JavaScript is required for this website to work.

Steekvlampolitiek is nefast voor het klimaat

België Bananenrepubliek

SatireJasmijn Walldorf29/4/2019Leestijd 3 minuten
Bananen, zoals in Bananenrepubliek.

Bananen, zoals in Bananenrepubliek.

foto © Reporters / DPA

Het was de week van politieke steekvlammen van maffe ideeën, extra subsidies of extreme poco-denkbeelden. De politici strijden uw aandacht.

Na Cora van Mora, Jeroom de slagboom en Weyts de flitsgeit krijgen we nu Corneel van Oosterweel. Een kieken zonder kop dat op twee benen hinkt en lacht met zijn eigen flauwe moppen. Een duidelijke persiflage op Ben Weyts. Deze genetisch gemanipuleerde kiwi moet een gele botjes-beweging op gang trekken. Massabetogingen in Brussel voor meer humor tegen filetumoren. Net als de minister van kilometerheffing is de vreemde vogel genderneutraal. Het zaagt in de file en doet zijn schoenen verkeerd aan. Billie Bonkers van het gelijknamige reclamebureau kreeg 15.000 euro voor dit binchdronken cocaïnezwevend ontwerp. Hij werd onmiddellijk gecontracteerd om voor Groen de mascottes Almaci de belastingstsunami en Calvo de maffe Mao te ontwerpen.

Sigaretten(vies)peuken

Bonkers mag ook meedenken aan de campagne voor statiegeld voor sigarettenpeuken. De kanshebbers als mascottes zijn: Tjeuk de viespeuk en Per de anti-filter. In de storm van idiote mediamagnetische voorstellen is het je misschien ontgaan, maar de groene Gentse neuroot Bram Van Breackevelt lanceerde deze week zijn idee om statiegeld te heffen op sigarettenpeuken. Om de regen te stimuleren krijg je ook meer geld voor natte sigarettenpeuken dan gedroogde, je krijgt immers je statiegeld terug per gewogen peukje. De man die dit idee baarde werd door de Gentse groenen als schepen van Gent aangesteld. Niet onlogisch voor adepten van de Lof der zotheid. Mochten we een taks heffen op wereldvreemde ideeën van politici, dan wordt de staatsschuld binnen de maand tot nul herleid en kunnen we op termijn de lasten op arbeid volledig afschaffen. Ik stuur dit plan onmiddellijk voor berekening door naar het planbureau.

Het vermogen van het planbureau

Het planbureau, een nestje ambtenaren die een oog openen om te knipogen, heeft de electorale cadeaus van de politieke partijen berekend. Pas op, niet het volledige programma, enkel een selectie die de partijen zelf naar voor schoven. Het planbureau bevestigt dat de belastingen die groenen, socialisten en hypocritijnsers willen heffen in theorie hun sociale acties en klimaatplannen kunnen financieren.

Het linkse riedeltje bij uitstek is een nieuwe belasting op vermogen die in theorie 2 miljard euro zou opleveren. De rijken zullen het betalen. Dat de zwaarst belaste schouders de nog zwaardere lasten moeten dragen is net zo utopisch als een muur rond België bouwen. Laten we niet vergeten dat we reeds een resem belastingen op vermogen hebben: roerende voorheffing, onroerende voorheffing, erfenisrechten, schenkingsrechten, verdeelrechten, belasting op toegevoegde waarde, registratierechten, hypotheekrechten, personenbelasting of vennootschapsbelasting op huuropbrengsten, heffingen op 2de en 3de pensioenenpijlers, beurstaksen, heffingen op speculatieve meerwaarden… In de vorige legislatuur deed men daar nog eens de Kaaimantaks bovenop. In theorie zou deze 500 miljoen euro generen; in de praktijk werd het een schamele 5 miljoen euro. De oefening van het planbureau is niets meer dan mathematische masturbatie voor wiskundeneuroten die eenmaal om de vijf jaar politici in hun nest mogen aaien.

De rouwstoet van hypocritijnsers

De congregatie van hypocritijnsers schuiven zuster Crevits naar voor als de volgende Minister-president van Vlaanderen. Zuster Crevits kreeg een slag van het kruis met de gemeenteraadsverkiezingen. In haar parochies verloor ze in vergelijking met 2012 een kwart van haar voorkeurstemmen. In een vlucht vooruit wordt ze beloond met het lijsttrekkerschap in West-Vlaanderen waar ze samen met de lijsttrekker voor de Kamer, straffe Hendrik, het mooie weer moet maken. De partij van de redelijkheid zal redelijk wegzakken in het moeras van grijsheid en lijzigheid. De partij heeft het charisma van een lijk, hun programma de bekrompenheid van de bijbel en hun parlementairen zijn net zo slaapverwekkend als de lokale eucharistievieringen. De rouwstoet trekt naar de begrafenis zonder enig zicht op een verrijzenis. Amen.

Steekvlampolitiek in lopende zaken

Het was de week van politieke steekvlammen van losse en maffe ideeën, extra subsidies of extreme poco-denkbeelden. Politici strijden voor de aandacht van een medialeger in verkiezingsmodus. Zo waren er de extra subsidies voor kleuteronderwijs, het verplicht digitaal inschrijven voor scholen, het vermogenskadaster, het tabaksverbod voor -18 jarigen, het statiegeld op sigarettenpeuken en Corneel van Oosterweel. Een regering van lopende zaken loopt meestal op de zaken vooruit en struikelt over zijn maffe hersengolven. Electorale steekvlammen zorgen voor een gigantische CO2-uitstoot en dat is dan weer slecht nieuws voor het klimaat. Ze stelen de aandacht van Acne Anuna die voor haar klimaatidiotie geen volleybalploeg meer samen krijgt. Op de zittingen van het Vlaams Parlement waar niet gestemd wordt zijn doorgaans twee of drie mensen meer aanwezig. Haar oproep haalt dus stilaan het politieke niveau in Vlaanderen.

België is een bananenrepubliek die mij steeds vaker ergert en boos maakt. Lang was ik een stilzwijgend politiek observator, maar nu grijp ik naar de pen. Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken met scherpe satirische inslag.

Commentaren en reacties