieuw (strip)verhalen van Pol (in de titel raakte het beertje zijn vrienden kwijt) maar dan in een meer klassieke stripvorm met tekstballonnen of phylactères. Afgelopen december verscheen het tweede stripalbum van die nieuwe auteurs in het Nederlands bij Silvester Strips. De scenario’s zijn van Per Sanderhage en de tekeningen van Thierry Capezzone.
De striptekenaar Capezzone is een Fransman die in Denemarken leeft en bekend raakte door zijn stripreeks H.C. Andersen Junior waar hij een fictieve jeugd van de nationale sprookjesschrijver Hans Christian Andersen vertelt. Deze strip is met de computer getekend en dat valt nogal op, iets wat bij Pol niet anders is maar gelukkig veel minder de aandacht trekt.
De verhaaltjes zijn erg kinderlijk, maar wel spannend. Zo beleven Pol en de andere dieren avonturen in dit album met ontploffend vuurwerk (spoiler alert: de titel het vliegende varken heeft hier iets mee te maken) en een zeepkistenvliegtuig. De vele diertjes en de humoristische gags maken dat album tot een fijn stripverhaal om voor te lezen of voor beginnende lezertjes (hoewel met woorden als waterskiën, verrekijker, propeller enzovoort).
Prettig weerzien
Voor de ouders of grootouders zal het allicht een prettig weerzien zijn met figuurtjes uit de jaren 1970 en 1980. Het is natuurlijk ook een perfect excuus om die oude boekjes van zolder te halen en hun een nieuw leespubliek te schenken. Ondergetekende herinnert zich alvast dat hij als acht- of negenjarige zijn vijf jaar jongere zusje voorlas uit deze boekjes.
Voor mij waren ze toen al lang niet meer ‘cool’ genoeg , maar mijn zusje vond het geweldig en het bespaarde me voorlezen uit Tiny. Het is alvast fijn dat Silvester Strips de typische oranje kaft van die boekjes terughaalde in een oranje rug.
Lode Goukens is master in de journalistiek. Zijn masterproef behandelde de journalistieke cartografie. Voordien was hij jaren beroepsjournalist en schrijver. Begonnen als officieel IBM multimedia developer in 1992 en één van de eerste professionele ontwikkelaars van DVD’s (dvd-authoring) schreef hij ook het eerste Belgische boek over het Internet in 1994. Hij behaalde ook al een master in de kunstwetenschappen en archeologie en een master filmstudies en visuele cultuur.
Europa stevent op een nieuwe energiecrisis af. En dit keer tijdens de winter. Ondertussen speelt Rusland met de gaskraan.