fbpx


Buitenland, Politiek
Regionale verkiezingen

Verovert het Rassemblement National de Provence ?

Regionale verkiezingen in FrankrijkKan Marine Le Pen volgend jaar president van Frankrijk worden? Vier jaar geleden, na haar catastrofaal debat tegen Emmanuel Macron tussen de twee ronden van de vorige presidentsverkiezingen, zou het surrealistisch geleken hebben deze vraag te stellen. Marine Le Pen was definitief knock-out, heette het, met een totaal gebrek aan dossierkennis en gewoon niet in staat haar zelfbeheersing te bewaren. Haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen zou snel de fakkel overnemen, dacht iedereen. Hoopte iedereen. Inmiddels zijn vier jaar voorbijgegaan. De…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Kan Marine Le Pen volgend jaar president van Frankrijk worden? Vier jaar geleden, na haar catastrofaal debat tegen Emmanuel Macron tussen de twee ronden van de vorige presidentsverkiezingen, zou het surrealistisch geleken hebben deze vraag te stellen. Marine Le Pen was definitief knock-out, heette het, met een totaal gebrek aan dossierkennis en gewoon niet in staat haar zelfbeheersing te bewaren. Haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen zou snel de fakkel overnemen, dacht iedereen. Hoopte iedereen.

Inmiddels zijn vier jaar voorbijgegaan. De eerste ronde van de volgende presidentsverkiezingen vindt plaats over minder dan tien maanden. Marion Maréchal – ze wil zelf niet meer Le Pen heten, maar aangesproken worden met de naam van haar stiefvader – heeft de actieve politiek verlaten. Ze sluit een terugkeer op korte termijn uit. En Marine Le Pen slaagde erin haar mislukt televisieoptreden tegen Macron weg te zetten als een accident de parcours. Ze blaakt tegenwoordig van zelfvertrouwen. En daar heeft ze goede redenen voor. Voor de eerste keer blijkt uit verschillende peilingen dat ze volgend jaar het zogenaamde ‘glazen plafond’ kan  doorbreken en ook in de tweede ronde een kans maakt om te winnen van Macron.

De testcase van de regionale verkiezingen

Volgende week zondag gaan de Fransen naar de stembus om hun regionale raden (conseils régionaux) te verkiezen. Dat gebeurt in twee ronden. Alle partijen die 10% van de ingeschreven kiezers achter zich weten te scharen, mogen deelnemen aan de tweede ronde. Ze mogen zich  ook terugtrekken na de eerste ronde ten voordele van een andere partij om de stemmen niet te verdelen en te verhinderen dat een ‘extremistische partij’ (Lees: het Rassemblement National) de regio verovert. In de regio Paca (Provence-Alpes-Côtes d’Azur) met Marseille als hoofdstad deden de socialisten dat de laatste twee keer. In het eens zo machtige bolwerk van wijlen Gaston Defferre, decennia lang de baron van Mitterrand in het zuiden, spelen de socialisten al tien jaar geen rol van betekenis meer.

Op 20 juni, volgende zondag dus, zullen de ogen van heel Frankrijk opnieuw op de regio Paca gericht zijn. Voor de eerste keer immers maakt het Rassemblement National écht een kans om deze grote regio te veroveren en te mogen gaan besturen. De partij zou daarmee, zo schreef het linkse weekblad L’Obs vorige week, kunnen bewijzen dat ze niet meer de gewezen protestpartij van vader-stichter-voorzitter Jean-Marie Le Pen is, maar een partij die capabel is om bestuursverantwoordelijkheid te nemen op een hoger niveau dan dat van die paar kleine steden en gemeenten waar ze nu al bestuurt. Na de fase van de de-diabolisering is de fase van de banalisering aangebroken, meent L’Obs. Het blad heeft het op zijn voorpagina zelfs over l’extrême banalisation.

Het ‘verraad’ van Renaud Muselier

Waaraan heeft de partij dat te danken? Of: hoe is het zover kunnen komen? In Paca trekt deze keer niet Marion Maréchal de lijst, zoals vijf jaar geleden, maar wel Thierry Mariani. Die was onder Nicolas Sarkozy Staatssecretaris van Transport. Zoiets heet in het bloemrijk taalgebruik van Franse politicologen une belle prise de guerre. Een mooie trofee.  Mariani, destijds een boegbeeld van de rechtse Les Républicains (LR) in het parlement, gold lang als een ‘dam tegen extreemrechts’ doordat hij met zijn ongezouten rechts taalgebruik de wind uit de zeilen van het Rassemblement National nam. Toen hij twee jaar geleden van toenmalig voorzitter Laurent Wauquiez, geen plaats op de Europese lijst kreeg, keerde hij zijn kar. Met zijn gewezen boezemvriend Renaud Muselier spreekt hij sindsdien niet meer. Politiek is wreed en vreet ook vriendschappen kapot.

Renaud Muselier, lijsttrekker voor Les Républicains in Marseille deze keer, heeft het niet onder de markt in deze stembusslag. Zeer tegen de zin van de eigen partijbonzen in Parijs sloot hij een electorale deal met La République en Marche (LREM) van Macron, door verschillende leden van diens  partij op verkiesbare plaatsen op zijn lijst te zetten. LREM presenteert in ruil daarvoor geen eigen lijst. Lokale sterkhouders van LR, zoals Eric Ciotti, hebben sindsdien laten weten dat ze niét voor hun eigen partij zullen stemmen. Ze beschouwen deze combine als verraad en verdenken Muselier ervan dat hem in ruil daarvoor door Macron een ministerpost beloofd is. Muselier zelf moet nu moet twee dingen hopen. Eén: dat niet te veel eigen rechtse kiezers hem wegens zijn politieke deal met LREM de rug toedraaien en RN stemmen. Twee: dat de linkse kiezers in de tweede ronde massaal voor hem stemmen om te verhinderen dat Thierry Mariani regiovoorzitter wordt.

Jacques Attali

En daar wringt het schoentje. Vijf jaar geleden was zoiets nog een evidentie. Vandaag niet meer. Steeds minder linkse kiezers, zeker die van volkstribuun Jean-Luc Mélenchon en diens uiterst linkse partij La France insoumise (LFI) , zijn bereid de republikeinse traditie te respecteren om er alles aan te doen om te verhinderen dat het RN ook in de tweede ronde wint. Alle opiniepeilingen wijzen op een erosie van die ooit zo sterke pavloviaanse reflex. Als zelfs Mélenchon, de leider van de partij, mist spuit over wat hij zou doen bij een nieuw duel Macron-Le Pen, wat zullen zijn aanhangers dan doen? De volgende twee zondagen zullen daar in Paca, op regioniveau, al meer duidelijkheid over geven. Wint Thierry Mariani ook in de tweede ronde, dan heeft Marine Le Pen heel andere kaarten in handen om de strijd met Emmanuel Macron aan te gaan.

Jacques Attali, de gewezen politieke adviseur van François Mitterrand en een uitstekend kenner van de politieke geschiedenis van Frankrijk, sloot onlangs op de televisiezender France 5 niet langer uit dat Marine Le Pen volgend jaar president van Frankrijk wordt: ‘Als ik een voorspelling moet doen, dan denk ik dat Marine Le Pen volgend jaar verkozen wordt. Ze lijkt erg – alle verhoudingen in acht genomen wat de individuele kwaliteit van het personage betreft – op François Mitterrand.’

Driemaal is scheepsrecht

Marine Le Pen neemt volgend jaar voor de derde keer deel aan de presidentsverkiezingen. Mitterrand had ook drie verkiezingen nodig voor hij uiteindelijk won op 10 mei 1981. In zijn tweede poging struikelde Mitterrand ook door een slechte prestatie in het debat tussen de twee rondes. Dat was in 1974, toen hij de verkiezingen verloor van Valéry Giscard d’Estaing. Met één zin: ‘Vous n’avez pas le monopole du coeur, monsieur Mitterrand’, deed Giscard Mitterrand struikelen in het zicht van de overwinning.

En ook over Mitterrands programma zeiden zijn tegenstanders altijd smalend dat het onuitvoerbaar was, aldus nog Attali. Marine Le Pen in de voetsporen van François Mitterrand? Driemaal is scheepsrecht? Het is een stimulerende en uitdagende denkpiste die Jacques Attali volgt.

Koen Dillen

Koen Dillen (1964) heeft een passie voor Frankrijk en publiceerde opgemerkte biografieën over Nicolas Sarkozy en François Mitterand.