fbpx


Noord Griekenland – 8-daagse rondreis van 15 tot 22 september 2023

Het minder toeristische Griekenland

Download de brochure Hier inschrijven
thessaloniki

Het noorden van Griekenland ligt ver af van de gekende toeristische bestemmingen, maar heeft daarom niet minder te bieden.

Het is rijk aan cultuur en historische traditie, denk maar aan het koninklijke Macedonië of aan het multi-etnische Thessaloniki dat tot 1912 deel van het Osmaanse Rijk uitmaakte.

Reisbegeleider en oudheidkenner Dirk Rochtus begeleidt u samen met een Nederlandstalige gids doorheen dit minder toeristische, maar spectaculaire gedeelte van Griekenland.

Programma


15 september:

Vertrek uit Zaventem. Overnachting in Melathron

16 september:

We beginnen de dag met een bezoek aan de vlakbij gelegen historische site van Vergina, waar in 1976 de koninklijke grafkamer van koning Phillip II werd ontdekt. Sinds 1996 is ze opgenomen in de lijst van Cultureel Werelderfgoed van de Unesco. Het archeologische museum is ondergebracht in de grafheuvel, waar naast opgravingen ook de schitterende en unieke vondsten tentoongesteld zijn. Daarna rijden we naar het Byzantijnse Veria. We bezoeken behalve
de plek waar Apostel Paulus neerstreek om de stedelingen te bekeren ook de Byzantijnse kerk van Christus de Verlosser. ’s Namiddags gaat het verder richting Naousa, voor een wijnproeverij op het gerenommeerde wijngoed Kir-Yianni. De volle rode wijnen van de streek zijn van een opmerkelijk goede kwaliteit. Avondmaal en overnachting Vergina

17 september:

In de voormiddag bezoeken we Pella, dat Vergina als hoofdstad van het oude Macedonische koninkrijk verving en dit bleef tot het Griekse gebied door de Romeinen werd veroverd. Na een bezoek aan de archeologische site en het bijzonder rijke lokale museum, trekken we verder naar Edessa, een stad met een rijke culturele en historische traditie. We bezoeken het bijna volledig herstelde district van Varosi en natuurlijk het handelsmerk van de stad, de beroemde watervallen. Na
de middag bezoeken we de Thermische Baden van Pozar. Hier kunnen we zwemmen in natuurlijke warmwaterbronnen. (zwempak meenemen) Avondmaal en overnachting in Vergina.

18 september:

We verlaten Vergina en trekken, via een prachtige bergrit gedeeltelijk door het Aliakmos Nationaal park, zuidwaarts naar de Meteora kloosters. Meteora is, na het Agion Oros op de Athosberg, het tweede belangrijkste centrum van de
orthodoxe kerk in Griekenland. Het meest spectaculaire is de adembenemende ligging van de kloosters, bovenop hoge, kale rotsen die haast loodrecht uit de vlakte oprijzen. (Meteora betekent: ‘zwevend tussen hemel en aarde’). Zes van de 23 bouwsels zijn nog steeds als klooster actief en deze bieden de bezoekers een kijk op de Grieks-Orthodoxe godsdienst en - traditie. Ook de Meteora-kloosters zijn sinds 1996 opgenomen in de lijst Cultureel Werelderfgoed van de Unesco. Wij bezoeken twee van deze kloosters. Avondmaal en overnachting in hotel Grand Meteora**** in Kalambaka.

19 september - Ionanina

Ontbijt in het hotel. We checken uit en rijden in ongeveer 2 uur naar Ioannina, de hoofdstad van Epirus, een stad die zich uitstrekt rond het prachtige meer Pamvotida. We ontdekken de kasteelstad Ioannina en het Ali Pasha Museum op een klein eiland in het midden van het meer. Verder naar hotel Epirus Palace***** voor diner en overnachting

20 september - PINIOS VALLEY - PLATAMONAS - DION

Vertrek naar Thessaloniki. Na een korte stop bij het Grieks-Orthodox bedevaartoord Agia Paraskevi, in de mooie groene Piniosvallei, rijden we richting de kust naar het kleine vissershaventje Platamonas; Na de middag bezoeken we Dion, dat in de oudheid het meest prestigieuze godsdienstige centrum van noordelijk Griekenland was, gewijd aan de verering van Zeus, de vader der Goden. Bijzonder aan deze site is dat ze gedeeltelijk in een moeras is blootgelegd en dus een veel groener aanzicht heeft dan de meeste andere opgravingen, en ook dat van alle objecten en kunstwerken replica’s werden geplaats op de exacte vindplaats. Het erbij horende museum laat naast een aantal originelen ook diverse aspecten van de antieke levenswijze zien. Overnachting en diner in hotel Porto Palce***** in Thessaloniki.

21 september - Thessaloniki

Vandaag staat de stad Thessaloniki zelf op het programma. Gedeeltelijk te voet en gedeeltelijk met onze bus bezoeken we een aantal van de belangrijkste plaatsen van de stad zoals de Boog van Galerius, de Rotunda en de kathedraal van St.Demetrius. Dan bereiken wij de noordelijke kant van de stad, de Ano Poli. De unieke architectuur bleef hier onaangetast en biedt een inzicht in de rijke architecturale traditie van Thessaloniki. De wandeling eindigt bij de grote, gedeeltelijk overdekte markt van Thessaloniki. De oude Turkse wijk en het hoger gelegen paleis van Thessaloniki, dat vooral wordt bezocht vanwege het weidse uitzicht over de stad, en de heel bijzondere joodse moskee van Thessaloniki bezoeken we met de bus. Overnachting en diner in Thessaloniki.

22 september - Vrije dag

Vrije dag tot en met vertrekuur naar de luchthaven.


Practica

Reis:
Noord Griekenland – 8-daagse rondreis van 15 tot 22 september 2023
Het minder toeristische Griekenland
Data:
15 tot 22 september 2023
Prijs:
€1745
Toeslag single:
€360
i.s.m.
NV Reizen De Lathauwer - Licentie 6127

Download de brochure

Hier inschrijven

Uw reisbegeleider: Dirk Rochtus

Dirk Rochtus werd in 1996 doctor in de Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen na er een licentiaat Germaanse Filologie en een bijzonder licentiaat Internationale Politiek te hebben behaald. Hij geeft sinds 1990 les aan de KU Leuven Campus Antwerpen en is er hoofddocent.

Hij is voorzitter van ADVN – Archief voor nationale bewegingen. Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije en over vraagstukken van nationalisme. Dirk Rochtus neemt deel aan het publieke debat door middel van opiniebijdragen in de sociale en print media, als kernredacteur bij Doorbraak en als gastspreker. Bekende publicaties van zijn hand zijn o.a. ‘Duitsland, de macht van Merkel’, ‘Turkije, de terugkeer van de Sultan’, ‘Van Reich tot Republik, denken over Duitsland  vroeger en nu’, ‘Naar de hel met Hitler .Verzet in het Derde Rijk’ en ”Scherprechters van de geest. Duits debat tot op het bot’.

Hij is tevens een groot liefhebber en uitstekend kenner van Griekenland en de klassieke geschiedenis.

Dit artikel delen of afdrukken